Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція)

Опубліковано 24 березня 2014, о 13:15

Конвенція про збереження мігруючиз видів диких тварин (Боннська конвенція)Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин

 

Україна є Стороною Конвенції відповідно до Закону України від "Про приєднання України до Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин" від 19 березня 1999 року № 535-XIV.

 

Основні напрямки співробітництва:

§                обмін інформацією та досвідом про шляхів та напрямків співробітництва щодо збереження мігруючих видів диких тварин;

§                виконання спільних досліджень та проектів, спрямованих на отримання нових знань та посилення заходів охорони мігруючих видів;

§                участь у міжнародних заходах, що проводяться в рамках Конвенції;

§                відповідно до вимог Конвенції.

Стан виконання.

Збереження мігруючих видів диких тварин відбувається на переважно на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду. Значна їх кількість занесена до Червоної книги України.

Профільні фахівці виконують дослідження та обліки мігруючих видів диких тварин. Аналіз та систематизація даних щодо популяцій мігруючих видів є складовою ведення Державного кадастру тваринного світу. 

Представники України регулярно беруть участь у заходах в рамках Конвенції. До кожної наради Конференції Сторін забезпечено підготовку та подання національних звітів України про виконання Боннської конвенції. Відповідно до рішення Конференції Сторін Україна входила до складу Постійного комітету Боннської конвенції у 2002–2008 роках. Відповідно до рішення 10-ї наради Конференції Сторін (2010 рік) Україну знову обрали до Постійного комітету від Європейського регіону.

 

Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція)Заходи щодо збереження мігруючих видів диких тварин включено до Національного плану дій щодо охорони навколишнього природного середовища на 2011–2015 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.11.2011 № 577-р. Відповідно до п. 232 зазначеного плану у 2013 році виконано роботу "Підготовка та видання енциклопедії мігруючих видів диких тварин (перший етап)", метою якої було підготовка та узагальнення матеріалів щодо мігруючих видів диких тварин фауни України, а також аналіз і переклад важливих міжнародних документів, прийнятих у рамках міжнародних договорів щодо цієї групи тварин.

Забезпечено сплату щорічних внесків до бюджету Конвенції.

Україна бере участь у заходах, в рамках юридично необов’язкових меморандумів про взаєморозуміння, укладених під егідою Боннської конвенції і підписаних Україною, а саме:

Меморандум взаєморозуміння щодо заходів збереження тонкодзьобого кроншнепа Numenius tenuirostris;

Меморандум взаєморозуміння щодо збереження та менеджменту середньоєвропейської популяції дрохви Otis tarda;

Меморандум взаєморозуміння щодо заходів збереження прудкої очеретянки (Acrocephalus paludicola).

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку