Засідання Комітету № 82 від 19.05.2021

Опубліковано 19 травня 2021, о 18:51

 Комітет 

        19 травня 2021 р. у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Зокрема, Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів підвищеної небезпеки (реєстр. №4407) та прийнято рішення внести його на розгляд Верховної Ради України для прийняття у другому читанні та в цілому як Закону.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Лісового кодексу України (реєстр.№5234), внесений народним депутатом України Заремським М.В., Комітет прийняв рішення щодо його направлення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи через невідповідність зазначеного законопроекту положенням Конституції України в частині недотримання вимоги забезпечення юридичної визначеності правової норми, а також через наявні суттєві зауваження Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства лісових ресурсів України та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із прийняттям Закону України «Про державний екологічний контроль» (реєстр. №5414), внесеного народними депутатами України Бондаренком О.В., Маріковським О.В., Криворучкіною О.В., Овчинниковою Ю.Ю., Матусевичем О.Б., Кривошеєвим І.С., Прощуком Е.П., Фельдманом О.Б., Задорожним А.В., Комітет підтримав рішення щодо його прийняття за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Розглянувши законопроект про внесення змін до пункту 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення (реєстр. №5348), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Гнатенком В.С. та іншими народними депутатами України, Комітет підтримав рішення щодо його прийняття за основу.

Комітет розглянув проект Постанови про стан виконання Постанови Верховної Ради України «Про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії та нових біологічних загроз» від 20 жовтня 2020 року № 937-IX та забезпечення неухильного виконання рішень Верховної Ради України, прийнятих у цій сфері (реєстр. №5316), внесений народними депутатами України Білозір Л.М., Кулінічем О.І., Горватом Р.І., іншими народними депутатами України та вирішив, що в межах предметів відання Комітету зауваження до зазначеного проекту Постанови відсутні.

Розглянувши законопроекти: про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо закупівель суб’єктів природних монополій (реєстр. №5020), внесений народними депутатами України Герусом А.М., Підласою Р.А., Кравчук Є.М. та іншими народними депутатами України; про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо забезпечення прозорості, реєстр. №5020-1), внесений народними депутатами України Буймістер Л.А., Приходьком Б.В., Тарутою С.О., вирішено запропонувати Комітету з питань економічного розвитку самостійно визначитись щодо рішення по цим законопроектам.

Також вирішено взяти до відома інформацію за результатами розгляду питання про лист Харківської міської ради щодо забруднення атмосферного повітря ТОВ «Коксовий завод «Новомет», долучити до проекту рішення Комітету отриману інформацію від центральних органів виконавчої влади та поінформувати Комітет за наслідками проведення планових перевірок ТОВ «Коксовий завод «Новомет», які заплановано Державною екологічною інспекцією України на жовтень поточного року.

Комітетом прийнято рішення взяти до відома інформацію про стан ядерної та радіаційної безпеки об’єкта «Укриття», рекомендувати Кабінету Міністрів України прискорити внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про актуалізацію заходів наступного етапу Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та доповнити її окремим розділом щодо моніторингу паливовмісних матеріалів об’єкту Укриття із забезпеченням фінансовим ресурсом. Надано доручення народному депутату України, голові підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Кривошеєву І.С. взяти під контроль виконання рішення Комітету.

Комітет прийняв рішення провести виїзне засідання у м. Івано-Франківськ з 09.06.2021 по 12.06.2021 та доручити підготовку його проведення народному депутату України, голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Прощуку Е.П. і керівнику секретаріату Комітету Борисюку М.М.

Також, за результатами проведеного спільного засідання з Комітетом з питань антикорупційної політики, Комітет розглянув питання щодо законопроекту про території Смарагдової мережі (реєстр. № 4461, суб’єкт права законодавчої ініціативи – народні депутати України Овчинникова Ю.Ю., Бондаренко О.В. та інші). Вирішено надати доручення Голові Комітету звернутися до Комітету з питань антикорупційної політики стосовно перегляду їх попереднього рішення з урахуванням пропозицій, викладених у рішенні Комітету з питань екологічної політики та природокористування щодо цього законопроекту.

Орім цього, Комітетом прийнято рішення заслухати звіт Голови Державного агентства лісових ресурсів України 10.06.2021, а також звіт Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій 08.07.2021.

 Переглянути матеріали до засідання

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку