Засідання Комітету № 142 від 09.11.2022

Опубліковано 09 листопада 2022, о 18:00

 Комітет 

9 листопада 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони», прийнятого Верховною Радою України 18.10.2022. Керуючись статтею 133 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», народні депутати України – члени Комітету обговорили пропозиції Президента України і вважають за доцільне погодитись із зазначеними пропозиціями. Під час обговорення, народні депутати України – члени Комітету за позицією народного депутата України, Голови Комітету Бондаренка О.В. підтримали пропозицій Президента України. За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення схвалити порівняльну таблицю для повторного розгляду законопроекту з пропозиціями Президента України та рекомендувати Верховній Раді України відповідно до частин четвертої та п’ятої статті 135 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» прийняти пропозиції Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» та прийняти Закон в цілому.

Комітет розглянув проект Постанови про внесення змін до постанов Верховної Ради України «Про затвердження Положення про Національну комісію з радіаційного захисту населення України» та «Про затвердження Голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України» (реєстр. № 8004), поданий народними депутатами України Копиленком О.Л. та Кривошеєвим І.С. Метою прийняття цієї постанови визначено створення правових засад щодо забезпечення сталого функціонування Національної комісії з радіаційного захисту населення України та посилення ефективності роботи її діючого складу. За результатами розгляду Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України цей проект Постанови прийняти в цілому з урахуванням висловлених пропозицій.

Також Комітет заслухав інформацію щодо Звіту про діяльність Національної комісії з радіаційного захисту населення України у 2021 році. За результатами розгляду Комітет взяв до відома зазначену інформацію та надав позитивну оцінку Звіту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо врегулювання процедури відновлення будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій (реєстр. № 8072), поданий народними депутатами України Плачковою Т.М., Гнатенком В.С., Бурмічем А.П. та Яковенком Є.Г. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування самостійно визначитись стосовно врахування зауважень Міндовкілля та представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та рішення по цьому законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо належного відзначення внеску захисників і захисниць України у забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (реєстр. № 8090), поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Батенком Т.І., Дубневичем Я.В. та іншими народними депутатами України. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило зауваження до законопроекту. За висновком Мінфіну законопроект потребує доопрацювання. Законопроект не підтримується Міноборони та Адміністрацією Держприкордонслужби. ДСНС підтримує прийняття законопроекту за умови врахування зауваження стосовно виключення у запропонованих змінах до статей 8 та до 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» слів «Державної служби України з надзвичайних ситуацій». За результатами розгляду Комітет направив відповідні пропозиції Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Комітет взяв до відома інформацію про лист народного депутата України Прощука Е.П. щодо пропозицій Держлісагентства про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля». Комітет прийняв рішення створити робочу групу з розроблення законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань проведення оцінки впливу на довкілля у лісогосподарській діяльності під співголовуванням народного депутата України Овчинникової Ю.Ю. – голови підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу і народного депутата України Прощука Е.П. – голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища. Комітет рекомендував Міндовкіллю опрацювати надані Держлісагентством пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та проінформувати Комітет. Народним депутатам України – членам Комітету запропоновано подати пропозиції щодо їх включення до складу робочої групи.

Окрім цього Комітет заслухав та обговорив проведену презентацію основних завдань та напрямів діяльності відділу з питань економічного розвитку та фінансової політики Дослідницької служби Верховної Ради України.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку