22 березня - Всесвітній день води

Опубліковано 21 березня 2014, о 13:35

Джерело: http://www.dbuvr.od.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=113:22-&catid=17:news&Itemid=35

http://www.vodokanal.kiev.ua/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=40&Itemid=109

 

 

 

22 березня- Всесвітній день води22 березня - Всесвітній день води

 

Вода є однією з найважливіших складових життя людини та всього живого на землі. Наявність достатньої кількості водних ресурсів обумовлює стабільний розвиток суспільства, при цьому залежність суспільства від водних ресурсів  не зменшується, а весь час зростає, підвищуються вимоги до якості води. Сьогодні, як ніколи раніше, людство усвідомлює обмеженість та вразливість водних ресурсів.

 

Всесвітній день води був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН і вперше пройшов 22 березня 1993 року.

З тих пір ця подія щорічно відзначається 22 березня. Головна мета започаткування Дня води – проведення активного інформування серед широких верств населення та привернення уваги громадськості і політиків до проблем води.

 

У резолюції Генеральної Асамблеї державам запропоновано проводити в цей день заходи, присвячені збереженню і освоєнню водних ресурсів. У 2003 році Генеральна Асамблея в своїй резолюції оголосила період 2005-2015 рр., починаючи з Міжнародного дня водних ресурсів 22 березня 2005 року, Міжнародним десятиріччям дій «Вода для життя».

 

Вода не обмежується політичними кордонами. 148 країн мають міжнародні басейні в межах своєї території і 21 країна цілком лежить усередині них світі існує 276 басейнів транскордонних річок (64 басейна транскордонних річок в Африці, 60 - в Азії, 68 - в Європі, 46 - в Північній Америці і 38 - в Південній Америці).185 з 276 транскордонних річкових басейнів, приблизно на дві третини, знаходяться на території двох країн. 256 із 276 є загальними для 2, 3 чи 4 країн (92,7%) і 20 із 276 розподіляються по 5 або більше країнах (7,2%), максимально - в 18 країнах, що мають однин і той же басейн транскордонної річки (Дунай).

46%  поверхні земної кулі вкрито басейнами транскордонних річок. Є чимало прикладів, коли транскордонні води виявилися джерелом співпраці, а не конфлікту. Близько 450 угод по міжнародним водах було підписано між 1820 і 2007 роками.

Ми не можемо робити вигляд, що проблема «в іншому місці». Вже сьогодні кожен з нас може зробити крок на користь збереження водних ресурсів нашої планети.

За висновками експертів ООН, понад 20% населення Землі страдають від нестачі води, придатної  для пиття та зрошування посівів.

Здоров'я генофонду будь-якої нації залежить від екології зокрема водних ресурсів як ключового фактору, тож наше завдання зберегти чисту воду наступних поколінь.

 

Цікаві факти:

§   Кожен мешканець міста витрачає 200-300 літрів води за добу:

 

§   Якщо врахувати, що 75% прісної води "заморожено"  у гірських льодовиках і полярних шапках, ще 24% знаходиться під землею у вигляді ґрунтових вод, а ще 0,5% "зосереджено" в ґрунті у вигляді вологи, то виходить, що на найбільш доступні та дешеві джерела води - річки, озера та інші наземні водойми припадає трохи більше 0,01% світових запасів води. Беручи до уваги те значення, яке вода має для життєдіяльності людини і всього живого на Землі , наведені цифри наочно підтверджують сакраментальне тезу про те , що вода - одне з найбільш дорогоцінних скарбів нашої планети.

 

§   Вчені підрахували, що 97,5% всіх запасів води на планеті Земля припадає на солоні води морів і океанів. Іншими словами, прісна вода становить тільки 2,5% світових запасів

 

§   46% всіє води Землі знаходиться у Тихому океані. В Атлантичному – 23,9%, в Індійському – 20,3%, а в Північному Льодовитому – 3,7%

 

§    Білок у воді. Морська вода - дуже поживна субстанція. В 1 куб. см такої води міститься 1,5 г білка і інших речовин. Вчені вважають, що один лише Атлантичний   океан за своєю поживністю оцінюється в 20 тис. врожаїв, які збирають за рік по всій суші.

 

§   22 березня - Всесвітній день води Найдорожча вода. Вода може бути безкоштовною, а може бути і дуже дорогою. Найдорожча в світі вода продається в Лос-Анджелесі. Виробники упаковують дорогоцінну рідину зі збалансованим смаком і значенням ph в пляшки зі стразами "Swarovski". Коштує така вода 90 $ за 1 л.

 

§   35 тонн води за життя. Без води людина може прожити дуже недовго. Потреба у воді стоїть на другому місці після кисню. Без їжі людина може прожити близько шести тижнів, а без води - п'ять-сім діб. За все життя людина випиває близько 35 т води.

 

§    Вода для здорового серця. Вода допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з'ясували, що ті люди, які п'ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого нападу на відміну від тих, хто випиває всього дві склянки.

 

§     При втраті в 20% - людина вмирає. Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то вона відчуває сильну спрагу. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті 12% води людина не зможе відновитися без допомоги лікаря.

 

§    Вода - переносник хвороб. Вода не тільки дарує життя, але може і віднімати його. 85 % всіх захворювань у світі передається через воду. Щорічно 25 млн чоловік помирає від цих захворювань.

 

§   Всі живі істоти складаються з води: тварини — на 75 %, риби — на 75 %, медузи — на 99 %, картопля — на 76 %, яблука — на 85 %, помідори — на 90 %, огірки — на 95 %, кавуни — на 96 %. Вода становить майже 70 % маси тіла людини (це вільна, позаклітинна і так звана зв’язана вода, яка міститься усередині клітин). Людський ембріон на 97 % складається з води, а новонароджений — на 90 %. Найбільш інтелектуальна частина нашого тіла — мозок — на 85% складається з води, кров — на 95 %.

 

§   Вода як скло. Що буде, якщо взяти замерзлу чисту воду і продовжити її охолодження? З водою відбудуться неймовірні перетворення. При мінус 120 градусах за Цельсієм вода стає надв'язкою або тягучою, а при температурі нижче мінус 135 градусів вона перетворюється в "скляну" воду. "Скляна" вода - це тверда речовина, в якій відсутня кристалічна структура, як у склі.

 

§   Лід швидше отримати з гарячої води

 

§   Найчистіша вода у Фінляндії. За даними ЮНЕСКО, найчистіша вода знаходиться у Фінляндії. Усього в дослідженні свіжої природної води брало участь 122 країни. При цьому 1 млрд людей у всьому світі взагалі не має доступу до безпечної води.

 

§    У Сенегалі є озеро яскраво-рожевого кольору. Наче в нього насипали марганцівки. Вода тут настільки солона, що вижити в ній можуть мікроорганізми тільки одного виду - вони і дають таке забарвлення.

 

§    Під час намилювання рук з крана намарно витікає від 15 до 20 л води.

 

§    З одного туалетного зливного бачка із зношеними прокладками може витікати до 20 л води кожної години. У сумі за день це 500 л, а в рік 178тис.л.

 

§    Якщо з крана капає вода (тільки 10 крапель за хвилину), у місяць з нього намарно витікає близько 170 л води, у рік – понад 2 тис. л.

 

§    У склянці води міститься близько 8,000,000,000,000,000,000,000,000 (8 септіліонов) молекул. 

 

§    У найглибшій точці світового океану (Маріанський жолоб, 11034 м) кинутій у воду залізній кульці потрібно більше години, щоб досягти океанського дна.

 

§    Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть.

 

§    Недалеко від села Кергалан в Азербайджані є горюча вода. Від сірника вода спалахує блакитним полум'ям через наявність у її складі метану.

 

§    Жителі острова Зелений Мис, де випадає дуже мало атмосферних опадів, використовують оригінальні «установки» для отримання прісної води: на схилах пагорбів вони висаджують в певному порядку різновид лілій з великими листками. Під час туманів на листі осідає роса і краплі її стікають до резервуару біля підніжжя схилу. Подібним чином можна зібрати до 200 літрів прісної води за добу.

 

§   За добу з поверхні Світового океану випаровується стільки води, скільки її міститься у руслах усіх рік земної кулі. З поверхні морів, океанів і суші щорічно випаровується 520 тис. км³ води

 

§    Верблюд вагою 250-300 кг може випити у спеку за один раз 100 літрів води.

 

§    Маса води рік складає приблизно 0, 01% загальної маси прісних вод Землі.   

 

§    Наша кров складається з води на 90%, м’язи – на 75%, кістки – на 25%.

 

§    1 літр нафтопродукту, який потрапляє у ґрунт чи воду, робить непридатним для споживання 1 млн літрів води.

 

§     Магістрат Берліна 1641 року видав наказ, згідно з яким кожен, хто приїздив у місто, дорогою назад був зобов’язаний навантажити свій віз    нечистотами і вивезти їх за межі міста.

 

§    У середньовічному Парижі (ХІІ століття) вміст нічних горщиків і помиї виливалися на вулицю безпосередньо через вікна. Щоб не облити перехожих нечистотами, потрібно було тричі крикнути «обережно, вода!» («gare l’eau!»).

 

§    В 1 км² водяної хмари міститься у середньому 2 тис. т води. В 1 км² льодяної хмари – близько 0,6 тис. т води.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку