Рахункова палата: "Фінансові та організаційні проблеми харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

Опубліковано 21 листопада 2014, о 11:35

Рахункова палата здійснила аудит ефективності використання у 2013 році та І півріччі 2014 року коштів державного бюджету, виділених на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і зробила висновок, що Мінсоцполітики як головний розпорядник коштів державного бюджету, виділених на безплатне харчування, не забезпечило належного виконання комплексу заходів з надання цієї послуги. У результаті порушено права дітей, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а кошти держбюджету, виділені на зазначену мету, використані неефективно.

У 2013 році перевірками органів прокуратури і контролюючих органів встановлено, що організаторами харчування допускалися численні порушення: постачалися недоброякісні товари, закуповувалися продукти за завищеними цінами, харчування дітей переможцями торгів було неякісним. Як наслідок - відкрито кримінальні провадження.

У 2014 році комітет з конкурсних торгів Мінсоцполітики вчасно (до 3 березня) не провів процедуру закупівлі послуг щодо забезпечення безплатним харчуванням потерпілих дітей. Неналежна підготовка Мінсоцполітики документації конкурсних торгів спричинила призупинення процедури закупівлі Антимонопольним комітетом. Надалі комітет з конкурсних торгів Мінсоцполітики 28 лютого 2014 року ухвалив рішення про визнання торгів такими, що не відбулися. Як наслідок, всупереч вимогам ст. 30 зазначеного закону, 233 тис. учнів навчальних закладів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення у Вінницькій, Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівських областях, зберезня 2014 року і майже до кінця навчального року не мали гарантованого безплатного харчування. Відхилення торгів за окремими лотами у квітні призвело до ненадання такого харчування ще майже 23 тис. потерпілих дітей у дев'яти областях.

Харчування дітей цієї категорії на забруднених територіях Сумської області та двох сіл Кам'янець-Подільського району Хмельницької області зовсім не було організоване через відсутність відповідних умов.

Мінсоцполітики здійснило виплати грошової компенсації батькам дітей, які не отримували безплатного харчування, за їхніми заявами у встановлених постановою уряду розмірах.

Через неналежний контроль з боку Мінсоцполітики і його територіальних органів окремі організатори харчування і керівники навчальних закладів допускали порушення і недоліки в організації та забезпеченні збалансованого і повноцінного харчування учнів, додержанні вимог санітарного законодавства щодо матеріально-технічного стану харчоблоків, шкільних їдалень.

Враховуючи недосконалість чинної системи забезпечення безплатним харчуванням потерпілих дітей, Колегія Рахункової палати визнала за доцільне передати функції з організації відповідних закупівель на місцевий рівень, залишаючи при цьому Мінсоцполітики головним розпорядником коштів на зазначені цілі.

Джерело:

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку