Комітет розглянув проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення плати за користування надрами, реєстр. № 3368)

25 жовтня 2013, 08:56

На своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 23 жовтня 2013 р. розглянув у межах предметів відання проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підвищення плати за користування надрами, реєстр. № 3368), поданий народними депутатами України Павловським А. М., Турчиновим О. В., Стецем Ю. Я.

Законопроектом пропонується підвищити на 14,6-16 відсотків базові нормативні платежі за користування надрами, що на думку авторів відповідає прогнозним рівням зростання продовольчих i промислових цін.

Під час обговорення було відзначено, що ідея приведення розмірів плати за користування надрами у відповідність до реальних умов господарювання заслуговує на підтримку.

Проте запропоноване рішення не враховує специфіки кожного виду корисних копалин та не має належних фінансово-економічних розрахунків впливу збільшення розмірів, який може бути проведений під керівництвом відповідних центральних органів виконавчої влади.

До законопроекту не додано перелік актів, у які доведеться вносити зміни після його прийняття, як це передбачено частиною 8 статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

Враховуючи викладене, Комітет рекомендував повернути запропонований законопроект на доопрацювання суб‘єктам права законодавчої ініціативи.