Засідання Комітету № 148 від 22.12.2022

Опубліковано 22 грудня 2022, о 18:02

 Комітет 

22 грудня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення (реєстр. № 6004), внесений народними депутатами України Устіновою О.Ю., Стефанишиною О.А., Васильченко Г.І., іншими народним депутатами України та альтернативні до нього законопроекти, зокрема, законопроект про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (реєстр. № 6004-1), внесений народними депутатами України Марусяком О.Р., Дануцою О.А., Колюхом В.В., іншими народним депутатами України та законопроект про забезпечення конституційних прав громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля (реєстр. № 6004-2), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Криворучкіною О.В, Василенко Л.В., Овчинниковою Ю.Ю., Задорожним А.В., Мандзієм С.В., Кривошеєвим І.С., Матусевичем О.Б., Шаховим С.В., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України.

До законопроектів надійшли зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міндовкілля, Мін'юсту, Мінфіну. З огляду на важливість порушених питань у законопроектах (реєстр. №№ 6004, 6004-1, 6004-2), які містять різнопланові пропозиції стосовно їх законодавчого врегулювання, зважаючи на зауваження до законопроектів та з метою комплексного врегулювання порушених питань, Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення доручити Голові Комітету та народним депутатам України – членам Комітету у тижневий термін підготувати та подати на розгляд Комітету текст іншого законопроекту, відповідно до частини другої статті 110 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання (реєстр. № 8223), поданий Кабінетом Міністрів України. Метою законопроекту є імплементація законодавства України до стандартів захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання відповідно до права ЄС. В обговоренні взяли участь народні депутати України, керівники центральних органів виконавчої влади та представники наукової спільноти. До законопроекту надійшли зауваження та пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, НКРЗУ, СПО об’єднань профспілок, Держпродспоживслужби та НАНУ. Мінфін, МОЗ, Міндовкілля, ДАЗВ поінформували про відсутність зауважень та пропозиції до законопроекту. Під час обговорення, представник Держатомрегулювання відмітив доцільність визначення законопроекту (реєстр.  8223) євроінтеграційним. За результатами обговорення Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з цього питання, рекомендувати Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 8223) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо матеріально-технічного забезпечення заходів у сфері цивільного захисту (реєстр. № 8257), поданий народними депутатами України Бондаренком О.В., Мандзієм С.В., Прощуком Е.П., Короленко В.Ю., Фельдманом О.Б. та іншими народними депутатами України. Метою законопроекту визначено врегулювання механізму створення та використання матеріальних резервів всіх рівнів, забезпечення належних умов проходження служби ліцеїстами ліцею цивільного захисту та особами рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, зокрема, встановлення порядку їх харчування. До законопроекту надійшли зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Мінфіну. Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні цей законопроект прийняти за основу, а також відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України просити головуючого на пленарному засіданні під час розгляду законопроекту у першому читанні оголосити про необхідність внесення до тексту законопроекту змін, що стосуються частини 1 ст. 36-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також уточнення назви законопроекту.

Комітет розглянув законопроект про приєднання України до Угоди про заходи держави порту з недопущення, стримування та ліквідації незаконного, непідзвітного та нерегульованого рибальства (реєстр. № 0178), поданий Президентом України Зеленським В.О. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва за результатами розгляду у першому читанні цей законопроект прийняти за основу і в цілому з урахуванням зауважень, висловлених головою підкомітету з питань лісових ресурсів, біорізноманіття, природних ландшафтів, об‘єктів природно-заповідного фонду та з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу Овчинниковою Ю.Ю.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо особливостей призначення та звільнення керівників установ, підприємств і організацій центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту (реєстр. № 8261), поданий народними депутатами України Бондаренком О.В., Мандзієм С.В., Шуляк О.О. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за результатами розгляду у першому читанні цей законопроект прийняти за основу.

Переглянути матеріали до засідання

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку