Засідання Комітету № 85 від 16.06.2021

Опубліковано 16 червня 2021, о 18:10

 Комітет 

16 червня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Відповідно до порядку денного Комітет розглянув питання законопроектної та організаційної роботи.

Зокрема, Комітетом було розглянуто законопроект про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, підготовлений на виконання Постанови Верховної Ради України від 21.05.2021 № 1480-IX. Комітет вирішив затвердити текст законопроекту, доопрацьований народними депутатами України – членами Комітету, з урахуванням пропозицій, підтриманих Комітетом, та доручити Голові Комітету внести його на реєстрацію в установленому порядку.

Також Комітетом розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (реєстр. № 5159), внесений Кабінетом Міністрів України, та законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення робіт на землях водного фонду (реєстр. № 5442), внесений народними депутатами України Прощуком Е.П., Бондаренком О.В., Матусевичем О.Б. та іншими народними депутатами України. Щодо обох законопроектів Комітет підтримав їх включення до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, прийняття за основу та схвалив відповідні висновки.

Розглянувши законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо пільгового тарифу на електроенергію для закладів охорони здоров’я, обладнаних кисневими станціями (реєстр. № 5550), внесений народними депутатами України Кузьміних С.В., Ковальчуком О.В., Комітет підтримав його прийняття за основу.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища (реєстр. № 5517), внесеного народними депутатами України Дирдіним М.Є., Кузьміних С.В., Тарасенком Т.П. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення щодо його доопрацювання, оскільки запропоновані зміни до статті 82 зазначеного Кодексу не врегульовують повною мірою питання тимчасового затримання відповідних транспортних засобів, зокрема повноважень на таке затримання та його порядку. Законопроект не підтримує Міндовкілля, а Мінфін у своєму експертному висновку зазначив, що законопроект потребує доопрацювання.

Розглянувши законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо енергетичної утилізації відходів (реєстр. № 5611), внесений народними депутатами України Камельчуком Ю.О., Шинкаренком І.А., Захарченком В.В. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення запропонувати Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, визначеному головним з його розгляду, прийняти рішення щодо нього після прийняття рішення Верховною Радою України щодо законопроектів про управління відходами (реєстр. № 2207-1-д) та про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (реєстр. № 4167).

Також Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 5600), внесений Кабінетом Міністрів України, та альтернативні законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 5600-1), внесений народними депутатами України Железняком Я.І., Цабалем В.В., Юрчишиним Я.Р., Рудик К.О., і про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (реєстр. № 5600-2), внесений народними депутатами України Рубльовим В.В., Вацаком Г.А., Васильєвим І.С. та іншими народними депутатами України. Оскільки всі зазначені законопроекти стосуються тих самих питань предметів відання Комітету, було вирішено підтримати зміни до Податкового кодексу України, що можуть призвести до отримання щорічних додаткових надходжень до зведеного бюджету близько 50 млрд. гривень, і запропонувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної  політики, визначеному головним з їх розгляду, самостійно визначитися щодо підтримки прийняття за основу основного чи альтернативних законопроектів за умови врахування зауважень Комітету, зокрема, щодо необхідності належного фінансово-економічного обґрунтування значень запропонованих ставок та відповідної індексації, впливу запропонованих змін на платників податків, які вже здійснюють господарську діяльність, на фінансовий стан суб’єктів господарювання, приведення у відповідність до статей 2, 4 (підпункт 4.1.9), 7 (пункт 7.3), пункту 4 розділу ХІХ Податкового Кодексу України, частині 3 статті 27 Бюджетного кодексу України, а також негативного впливу скасування пільги з акцизного податку для платників, які здійснюють постачання електричної енергії (когенераційної та/або з відновлювальних джерел) на розвиток генерації та постачання більш екологічно чистої енергії.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування доходів від продажу мінеральної сировини, що утворюється під час здійснення руслоочисних робіт (реєстр. № 5443), внесений народними депутатами України Прощуком Е.П., Бондаренком О.В., Матусевичем О.Б. та іншими народними депутатами України, Комітет підтримав його прийняття за основу.

Також Комітет прийняв рішення з кадрових питань секретаріату Комітету.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку