Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на збереження природно-заповідного фонду в національних природних парках

Опубліковано 11 березня 2014, о 13:54

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, спрямованих на збереження природно-заповідного фонду в національних природних парках (НПП), і зазначила, що розвиток мережі таких парків сприяє досягненню основних завдань державної політики у цій сфері.

 

 Станом на 1 жовтня 2013 року в Україні ухвалене рішення про створення 48 НПП, спеціальні адміністрації створені в 42 парках. При цьому на час аудиту 23 парки діяли за відсутності проектів організації територій, за якими, зокрема, здійснюється зонування, рекреаційна та інша діяльність парків. Відсутність таких проектів посилює ризики неефективного виконання завдань, визначених для парків чинним законодавством.

 

 За результатами аудиту досліджено основні причини такого стану речей та надано низку пропозицій відповідним центральним органам виконавчої влади. Зокрема, потрібно покращити нормативно-правове забезпечення в цій сфері; збільшити власні надходження парків від надання платних послуг згідно з їхніми функціональними повноваженнями, що зменшить навантаження на загальний фонд державного бюджету; підвищити ефективність використання коштів державного фонду охорони навколишнього природного середовища; оптимізувати чинну систему розроблення та подальшого затвердження проектів організації територій НПП.

 

 За висновками Колегії Рахункової палати, Мінприроди та Держлісагентству необхідно посилити внутрішній контроль за дотриманням чинного законодавства при використанні бюджетних коштів, вжити додаткових заходів, щоб завершити створення НПП, як того вимагає Закон України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки», оскільки планові терміни вже минули.

 

 Також потрібно внести на розгляд Кабміну зміни доповнення до Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки з метою її оновлення.

  

Джерело:   http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16743115

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку