Засідання Комітету № 140 від 12.10.2022

Опубліковано 12 жовтня 2022, о 17:40

 Комітет 

12 жовтня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони (реєстр. № 7557), з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи. Метою законопроекту визначено внесення змін до Кодексу цивільного захисту України, Кодексу законів про працю України, Закону України «Про відпустки», Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у частині врегулювання питання функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної та місцевої пожежної охорони. З поданих пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи переважна більшість була врахована, що суттєво поліпшило зміст законопроекту.

Комітет підтримав пропозицію голови підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей, народного депутата України Мандзія С.В. стосовно дотримання вимог нормопроектувальної техніки та щодо порядку розташування у законопроекті змін, які вносяться до Кодексу законів про працю України, Кодексу цивільного захисту України, Законів України «Про відпустки» та «Про страхування». За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю до другого читання і рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони (реєстр. № 7557) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроект про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією (реєстр. № 8037), поданий Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту є визначення правових, організаційних та економічних засад у сфері забезпечення хімічної безпеки, спрямованих на запобігання негативному впливу хімічної продукції на довкілля та здоров’я населення, встановлення відносин, що виникають у сфері управління хімічною безпекою, з урахуванням міжнародних зобов’язань України у цій сфері. В ході обговорення Міндовкілля висловилось про необхідність прийняття зазначеного законопроекту. Мінрегіон поінформував про зауваження в частині використання підприємствами водопостачання реагентів при очищенні питної води та обробки стоків, що може вплинути на вартість послуг. МОЗ наголосив на необхідності врахування у законопроекті положень Закону України «Про систему громадського здоров’я». За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про спеціальний правовий режим господарської та інвестиційної діяльності на території пріоритетного розвитку «Чернігівщина» (реєстр. № 8010), внесений народним депутатом України Гривком С.Д. та іншими народними депутатами України. До законопроекту надійшли зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, яке у своєму висновку зазначило, що не може підтримати вирішення порушеного у проекті питання у запропонований спосіб. Мінфін зазначив, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання. Міносвіти надало пропозиції і зауваження до законопроекту. Міндовкілля, Держекоінспекція та Держгеонадра надали зауваження і пропозиції до законопроекту у частині видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду, пільг та/або звільнення від орендної плати за користування земельною ділянкою та щодо заходів державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання місцезнаходження яких зареєстровано на території пріоритетного розвитку «Чернігівщина». За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку внести до Верховної Ради України пропозицію про доопрацювання цього законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень (реєстр. № 8035), поданий Кабінетом Міністрів України. За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань бюджету внести до Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу зазначеного законопроекту.

Також Комітет взяв до відома інформацію про лист Рахункової палати щодо Звіту про результати аналізу стану повноти нарахування та своєчасності надходження екологічного податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення. Комітет вирішив взяти на контроль питання необхідності вжиття заходів щодо удосконалення системи справляння екологічного податку за викиди та усунення недоліків і порушень, виявлених за результатами проведеного аналізу стану повноти нарахування і своєчасності надходження екологічного податку, який справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення.

Окрім цього Комітет розглянув питання про зміни у персональному складі Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Народним депутатам України – членам Комітету запропоновано подати уточнені пропозиції щодо їх включення до персонального складу підкомітетів Комітету.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку