Засідання Комітету № 136 від 05.09.2022

Опубліковано 05 вересня 2022, о 18:39

 Комітет 

5 вересня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 6230), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту визначено удосконалення та врегулювання положень Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про запобігання корупції», що стосуються порядку проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та їх пенсійного забезпечення. З поданих пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи переважна більшість була врахована, що суттєво поліпшило зміст законопроекту.

Комітет підтримав пропозиції голови підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей, народного депутата України Мандзія С.В. щодо викладу в остаточній редакції тексту статті законопроекту стосовно змін до пункту 3 розділу 1 в частині доповнення частини третьої статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» для прийняття законопроекту у другому читанні. ДСНС підтримало прийняття зазначеного законопроекту.

За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю до другого читання і рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 6230) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (реєстр. № 7581), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту визначено забезпечення населення екстреною якісною та своєчасною допомогою, створення умов для забезпечення доступу до єдиного телефонного номера 112 усім особам, що перебувають на території України, у тому числі особам з інвалідністю та особам, що не володіють державною мовою.

Комітет підтримав пропозиції Голови Комітету, народного депутата України Бондаренка О.В. та голови підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей, народного депутата України Мандзія С.В. щодо викладу в остаточній редакції тексту ряду статей законопроекту стосовно екстрених комунікацій за єдиним телефонним номером 112 для прийняття у другому читанні. МВС підтримало прийняття зазначеного законопроекту.

За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю до другого читання і рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112 (реєстр. № 7581) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон. Комітет вирішив звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС та Кабінету Міністру України для отримання висновків щодо проведення додаткової експертизи щодо їх відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС відповідно до підпункту 2 пункту 4 та підпункту 2 пункту 5 Постанови Верховної Ради України «Про деякі заходи виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції» від 29.07.2022 № 2483-ІХ.

На підставі частини п’ятої статті 44 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» Комітет переглянув свій висновок від 13.07.2022 за результатами розгляду проекту Постанови про Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського парламенту, Європейської комісії, парламентів та урядів держав, які є членами Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щодо утворення Спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії на територію України (реєстр. № 7504). За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови прийняти в цілому в редакції, яка узгоджена заступником Голови Комітету Криворучкіною О.В. у профільному Комітеті з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Також Комітет затвердив Звіт про роботу Комітету з питань екологічної політики та природокористування за період сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (лютий – серпень 2022 року).

Окрім цього Комітет взяв до відома інформацію голови підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду, народного депутата України Овчинникової Ю.Ю. стосовно стану розгляду законопроектів євроінтеграційного спрямування реєстр. №№ 3796, 4461, 7438. На засіданні виступив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Стрілець Р.О., який проінформував про роботу Міндовкілля над законопроектами євроінтеграційного спрямування та щодо створення окремого центрального органу виконавчої влади з питань природно-заповідного фонду України.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку