Рахункова палата: "Ветеренарній медицині - постійну увагу"

Опубліковано 21 листопада 2014, о 11:11

Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на протиепізоотичні заходи, керівництво, управління та організацію і регулювання діяльності установ та підприємств у системі ветеринарної медицини. Аудитом встановлено, що Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України у 2013 році використовувала кошти державного бюджету на зазначену мету в умовах недостатнього законодавчого, організаційного і фінансового забезпечення, що ускладнювало виконання визначених повноважень.

Зокрема, потребують окремих уточнень як Закон України від 25 червня 1992 року «Про ветеринарну медицину», так і низка інших законодавчих актів, які регулюють питання діяльності ветеринарної медицини.

Через недостатні обсяги фінансування потреба в бюджетних ресурсах на проведення планових протиепізоотичних заходів у 2013 році була забезпечена лише на 29,4 відс., що унеможливило спрямування коштів з держбюджету, зокрема, на створення резерву ветеринарних препаратів, а отже, і його формування.

Не виконувалися у повному обсязі й заходи «Загальнодержавної цільової економічної програми проведення моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднюючих речовин у живих тваринах, продуктах тваринного походження і кормів, а також у харчових продуктах, підконтрольних ветеринарній службі на 2010-2015 роки» (Закон України відчервня 2009 року № 1446).

Головна причина - спрямування на ці заходи у 2013 році лише 13,7 відс. від передбаченого програмою фінансового обсягу. В результаті протягом зазначеного періоду не було придбано діагностичні засоби для проведення щорічного державного моніторингу, що матиме вплив на реалізацію країною рішення Європейської комісії від 13 березня 2011 року щодо схвалення національних планів моніторингу третіх країн.

Колегія Рахункової палати зазначила: незважаючи на наявні недоліки законодавчого, організаційного і фінансового забезпечення Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України у 2013 році в основному забезпечила підтримання стабільної і контрольованої епізоотичної ситуації. Водночас подальше затягування з усуненням виявлених недоліків і можливі ускладнення з фінансовим забезпеченням галузі ветеринарії лише посилять ризики погіршення епізоотичної ситуації на території України.

 

Джерело:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку