Засідання Комітету № 84 від 09.06.2021 – 12.06.2021

Опубліковано 11 червня 2021, о 18:50

 Комітет 

 

10 червня 2021 р. розпочалося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. На засіданні було заслухано звіт Голови Державного агентства лісових ресурсів України Болоховця Ю.В. щодо проведених заходів у 2021 році за такими напрямами:

1. Реорганізація державних лісогосподарських підприємств. У сфері управління Держлісагентства знаходяться 392 підприємства, організації та установи, які ведуть лісове та мисливське господарство, або пов’язані з ним (проектні, наукові, природоохоронні, лісозахисні тощо).

2. Покращення фінансового забезпечення ведення лісового господарства та зменшення податкового тиску. Підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України щодо зменшення державними лісогосподарськими підприємствами відрахувань до державного бюджету, напрацьовано пропозиції щодо зміни системи оподаткування.

3. Національна інвентаризація лісів. Схвалено порядок проведення національної інвентаризації лісів, визначено організацію, що відповідатиме за проведення національної інвентаризації лісів.

4. Унормування ринку деревини. Збільшено обсяг реалізації, середню вартість кубометра реалізованої деревини. Реалізовано пілотний проект щодо продажу на аукціонах продукції переробки державних лісогосподарських підприємств.

5. Діджиталізація в лісовому господарстві. Розроблено концепцію створення Всеукраїнської мережі протипожежного захисту лісів і концепцію системи електронного обліку деревини. Проводиться робота щодо створення та наповнення Єдиного Інтернет порталу, вдосконалення геопорталу «Ліси України». Завершується створення першого телеграм-бота Держлісагентства.

6. Збільшення площі лісів та відтворення лісових ландшафтів. Затверджено План заходів з розроблення згарищ 2020 року та відтворення на них лісів. Укладено Меморандум про взаємодію між Держлісагентством та Держгеокадастром. Розпочато будівництво регіонального лісового насіннєво-селекційного центру в місті Лиман Донецької області.

7. Охорона лісів від пожеж. Започатковано проведення спільних навчань протипожежних підрозділів із залученням обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

8. Кадрова робота. Проведено конкурси на заміщення вакантних посад, укладено 21 новий контракт і продовжено 2 контракти з керівниками державних підприємств. Винесено 12 дисциплінарних стягнень у вигляді оголошення догани.

9. Охорона лісів від незаконних рубок. Розроблено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням нормативно-правових актів щодо ведення лісового господарства Державним агентством лісових ресурсів».

10. Перехід на наближені до природи методи господарювання. Прийнято протокольне рішення щодо створення робочої групи з напрацювання змін до законодавства з питань ведення лісового господарства.

11. Розширення мережі природно-заповідного фонду. Погоджено проект Указу Президента України щодо створення національного природного парку «Холодний яр», а також проекти розпоряджень Кабінету Міністрів України щодо розроблення проектів землеустрою природоохоронних установ з метою розширення територій природно-заповідного фонду.

12. Захист лісу від шкідників та хвороб. Налагоджено плідну співпрацю з Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з метою вчасного виявлення і знешкодження карантинних шкідників та надання відповідної методичної допомоги лісогосподарським підприємствам.

13. Технічне переоснащення. Оновлено матеріально-технічну базу державних лісогосподарських підприємств.

14. Міжнародне співробітництво. Взято участь у роботі 8-ї Міністерської конференції по захисту лісів Європи. Схвалено операційний план роботи Форуму на наступні 4 роки в рамках 16-ої сесії Форуму ООН з лісів. Проведено 2 онлайн тренінги за участі Федерального міністерства сільського господарства, регіонів та туризму Австрії. Здійснюється виконання проекту ФАО по запобіганню всихання соснових насаджень та проекту USAID щодо ліквідації наслідків пожеж у Луганській області.

15. Співпраця з громадськістю. Проведено установчі збори по формуванню нового складу Громадської ради при Держлісагентстві. Взято участь у роботі 2-го лісопереробного форуму, проведено щорічну весняну громадську акцію «Створюємо ліси разом». Надано сприяння у підготовці та проведенні акції «Озеленення планети».

Також Голова Держлісагентства поінформував про законодавчі ініціативи щодо врегулювання проблем, які виникають у лісовому господарстві, та про відповідні плани нормотворчої роботи.

Під час обговорення звіту Голова Держлісагентства відповів на запитання народних депутатів України та представників громадських організацій.

Після надходження до 22.06.2021 та опрацювання пропозицій щодо звіту Голови Державного агентства лісових ресурсів України, на засіданні Комітету буде схвалено відповідні Рекомендації.


11 червня 2021 р. продовжилося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування до Івано-Франківської області.

Зокрема, було розглянуто питання «Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Калуського гірничо-промислового комплексу», в межах якого народні депутати ознайомились із станом Домбровського кар’єру. Були заслухані доповіді представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Міндовкілля, Держекоінспекції, Фонду державного майна України та Івано-Франківської облдержадміністрації.

Останніми роками в межах Калуш-Голинського родовища калійної солі спостерігається тенденція до активізації небезпечних екзогенних геологічних процесів, у тому числі, зсувів, просідання поверхні землі, карстопровальних явищ. Як свідчать результати аналізу стану окремих об’єктів, відбуваються динамічні незворотні геотехногенні процеси, піддаються руйнації об'єкти інфраструктури. що несе загрозу не тільки для навколишнього природного середовища, але також життю мешканців міста Калуш і найближчих населених пунктів.

Важливою проблемою Калуш-Голинського родовища калійної солі є затоплення Домбровського кар'єру, осідання земної поверхні та просадко- провальні явища над відпрацьованими гірничими масивами, забруднення території калійними відходами та засолення підземних і поверхневих вод.

Крім того, на виїзному засіданні Комітету було розглянуто питання «Ризики затоплення в контексті впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива)». Були обговорені питання стосовно запровадження положень Директиви 2007/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 23.10.2007 про оцінку та управління ризиками затоплення. Також було заслухано інформацію представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Міндовкілля, Держводагентства та Івано-Франківської облдержадміністрації щодо розроблення Плану з управління ризиками затоплення відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.10.2017 № 1106.

Після надходження до 18.06.2021 та опрацювання пропозицій щодо порушених питань, на засіданні Комітету буде схвалено відповідні Рекомендації.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку