ВідходиКомітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує повернути на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про відходи" (щодо запровадження заставних цін на зворотну тару для рідких харчових продуктів та прискорення введення обов’язкового роздільного збирання відходів), поданий народним депутатом України Балогою В.І. (реєстр. № 3489).

Проектом пропонується внести зміни до Закону України "Про відходи" щодо розроблення та впровадження до 1 січня 2015 року системи заставних цін на зворотну тару з утворенням відповідних приймальних пунктів, а також з 1 січня 2015 року запровадження обов’язкового роздільного збирання відходів та заборони захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів.

Члени Комітету зазначили, що будь-яка система заставних цін на зворотну тару може існувати лише за умови стабільної економічної зацікавленості виробників продукції чи пакувальників в отриманні зазначеної тари. Якщо цей попит не є стабільним або розповсюджується не на всі види тари, таку систему можна розглядати лише як окрему частину загальної системи управління упаковкою та її відходами.

            Щодо встановлення термінів впровадження роздільного збирання відходів та заборони захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів народні депутати звернули увагу, що незважаючи на позитивну динаміку кількості населених пунктів в Україні, охоплених роздільним збиранням побутових відходів, об’єктивно неможливо забезпечити запровадження роздільного збирання побутових відходів у всіх населених пунктах України до 1 січня 2015 року, як це запропоновано у Законопроекті.

відходи сміття            Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує повернути на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо звільнення від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) та об’єктів поводження з відходами), поданий народними депутатами України Гайдошем І.Ф., Лунченком В.В. (реєстр. № 3888).

Проектом Закону запропоновано розширення переліку об’єктів, при будівництві яких громадяни та юридичні особи звільняються від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, що зменшити вартість проектів будівництва полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ).

Члени Комітету зазначили, що в Європейських країнах навпаки для полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) збільшують екологічні податки та відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, роблячи їх інвестиційно непривабливими у порівнянні із сміттєперебними заводами.

Члени Комітету вважають, що запропонований підхід щодо скасування відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва при будівництві полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) негативно вплине на екологічний стан країни та зупинить розвиток сучасних технологій з переробки побутових відходів в Україні.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 липня 2024 07:00
05 липня 2024 12:36
05 липня 2024 11:54
03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57