Засідання Комітету № 83 від 02.06.2021

Опубліковано 02 червня 2021, о 17:54

 Комітет 

        02 червня 2021 р. у режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Зокрема, Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання жорстокому поводженню з тваринами та виконання міжнародних зобов'язань із захисту диких тварин (реєстр. №5342), поданий народними депутатами України Кривошеєвим І.С., Бондаренком О.В., Овчинниковою Ю.Ю. та іншими народними депутатами України, а також законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря (реєстр. №5339), поданий Кабінетом Міністрів України та підтримано рішення щодо їх прийняття за основу.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу (реєстр. №5353), поданий Кабінетом Міністрів України, а також законопроект про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення порядку визначення країни походження товару у відповідність із Митним кодексом Європейського Союзу та уточнення процедури декларування (реєстр. №5353-1), поданий народними депутатами України Нестеренком К.О., Чорним Д.С., Демченком С.О., Комітетом підтримано прийняття за основу законопроекту (реєстр. №5353-1).

За результатами розгляду законопроекту про вихід з Угоди про створення Міждержавного резерву біопрепаратів і інших засобів захисту тварин у державах – учасницях Співдружності Незалежних Держав (реєстр. №0103), внесеного Кабінетом Міністрів України, Комітет підтримав його прийняття в цілому як Закону.

Розглянувши законопроект про внесення зміни до статті 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" на виконання Рішення Конституційного Суду України від 7 квітня 2021 року № 1-р(ІІ)/2021 стосовно пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (реєстр. №5403), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Морозом В.В., вирішено спрямувати зауваження до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і запропонувати йому визначитися щодо законопроекту, в якому має бути враховано Рішення Конституційного Суду України від 7 квітня 2021 року № 1-р(ІІ)/2021 стосовно пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. №5416), поданий народним депутатом України Арсенюком О.О., а також законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та посилення соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. №5416-1), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю, Солодом Ю.В., Морозом В.В., Кальцевим В.Ф., Гнатенком В.С. та вирішив запропонувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів самостійно визначитись щодо прийняття за основу одного з них.

Розглянувши законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж (реєстр. №5183), поданий народними депутатами України Пузійчуком А.В., Дундою О.А., Тарутою С.О. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення щодо його направлення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи через наявні суттєві зауваження Міндовкілля та Держгеокадастру стосовно того, що пропоновані законопроектом зміни не враховують вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» в частині проведення повноцінного громадського обговорення та створюють ризики обмеження участі громадськості у прийнятті рішень щодо планування та забудови території на місцевому рівні.

За результатами розгляду законопроекту про корінні народи України (реєстр. №5506), внесеного Президентом України, Комітет підтримав рішення щодо його прийняття за основу.

Також Комітет прийняв рішення включити народного депутата України – члена Комітету Мандзія С.В. до складу підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей, підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду, підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами, підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища.

За результатами розгляду листа Полтавської обласної державної адміністрації щодо екологічних проблем Полтавської області, прийнято рішення доручити Голові Комітету направити звернення до відповідних центральних органів виконавчої влади з питань, порушених Полтавською обласною державною адміністрацією, та разом із головою підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Якименком П.В. визначитися щодо дати та організаційних питань проведення виїзного засідання Комітету у Полтавській області. Крім того, доручити голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Прощуку Е.П. взяти на контроль питання щодо берегоукріплення Кременчуцького водосховища та його належного фінансування, а також прискорення призначення начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області.

Окрім цього, Комітет прийняв рішення затвердити уточнений порядок денний виїзного засідання Комітету 09-12.06.2021 до Івано-Франківської області.

Переглянути матеріали до засідання


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку