6 березня 2014 року в Києві у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулась робоча зустріч голови підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, управління радіоактивно забрудненими територіями, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Валерія Кальченко з директором департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку Вінсом Новаком та представником ядерного фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Україні Олександром Славісом.

 

Учасники зустрічі обговорили питання реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, що реалізуються на майданчику Чорнобильської АЕС.

 

Вінс Новак запевнив українську сторону, що ЄБРР докладає значних зусиль для акумулювання фінансів для завершення проектів на майданчику Чорнобильської АЕС. Він наголосив, що стабільність кадрів є вкрай важливою для забезпечення проведення планомірної та послідовної політики реалізації проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС.

 

Також Вінс Новак проінформував учасників зустрічі, що 4 квітня 2014 року у м. Лондон (Сполучене королівство Великобританії та Північної Ірландії) відбудеться позачергове засідання Асамблеї донорів фонду "Укриття". За його словами це буде історична зустріч. Під час засідання планується отримати згоду донорів на подальше фінансування проектів у рамках Плану здійснення заходів на об’єкті "Укриття".

Представники ЄБРР наголосили на необхідності ратифікації Україною додаткової угоди щодо внесення змін до Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду "Укриття" в Україні у зв’язку з необхідністю легітимізації внесків України до цього фонду з урахуванням коштів на будівництво нових розділювальних (торцевих) стін. Кальченко Валерій підтримав позицію Представників ЄБРР щодо прискорення процесу ратифікації. Ратифікація додаткової угоди Україною позитивно вплине на процес збору коштів необхідних для реалізації проектів міжнародної технічної допомоги на майданчику Чорнобильської АЕС.

Під час зустрічі сторони обговорили питання втратити страхового покриття відповідальності за ядерну шкоду Чорнобильською АЕС. Сторони заявили що докладуть значних зусиль, щодо врегулювання цього вкрай важливого питання. Західні страхові пули наполягають на збільшенні розміру річного тарифу за страхування відповідальності за ядерну шкоду. Слід наголосити, що збільшення максимального розміру річного страхового тарифу потребує внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20.08.2003 № 1307. Вищеозначені зміни потребують належного обґрунтування. Наразі Комітет детально вивчає та опрацьовує це питання та планує його розглянути найближчим часом.

 

Під час свого виступу Валерій Кальченко торкнувся питання хронічного недофінансування основних робіт із зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему та наголосив на необхідності прийняття проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему", що містить заходи, джерела та орієнтовні обсяги фінансування на період до 2017 року.

 

Валерій Кальченко зазначив, що питанням безпеки блоків Чорнобильської АЕС, дотримання норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, а також виконання Україною міжнародних зобов’язань приділяється значна увага з боку Комітету.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 липня 2024 07:00
05 липня 2024 12:36
05 липня 2024 11:54
03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57