Засідання Комітету № 93 від 20.07.2021

Опубліковано 20 липня 2021, о 17:59

 Комітет 

20 липня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет заслухав інформацію заступника голови Комітету Криворучкіної О.В. про результати робочої поїздки з питань діяльності ПрАТ "Рижівський гранітний кар'єр" на землях Горішньоплавнівської міської ради Полтавської області. У робочій поїздці взяли участь народні депутати України, а також представники Держекоінспекції та Держгеонадр. Порушень вимог природоохоронного законодавства не виявлено. За результатами розгляду питання Комітет вирішив звернутися до Полтавської обласної державної адміністрації стосовно вивчення питання і надання інформації щодо роботи ПрАТ "Рижівський гранітний кар'єр" та проведення берегоукріплення Кременчуцького водосховища від с. Максимівка Кременчуцького району в напрямку гори Пивиха.

Комітет розглянув питання про лист народного депутата України, голови підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєва І. С. щодо проблем в управлінні та можливих порушень законодавства при реалізації владних повноважень працівниками Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

вирішення кадрових питань і забезпечення кадрової стабільності керівництва ДАЗВ та підпорядкованих йому підприємств;

забезпечення належного фінансування підприємств зони відчуження, у першу чергу Чорнобильської АЕС, погашення заборгованості по заробітним платам та покриття витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, а також забезпечення фінансуванням реалізації заходів Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему;

прискорення передбачених законодавством процедур щодо будівництва і введення в експлуатацію сховищ для довгострокового зберігання осклованих високоактивних радіоактивних відходів переробки відпрацьованого ядерного палива;

запобігання незаконним рубкам зелених насаджень у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення.

Комітет вирішив:

звернутися до Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів щодо взяття на контроль питань, пов’язаних із забезпеченням реалізації державної політики у сфері управління зоною відчуження і зоною безумовного (обов’язкового) відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, а також здійснення державного управління у сфері поводження з радіоактивними відходами;

провести розширене засідання Комітету для заслуховування за участі Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державного агентства України з управління зоною відчуження із розгляду зазначених питань;

звернутися до Ради національної безпеки і оборони України щодо оцінки ризиків та можливих загроз національній безпеці України від недотримання графіків будівництва і введення в експлуатацію сховищ для довгострокового зберігання осклованих високоактивних радіоактивних відходів переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, які повертатимуться з Російської Федерації.

звернутися до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо прискорення подання на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 5658).

опрацювати питання розроблення і подання найближчим часом до Верховної Ради України законопроекту про прийняття рішення щодо розміщення, проектування і будівництва сховищ для довгострокового зберігання осклованих високоактивних радіоактивних відходів переробки відпрацьованого ядерного палива.

Переглянути матеріали до засідання


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку