Засідання Комітету № 145 від 30.11.2022

Опубліковано 30 листопада 2022, о 17:59

30 листопада 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства (реєстр. № 8119 від 10.10.2022), поданий народними депутатами України Гайду О.В., Чорноморовим А.О., Шол М.В. та іншими народними депутатами України. До законопроекту надійшли зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, на думку якого запропонований спосіб вирішення порушеного питання шляхом прийняття спеціального закону виглядає дискусійним. Міндовкілля не підтримує законопроект та надало зауваження до нього. Законопроект не підтримується Держводагентством як такий, що спрямований на більш інтенсивне використання водних ресурсів, без урахування зміни клімату та без передбачення механізмів компенсації завданої шкоди внаслідок їх використання. Водною Рамковою Директивою ЄС передбачається впровадження принципів «користувач платить» та «забруднювач платить», однак законопроектом зазначені принципи не передбачені. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики цей законопроект направити на доопрацювання.

За результатами обговорення законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливості регулювання земельних відносин для забезпечення швидкої реалізації інвестиційних проектів, спрямованих на відновлення економіки України під час дії воєнного стану та у відбудовний період (реєстр. № 7711 від 29.08.2022), поданого Кабінетом Міністрів України, Комітет підтримав пропозицію народного депутата України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Гайду О.В. стосовно зняття цього законопроекту з розгляду як такого, що втратив актуальність.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання у сферах забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, ветеринарної медицини та благополуччя тварин, а також державного контролю у зазначених сферах (реєстр. № 8145 від 21.10.2022), поданий народними депутатами України Нікітіною М.В., Чайківським І.А., Чернявським С.М. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики самостійно визначитись стосовно рішення по цьому законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин (реєстр. № 8150 від 24.10.2022), поданий народними депутатами України Гайду О.В., Салійчуком О.В., Торохтієм Б.Г. та іншими народними депутатами України. Підтримуючи необхідність гармонізації чинного законодавства із законодавством ЄС та належного виконання міжнародних зобов’язань України, недоцільними є зміни, які стосуються Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Оскільки прийняття таких змін призведе до нівелювання контролю за захистом сільськогосподарських тварин від жорстокого поводження, що може спричинити зниження стандартів захисту сільськогосподарських тварин у порівнянні з законодавством ЄС. Міндовкілля надало зауваження і пропозиції до законопроекту. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики цей законопроект направити на доопрацювання.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників (реєстр. № 8051 від 19.09.2022), поданий народними депутатами України Гайду О.В., Чорноморовим А.О., Нікітіною М.В. та іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики цей законопроект прийняти за основу з урахуванням зауваження Комітету.

Також Комітет взяв до відома інформацію щодо Національної доповіді про стан навколишнього природного середовища в Україні у 2021 році та рекомендував Міндовкіллю опублікувати її після врахування зауважень Комітету.

Окрім цього Комітет затвердив оновлений персональний склад підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку