Володимир Чуб: проблеми річки Сіверський Донець«Оздоровлення басейну р. Сіверський Донець має надзвичайно важливе стратегічне значення для України та потребує негайної державної підтримки», - вважає народний депутат України, голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища, формування та використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, бюджетного процесу, екологічних інвестицій, страхування екологічних ризиків.

У своєму запиті, оголошеному на пленарному засіданні Верховної Ради України, Володимир Чуб звернув увагу, що «р. Сіверський Донець є однією з найбільших річок України, а також має важливе транскордонне значення, оскільки протікає в межах Харківської, Луганської, Донецької областей України та Ростовської і Бєлгородської областей Російської Федерації. У басейні р. Сіверський Донець проживає понад 8 млн.чол., розташовано близько 500 великих підприємств, її воду використовують для комунального, промислового, сільськогосподарського водопостачання і рибного господарства.

Ліквідація шахт, скиди стічних вод об’єктами водопровідно-каналізаційного господарства в поєднанні з високою густотою населення у даному регіоні, значним ступенем урбанізації, унеможливлюють вирішення екологічних проблем басейну р.Сіверський Донець на регіональному рівні».

Надмірне техногенне та антропогенне навантаження знизили здатність р.Сіверський Донець до самовідновлення нижче за критичну межу. Для Луганської області, зокрема, проблемним питанням залишається водозабезпеченість басейну водними ресурсами. Як стверджують фахівці, на Луганщині цей показник у 3 рази нижчий, ніж середній по Україні.

«Останнім часом ми також спостерігаємо надмірне заболочення, вимирання цінних представників фауни басейну, підвищення рівня ґрунтових вод, руйнування берегів, неспроможність водоочисних споруд здійснювати якісне очищення питної води. З огляду на це, попереднім Урядом було, до речі вперше за багато років, в Законі України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» передбачено 180 млн. гривень в рамках бюджетної програми «Покращення гідрологічного режиму та санітарного стану річок, будівництво та реконструкція берегоукріплювальних і гідротехнічних споруд у басейні р. Сіверський Донець». Однак, із формуванням нового складу Кабінету Міністрів України, згідно законодавства в силу формальних обставин, даний процес загальмував. Я звернувся з запитом до Міністра екології та природних ресурсів України А.Мохника з пропозицією прискорити прийняття та реалізацію даної програми. При цьому зазначу, що її розробці передувала довготривала підготовча робота, в тому числі і з представниками Росії. Сьогодні таке співробітництво над вирішенням нашої спільної проблеми, може відкрити шлях до порозуміння і взаємодопомоги між нашими країнами», - зазначив народний депутат. 

Програма оздоровлення басейну р.Сіверський Донець є органічним продовженням вже реалізованих на місцях першочергових природоохоронних заходів. Так, наприклад, за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Харківської області у минулому році проводилися роботи з будівництва нових та реконструкції існуючих очисних споруд за технологією «Біоплато» в Лозівському та Харківському районах. Крім того, завершено роботи, пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустроєм Печенізького водосховища. На Донеччині відремонтували 2 км каналу «Сіверський Донець - Донбас», що дозволило заощадити в рік близько 8 млн. кВт годин електроенергії і сотні тисяч кубів води. У 2012 р. Міністерство екології та природних ресурсів України виділило 34 млн.грн. для проведення водообміну Кранопавлівського водосховища, що сприяло поліпшенню гідрологічного режиму водосховища. В.Чуб висловив сподівання, що міністр екології та природних ресурсів України А.Мохник сприятиме позитивному вирішенню, порушених у його депутатському запиті питань.

 Сіверський Донець

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

07 липня 2024 07:00
05 липня 2024 12:36
05 липня 2024 11:54
03 липня 2024 15:44
28 червня 2024 14:58
26 червня 2024 16:48
24 червня 2024 09:38
20 червня 2024 17:22
20 червня 2024 13:57
20 червня 2024 10:57