Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні 9 жовтня розглянув проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення умов функціонування служби цивільного захисту" внесений на розгляд Верховної Ради України народним депутатом України В.М. Кальченко (реєстр. № 2255а від 06.06.2013 р.).

Метою проекту Закону України є забезпечення належних умов функціонування служби цивільного захисту для ефективного виконання нею покладених функцій.

Законопроектом пропонується виключити законодавчу норму Закону України «Про здійснення державних закупівель» товарів, робіт та послуг, дія якої спрямована на запобігання та на негайну ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, а також, ті, що надаються Україною як гуманітарна допомога.

Також, законопроект передбачає внесення змін до інших Законів України щодо діяльності Державної служби з надзвичайних ситуацій після її реорганізації, запровадження пільгових умов розповсюдження соціальної реклами органів і підрозділів цивільного захисту, а також заборони використання для розповсюдження реклами єдиного телефонного номеру 112.

Крім цього, передбачається  внесення змін до деяких законів України що стосуються питань нагородження осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, а також упорядкування умов виплати державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам з числа осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту замість колишніх жінок з числа військ цивільної оборони.

Необхідно зазначити, що законопроектом впроваджується заборона на включення до списків народних засідателів та списків присяжних осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.

Як зазначено в пояснювальній записці, реалізація проекту акта не потребує додаткових фінансових витрат з державного бюджету.

Разом з цим, Комітет з питань бюджету, дійшов висновку, що законопроект має опосередкований вплив на показники бюджету (збільшуючи витрати державного бюджету у разі збільшення вартості закупівель товарів, робіт та послуг за бюджетні кошти  в умовах відсутності конкуренції).

Позиція Мінфіну, полягає в тому, що можливе прийняття законопроекту у разі його доопрацювання в частині виключення пунктів 6 та 9 розділу І законопроекту (пункт 6 стосується внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель», пункт 9 стосується внесення змін до  Загальнодержавної цільової програми захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013 - 2017 роки, а саме: у тексті Програми і додатків до неї слова «Міністерство надзвичайних ситуацій України», «Міністр надзвичайних ситуацій України» в усіх відмінках замінити відповідно словами «Державна служба України з надзвичайних ситуацій», «Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій» у відповідному відмінку, а слова «МНС» замінити словами «ДСНС»).

Позицію Мінфіну, стосовно виключення із законопроекту пункту 9, підтримує Кабінет Міністрів України мотивуючи тим, що згідно з Указом Президента України від 24 грудня 2012 р. № 726 МНС реорганізовано в ДСНС одночасно з передачею окремих його функцій іншим центральним органам виконавчої влади (Мінприроди та Міненерговугіллю). Відповідно до Положення про Державну службу з надзвичайних ситуацій, затвердженого Указом Президента України від 16 січня 2013 р. № 20, до повноважень ДСНС не належать окремі функції, покладені Програмою на МНС. Тому визначення ДСНС головним розпорядником коштів державного бюджету, що передбачаються для виконання заходів Програми, призведе до неефективного її фінансування. У зв’язку з цим головними розпорядниками коштів державного бюджету, що передбачаються для виконання заходів Програми, крім ДСНС, повинні бути також інші центральні органи виконавчої влади відповідно до їх повноважень.

У висновку Головного науково-експертного управління, зазначено, що законопроект за результатами розгляду у першому читанні проект доцільно направити на доопрацювання.

Однак, члени Комітету, після детального обговорення аргументів наданих автором законопроекту вирішили, що за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення умов функціонування служби цивільного захисту" внесений на розгляд Верховної Ради України народним депутатом України В.М. Кальченко (реєстр. № 2255а  від 06.06.2013 р.) взяти за основу.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 травня 2024 17:00
20 травня 2024 16:49
17 травня 2024 11:47
15 травня 2024 18:08
15 травня 2024 10:44
14 травня 2024 14:52
10 травня 2024 17:44
09 травня 2024 18:08
09 травня 2024 17:28
06 травня 2024 11:37