Засідання Комітету № 88 від 30.06.2021

Опубліковано 30 червня 2021, о 17:48

 Комітет 

          30 червня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності (реєстр. № 5409), внесений народними депутатами України Овчинниковою Ю.Ю., Рудик К.О., Бондаренком О.В., Фельдманом О.Б., іншими народними депутатами України та підтримано рішення щодо його прийняття за основу.

Розглянувши законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу, реєстр. № 2351), Комітет вирішив рекомендувати прийняти його у повторному другому читанні та в цілому як Закону з урахуванням поправок і пропозицій, підтриманих Комітетом під час розгляду.

Комітет розглянув законопроекти про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки посилення захисту населення, територій та навколишнього природного середовища України від надзвичайних ситуацій (реєстр. № 0115), внесений Кабінетом Міністрів України; про ратифікацію Листа про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком (реєстр. № 0113), внесений Президентом України; про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо офіційної підтримки проекту з покращення водопостачання у місті Києві (реєстр. № 0117), внесений Кабінетом Міністрів України; про ратифікацію Рамкового договору між Урядом України та Урядом Французької Республіки щодо підтримки фінансування проекту з покращення постачання питної води в Луганській області (реєстр. № 0118), внесений Кабінетом Міністрів України та підтримав їх прийняття в цілому як Законів.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» щодо порушення встановленого режиму зон санітарної охорони водних об’єктів (реєстр. № 5594), внесений народним депутатом України Пивоваровим Є.П., Комітет прийняв рішення щодо його направлення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи, оскільки запропоновані зміни вже врегульовані чинним законодавством та вносять лише уточнення. Міндовкілля не підтримує законопроект і проінформувало про розроблений ним проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення відповідальності у сфері охорони природи, використання природних ресурсів», який також врегульовує питання стосовно застосування штрафних санкцій за порушення природоохоронного законодавства.

За результатами розгляду законопроектів про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 5658), внесеного народними депутатами України Василевською-Смаглюк О.М., Третьяковою Г.М., Кривошеєвим І.С., Бондаренком О.В., іншими народними депутатами України; про особливості стимулювання регіонального розвитку (реєстр. № 5649), внесеного Кабінетом Міністрів України, Комітетом підтримано рішення щодо їх прийняття за основу.

Розглянувши законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб (реєстр. № 5609), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Прощуком Е.П., Третьяковою Г.М., іншими народними депутатами України та альтернативний до нього з такою ж назвою (реєстр. № 5609-1), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солод Ю.В., Мороз В.В., Гнатенком В.С., Комітетом підтримано рішення щодо прийняття за основу законопроекту реєстр. № 5609.

Комітетом схвалено рекомендації виїзного засідання до Івано-Франківської області на тему: "Збереження та раціональне використання лісових ресурсів України. Звіт Голови Державного агентства лісових ресурсів України. Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Калуського гірничо-промислового комплексу. Ризики затоплення в контексті впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива)". Прийнято рішення направити рекомендації виїзного засідання до Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Комітет схвалив рекомендації слухань у Комітеті на тему: "Розвиток законодавчих засад екологічного страхування в Україні" та вирішив направити зазначені рекомендації до відповідних центральних органів виконавчої влади.

Також Комітет схвалив рекомендації слухань у Комітеті на тему: "Розподіл та використання екологічного податку в Україні: сучасний стан та пріоритетні напрями реформування". Зазначені рекомендації вирішено спрямувати до відповідних центральних органів виконавчої влади.

Окрім цього, Комітет прийняв рішення про створення робочої групи з напрацювання законопроекту "Про збирання, заготівлю та утилізацію зношених шин" під головуванням Голови підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, народного депутата України Кривошеєва І.С.

Голові робочої групи надано доручення сформувати її склад та до кінця жовтня 2021 року проінформувати Комітет про результати діяльності робочої групи.

Переглянути матеріали до засідання


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку