Засідання Комітету № 95 від 08.09.2021

Опубліковано 08 вересня 2021, о 18:00

 Комітет 

08 вересня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 5379), поданий народними депутатами України Василевською-Смаглюк О.М., Бондаренком О.В., Копиленком О.Л., Кривошеєвим І.С., схвалено висновок і підтримано рішення щодо його прийняття за основу.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про місцеві державні адміністрації», зокрема: надати право обласним державним адміністраціям приймати рішення про можливість використання земельних ділянок, розташованих у зоні гарантованого добровільного відселення, що належать до радіоактивно забруднених, на підставі експертного висновку щодо радіологічного стану забруднення території, наданого Національною комісією з радіаційного захисту населення України за результатами дозиметричної паспортизації відповідної території; скасувати заборону на будівництво нових, розширення діючих підприємств, безпосередньо не пов'язаних із забезпеченням радіоекологічного, соціального захисту населення, а також умов його життя та праці у зоні гарантованого добровільного відселення.

За результатами розгляду проекту Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на розроблення загальнодержавної цільової програми підтримки територіальних громад по виконанню приписів Державної служби України з надзвичайних ситуацій та її структурних підрозділів у сфері дотримання законодавства пожежної та техногенної безпеки у закладах бюджетної сфери (реєстр. № 5843), поданого народним депутатом України Гуньком А.Г., Комітет схвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений проект Постанови відхилити, оскільки припис є лише одним із можливих заходів реагування за результатами проведення планового або позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Розглянувши законопроект про внесення змін до Закону України «Про благоустрій населених пунктів» щодо території населеного пункту, благоустрою об'єктів та інженерного захисту від надзвичайних ситуацій природнього характеру (реєстр. № 5745), поданий народним депутатом України Деркачем А.Л., прийнято рішення запропонувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування самостійно визначитись щодо рішення по цьому законопроекту з урахуванням зауважень Комітету, викладених у мотивувальній частині.

Також Комітет розглянув питання про необхідність стабілізації фінансової ситуації і недопущення блокування діяльності підприємств зони відчуження на підставі колективного листа працівників підприємств зони відчуження та резолюції профспілкової конференції Чорнобильської об’єднаної організації профспілки. Виникнення соціальної напруги на підприємствах зони відчуження обумовлено нестачею коштів на оплату праці, заборгованістю перед НАК «Нафтогаз» за попередній опалювальний сезон та перед Пенсійним фондом України за відшкодування пільгових пенсій.

Комітет розглянув питання про листи народного депутата України, голови підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Василенко Л.В. і прийняв такі рішення.

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України та Міненерго щодо дотримання вимог Постанови Верховної Ради України від 16.07.2021 № 1704-IX, зокрема щодо дотримання строків реалізації природоохоронних заходів та скорочення викидів від великих спалювальних установок в рамках Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок по низці об’єктів, які входять до переліку найбільших забруднювачів атмосферного повітря України, недопущення погіршення стану довкілля в Україні, а також запропонувати для участі у роботі відповідних робочих груп народного депутата України, заступника Голови Комітету Криворучкіну О.В. та народного депутата України, голову підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Василенко Л.В.

2. Звернутися до заінтересованих центральних органів виконавчої влади щодо надання до кінця вересня інформації про роботу з досягнення Оновленого національно визначеного внеску України до Паризької угоди, схваленого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.07.2021 № 868-р. Провести 20.10.2021 круглий стіл з обговорення цього питання за участю комітетів з питань аграрної та земельної політики, з питань економічного розвитку, з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, з питань транспорту та інфраструктури, Міндовкілля, Мінекономіки, Міненерго, Мінінфраструктури, інших центральних органів виконавчої влади, а за результатами роботи 26-ї Конференції Сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату – відповідні слухання у Комітеті.

3. Інформацію щодо проблемних питань оцінки впливу на довкілля у видобувному секторі взяти до відома.

Окрім цього, Комітет взяв до відома інформацію про проведення у жовтні 2021 року національного форуму щодо поводження з відходами у м. Рівному та підтримав його проведення.

Переглянути матеріали до засідання 


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку