Засідання Комітету № 109 від 15.12.2021

Опубліковано 15 грудня 2021, о 17:57

 Комітет 

15 грудня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто стан виконання рекомендацій за результатами виїзного засідання Комітету 9-12 червня 2021 року на території Івано-Франківської області з питань «Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Калуського гірничо-промислового комплексу» та «Ризики затоплення в контексті впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива)». Прийнято рішення доручити народним депутатам України – Голові Комітету Бондаренку О.В. та голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Прощуку Е.П. напрацювати рішення за результатами розгляду питання «Попередження та подолання техногенних катастроф на прикладі Калуського гірничо-промислового комплексу» та підготувати проект звернення від Комітету до Ради національної безпеки і оборони України стосовно необхідності вирішення порушеного питання. Інформацію Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Держводагентства щодо впровадження Директиви 2007/60/ЄС (Протипаводкова директива) взяти до відома.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (реєстр. №5302), поданий народними депутатами України Скороход А.К., Фельдманом О.Б. та іншими народними депутатами України. Законопроектом пропонується виключити бродячих котів з числа передбачених до відстрілу та відлову хижих і шкідливих тварин. Комітет зазначає, що бродячі коти не є видом, що охороняється Бернською конвенцією та звертає увагу, що бродячі коти, за даними науковців, активно знищують пташенят у гніздах дрібних співочих птахів (мухоловок, коноплянок, зябликів, щигликів, солов’їв) та мисливських птахів (перепелів, сірих куріпок, фазанів), а також пташенят занесених до Червоної книги України. Міндовкілля надало зауваження та висловило про підтримку законопроекту. Держлісагентство надало зауваження та не підтримує зазначений законопроект. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило зауваження до законопроекту. Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу відзначив, що у Європейського Союзу відсутня пряма компетенція щодо полювання та мисливського господарства, особливості полювання регулюються на рівні національного законодавства держав-членів Європейського Союзу. За результатами розгляду Комітет схвалив висновок та прийняв рішення направити зазначений законопроект на доопрацювання.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про відходи» з окремих питань, пов’язаних з діяльністю виробників відходів (реєстр. № 5524), поданий народним депутатом України Деркачем А.Л. Метою законопроекту визначено унормування окремих положень термінологічних визначень Закону України «Про відходи». Міндовкілля запропонувало законопроект відхилити та зазначило, що запропоновані зміни не несуть змістового навантаження та фактично не змінюють ситуацію поводження з відходами в Україні. Мінфін та Мінекономіки зауважили, що законопроект потребує доопрацювання у зв’язку з тим, що не надано фінансово-економічних обґрунтувань та статистичних даних. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило зауваження до законопроекту, Мінрегіон не підтримує законопроект. Комітет з питань бюджету зазначив, що термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті не відповідає вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України. Відповідно до висновку Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, законопроект суперечить праву Європейського Союзу, не відповідає принципу правової визначеності та не враховує положення Директиви 2008/98/ЄС. За результатами розгляду Комітет схвалив висновок та прийняв рішення зазначений законопроект відхилити.

Комітет розглянув законопроекти про економічний паспорт (реєстр. № 6394) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних внесків до системи економічного паспорта (реєстр. № 6395), внесені на розгляд Президентом України і визначені ним як невідкладні для позачергового розгляду Верховною Радою України. Під час обговорення законопроекту на засіданні Комітету Головою Комітету, народним депутатом України Бондаренком О.В. було запропоновано та підтримано членами Комітету і представниками Мінекономіки для збалансованого формування Фонду майбутніх поколінь та економічного паспорта залучити частину коштів від продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Комітет прийняв рішення рекомендувати зазначені законопроекти за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.

Комітет прийняв рішення включити народного депутата України, голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Якименка П.В. до складу підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами.

Також Комітет зауважив на необхідності прискорення опрацювання законопроекту про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України (реєстр. № 6077). Комітет прийняв рішення доручити народному депутату України, голові підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєву І.С. провести круглий стіл щодо зазначеного питання.

Переглянути матеріали до засідання


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку