16 жовтня 2013 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех та голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища, формування та використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, бюджетного процесу, екологічних інвестицій, страхування екологічних ризиків Володимир Чуб відвідали Національний науковий центр радіаційної медицини Національної академії медичних наук України, в якому зокрема лікуються хворі, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зважаючи на звернення громадських чорнобильських організацій, 9 жовтня 2013 року на засіданні Комітету за участю представників органів виконавчої влади та профільних організацій було розглянуто питання щодо критичної ситуації, яка склалася в Державній установі "Національний науковий центр радіаційної медицини" НАМН України у зв’язку з недостатнім фінансуванням, за результатами якого прийнято рішення з рекомендаціями органам влади.

Під час виїзного засідання генеральний директор Національного наукового центру радіаційної медицини, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук Дмитро Базика ознайомив з історією та роботою центру, який був створений 1 жовтня 1986 р. для вирішення проблем радіаційної медицини та безпеки і, передусім, для мінімізації медичних наслідків аварії на ЧАЕС. Сьогодні Національний науковий центр радіаційної медицини (ННЦРМ) надає лікувально-консультативну та методичну допомогу спеціалізованим диспансерам (центрам) України, які здійснюють спостереження за постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи. Щорічно проходять обстеження та лікування близько 19 000 хворих, зокрема 600 осіб з важкими онкогематологічними захворюваннями. На базі ННЦРМ з 2001 року працює найпотужніший в Україні Київський центр трансплантації кісткового мозку.

Народні депутати України відвідали введений 1 жовтня 2013 року в експлуатацію новий патолого-анатомічний корпус, якому необхідні кошти для придбання нового лабораторного та діагностичного обладнання, в першу чергу магнітно-резонансного томографа.

При відвідуванні відділення радіаційної педіатрії, вродженої та спадкової патології завідувач відділу професор Є. Степанова ознайомила з роботою відділення, з медичними проблемами дітей, які проживають на радіоактивно забруднених територіях, які народилися від батьків, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Під час відвідування депутатами ННЦРМ йшлося про нагальні питання, зокрема про необхідність виділення з бюджету додаткових коштів на оплату комунальних послуг та погашення заборгованості за надані послуги, збільшення видатків на харчування хворих. За словами Ірини Сех, 12 гривень на день - це не ті гроші, які необхідні для забезпечення повноцінного харчування хворих чорнобильців, які ризикували своїм здоров’ям, щоб врятувати нас від страшної катастрофи, та потерпілих дітей. Вона зазначила, що пацієнти центру не повинні самі платити 30 тисяч гривень на рік за лікування. 

Медична та діагностична апаратура, яка використовується клінікою ННЦРМ з 1986 року, застаріла, бюджетні кошти на закупівлю нової не виділялися з 1998 року. Використання такого обладнання погіршує якість інструментальних та лабораторних обстежень, виникає необхідність проведення повторних досліджень, що не дає змоги надавати ефективну медичну допомогу чорнобильцям.

Як зазначила Ірина Сех, держава повинна дбати про постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, приділяти їм максимальну увагу. За її словами, вона має конкретні пропозиції щодо покращення лікування чорнобильців, які  внесе до Рекомендацій парламентських слухань.

           

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 травня 2024 17:00
20 травня 2024 16:49
17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37