Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES)

Опубліковано 19 березня 2014, о 10:56

Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES)

 

Україна є Стороною Конвенції відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення" від 14 травня 1999 р. № 662-XIV.

Основні напрямки співпраці:

§        обмін інформацією та досвідом про шляхів та напрямків співробітництва щодо контролю міжнародної торгівлі видами дикої фауни і флори;

§        координація діяльності адміністративних та наукових органів України з питань виконання CITES з відповідними органами інших держав, а також Секретаріатом CITES;

§        участь у міжнародних заходах (конференції, тренінги, семінари, що проводяться в рамках Конвенції.

 

Стан виконання.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2000 № 1822 «Про заходи щодо забезпечення виконання міжнародних зобов’язань України у зв’язку з її приєднанням до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення», в Україні визначено два адміністративних та чотири наукових органи з питань виконання Конвенції з відповідною компетенцією.

Процедура видачі дозвільних документів відповідно до статей 3, 4, 5 Конвенції врегульована постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 № 953 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори, сертифікатів на пересувні виставки, реекспорт та інтродукцію з моря зазначених зразків, які є об’єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення», та наказом Мінприроди від 29.02.2012 № 107 «Про затвердження форм дозволу на імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори, сертифіката на пересувні виставки, реекспорт та інтродукцію з моря зазначених зразків, які є об’єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення, та зразка заяви для їх отримання», зареєстрованим у Міністерстві юстиції 18.06.2012 за № 990/21302.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про адміністративні послуги" видано наказ Мінприроди від 18.05.2013 № 204 "Про затвердження інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг з видачі  Міністерством екології та природних ресурсів дозволу на спеціальне використання диких тварин та інших об’єктів тваринного світу, дозволу на добування (збирання) тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, дозволу на імпорт та експорт зразків видів дикої фауни і флори, сертифікатів на пересувні виставки, реекспорт та інтродукцію з моря зазначених зразків, які є об’єктами регулювання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення".

Відповідно до встановлених процедур забезпечено розгляд заявок, оформлення та надання дозволів/сертифікатів CITES суб’єктам господарювання та фізичним особам.

Держаний нагляд (контроль) за дотриманням положень Конвенції здійснюють підрозділи Державної екологічної інспекції України у взаємодії з Мінприроди, а також іншими органами правозастосування.

Видано короткий визначник зразків CITES накладом 500 примірників для постів екологічного контролю з метою посилення ефективності дотримання виконання положень CITES під час експортно-імпортних операцій. Відповідно до домовленості між адміністративними органами CITES України та Канади перекладено з англійської на українську та російську і видано п’ять детальних визначників CITES великих систематичних груп тварин (ссавці, крокодили, черепахи, птахи, метелики), які передані для відповідного використання до Державної екологічної інспекції.

Україна регулярно бере участь у міжнародних заходах у рамках Конвенції. Рішеннями 15-ї (2010 р.) та 16-ї (2013 р.) нарад Конференції Сторін CITES Україна обрана до складу Постійного комітету CITES від Європейського регіону.

Забезпечено регулярне подання звітів до Секретаріату Конвенції відповідно до встановлених вимог, а також сплату щорічних членських внесків.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку