Засідання Комітету № 77 від 22.04.2021

Опубліковано 22 квітня 2021, о 15:40

 Комітет 

На засіданні було заслухано звіт Голови Державної екологічної інспекції України Мальованого А.М. про результати державного екологічного контролю за 2020 рік. Голова Держекоінспекції надав інформацію за такими розділами:

1. Фінансування Держекоінспекції за 2020-2021 роки, обсяги надходжень до Державного бюджету України за результатами контролю та структуру перевірок і штрафів за напрямами господарської діяльності, розмір затверджених видатків на паливно-мастильні матеріали та хімічні реактиви, перевірку приладів, ремонт адміністративних будівель, проведення експертиз зразків палива у випробувальних лабораторіях тощо, оплата відряджень, придбання лабораторного обладнання, квадрокоптерів, плавзасобів та комп’ютерної техніки, судовий збір.

2. Пункти лабораторного контролю та лабораторії Держекоінспекції, кількість здійснених проб води і ґрунту, викидів у повітря.

3. Кількість виявлених несанкціонованих та ліквідованих за приписами Держекоінспекції сміттєзвалищ.

4. Боротьба з фальсифікатом на АЗС, накладання адміністративно-господарських санкцій, вжиття обмежувальних (коригувальних) заходів.

5. Заходи контролю рослинного світу, перевірки лісових господарств, виявлення злочинів у сфері лісового господарства, створення Центру стратегічних екологічних досліджень та аерокосмічного моніторингу, організація природоохоронних акцій.

6. Екологічний контроль промислового забруднення, виділення окремого структурного підрозділу, що контролюватиме промислове забруднення;

7. Територіальна реформа Держекоінспекції, технології «Big data» та технології контролю стану довкілля, цифровізація Держекоінспекції, етапи запуску електронної системи «Кабінет екологічного інспектора».

8. Внутрішня та міжнародна співпраця Держекоінспекції, робота з міжнародними проектами та громадськими об’єднаннями.

9. Удосконалення нормативно-правової бази та механізмів екологічного контролю, важливість ухвалення Верховною Радою України законопроекту «Про державний екологічний контроль».

11. Посилення антикорупційних заходів, ініціювання перевірки своєї діяльності Національним агентством з питань запобігання корупції, Держаудитслужбою та Рахунковою палатою, затвердження Антикорупційної програми Державної екологічної інспекції України на 2020-2021 роки, підготовлені проекти антикорупційних заходів із представниками урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

12. Розвиток мережі громадських інспекторів, співпраця з громадськістю та науковцями.

13. Стратегічні завдання Держекоінспекції, зокрема: уникнення екологічних ризиків за допомогою превентивних заходів, запровадження ризик-орієнтованого підходу, автоматизація природоохоронного контролю, цифровізація, удосконалення механізмів контролю та фіксації порушень, конкурентні умови оплати праці екоінспекторів та керівників.

Під час обговорення звіту Голова Держекоінспекції відповів на запитання народних депутатів України, представників органів державної влади та громадських організацій. Було відзначено важливість для країни державницької позиції, яку відстоює керівництво Держекоінспекції. Органи державної влади мають створити сприятливі умови та ефективне законодавче забезпечення для покращення діяльності Держекоінспекції. Нагальним є питання в частині посилення відповідальності та повноважень Держекоінспекції, а також її залучення до прийняття управлінських рішень. Роль Держекоінспекції є визначною для усвідомлення значимості екологічних питань на загальнодержавному рівні.

За результатами обговорення Комітет вирішив взяти до відома звіт Голови Держекоінспекції, напрацювати рекомендації стосовно її діяльності та направити їх до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, а також Держекоінспекції.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку