РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 22.02.2012 №115/2 про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Червону книгу України» (щодо посилення охорони рідкісних видів тварин і рослин)(реєстр. № 6472 від 12.01.2012 року, доопрацьований)

26 лютого 2012, 22:42

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

22 лютого 2012 року                                   № 115/2

 

про проект Закону про внесення

змін до Закону України «Про Червону

книгу України » (щодо посилення

охорони рідкісних видів тварин і рослин)

(реєстр. № 6472 від 12.01.2012 року,

доопрацьований)

 

Поданий законопроект спрямований на вдосконалення заходів по охороні рідкісних видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України.

Законопроектом запропоновані зміни до статті 3 Закону України «Про Червону книгу України», які розширюють «Поняття Червоної книги України» шляхом включення до нього вищих і нижчих рослин та непатогенних мікроорганізмів. Крім того у статті 4 пропонується уточнити, що рідкісні види тварин і рослин можуть перебувати (зростати) не тільки у природних, але і в штучно створених умовах.

Головне науково-експертне управління, яке в цілому підтримує доопрацьований законопроект і вважає що, за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу зазначає наступне. Оскільки йдеться про розширення об`єктів  Червоної книги, то доцільніше запропоновану до статті 3 нову частину включити до статті 4, яка визначає об`єкти Червоної книги України. Також, оскільки до Червоної книги відповідно до чинного Закону України «Про Червону книгу України» заносяться види тваринного і рослинного світу, то пропонується уточнити, які саме відповідні види тваринного і рослинного світу та непатогенних мікроорганізмів пропонується включити до Червоної книги України.

 

 

Враховуючи викладене вище, Комітет вирішив:

           

1. Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований проект Закону  про внесення змін до Закону України «Про Червону книгу України» (щодо посилення охорони рідкісних видів тварин і рослин (реєстр. № 6472 від 12.01.2012 року) прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Семиногу Анатолія Івановича.

 

 

 

Голова Комітету

А. СЕМИНОГА