Засідання Комітету № 124 від 18.05.2022

Опубліковано 18 травня 2022, о 17:01

 Комітет 

18 травня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля (реєстр. № 7327). Метою законопроекту визначено створення державної системи моніторингу довкілля як системи спостережень, збирання, оброблення, передавання, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища та впливу на нього, прогнозування його змін та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень в Україні з метою забезпечення досягнення екологічно орієнтованих цілей сталого розвитку. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило зауваження і пропозиції до законопроекту. Зокрема, запропонований підхід стосовно визначення поняття «екологічна інформація», який спрямований на звуження обсягу екологічної інформації, не відповідає деяким положенням Конституції України. Управління звертає увагу, що відповідно до чинних положень статті 13 Закону України «Про інформацію», «інформація про стан довкілля, крім інформації про місце розташування військових об'єктів, не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом». Під час розгляду законопроекту доповідач, голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, народний депутат України Прощук Е.П., висловив впевненість, що за результатами опрацювання та аналізу спільно з Міндовкілля та експертами у сфері охорони навколишнього природного середовища зауважень та пропозицій, наданих Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, є можливість їх врахування під час опрацювання законопроекту та його підготовки до розгляду в другому читанні, зокрема, усунення неузгодженостей з конституційними положеннями. Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з урахуванням необхідності опрацювання висловлених зауважень під час підготовки законопроекту до другого читання.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про гідрометеорологічну діяльність» щодо вдосконалення провадження гідрометеорологічної діяльності в Україні (реєстр. № 6513). Метою законопроекту визначено забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності, здійснення якісних гідрометеорологічних спостережень та спостережень за рівнем забруднення навколишнього природного середовища, підвищення ефективності прогнозування, гідрометеорологічного обслуговування в Україні, дотримання вимог законодавства суб’єктами відносин у гідрометеорологічній сфері. Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності (реєстр. № 7353). Комітет вважає, що віднесення об'єктів до критичної інфраструктури має бути врегульоване в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, як це передбачено статтею 8 Закону України "Про критичну інфраструктуру". Також Комітет зауважив, що виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), травми або поранення, захворювання чи інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту передбачена статтею 118 Кодексу цивільного захисту України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів внести пропозицію до Верховної Ради України про прийняття зазначеного законопроекту за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Комітет розглянув проект Постанови про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2022-2024 роки (реєстр. № 7298) та прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань цифрової трансформації внести пропозицію до Верховної Ради України про прийняття зазначеного проекту Постанови в цілому.

Комітет розглянув питання про лист народного депутата України Прощука Е.П. стосовно обговорення питання щодо стану і наявності питної та технічної води на територіях, на яких велись активні бойові дії з 24.02.2022. За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів України розглянути питання щодо відновлення Держекоінспекцією перевірок об’єктів, які забезпечують життєдіяльність людей, зокрема підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, з метою фіксації порушень, розрахунку збитків, заподіяних РФ водним ресурсам, та передачею їх Україною до міжнародних судів; обласним, Київській міській військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування, в межах компетенції, провести обстеження водних об’єктів, шахтних колодязів, каптажів джерел та бюветів, їх ремонт, чищення та дезінфекцію. Голові Комітету Бондаренку О.В. надано повноваження визначити дату та місце для виїзду робочої групи до Київської області за участю представників Міндовкілля, Мінрегіону, Держводагентства, Держекоінспекції та ДСНС з метою вивчення ситуації щодо стану і наявності питної та технічної води на територіях, на яких велись активні бойові дії з 24.02.2022. Контроль за виконанням покласти на голову підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, народного депутата України Прощука Е.П.

Також Комітет прийняв рішення залишити на контролі питання періодичного звітування Міндовкілля перед Комітетом. Крім того, Голова Комітету надав доручення Міндовкіллю проінформувати Комітет щодо наявних джерел забруднення навколишнього природного середовища у м. Харків.

Окрім цього, Комітет прийняв рішення надати доручення народному депутату України, голові підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Овчинниковій Ю.Ю. опрацювати разом з Міндовкілля та Мінагрополітики питання щодо необхідності запровадження партнерами України (ЄС, Сполучене Королівство, США, Японія, Корея тощо) санкцій щодо прямого та непрямого імпорту всіх виробів з російської деревини та морепродуктів та розроблення відповідного проекту Постанови Верховної Ради України.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку