На своєму засіданні 23 жовтня Комітет розглянув проект Закону України "Про внесення зміни до статті 61 Кодексу цивільного захисту України" (реєстр. № 3089)

25 жовтня 2013, 09:50

На своєму засіданні 23 жовтня Комітет розглянув проект Закону України “Про внесення зміни до статті 61 Кодексу цивільного захисту України" (реєстр. № 3089 від 15.08.2013 р.) підготовлений Кабінетом Міністрів

Як зазначено пояснювальній записці, метою законопроекту є урегулювання неузгодженості Кодексу цивільного захисту України з іншими нормативно-правовими актами. 

Так, частиною сьомою статті 61 Кодексу цивільного захисту України передбачено, що служба пожежної безпеки створюється саме в Державній виконавчій службі України для забезпечення пожежної безпеки та здійснення нагляду на її об’єктах. Однак, у положенні про Державну виконавчу службу, як  центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів, не покладено завдань та обов’язків щодо забезпечення пожежної безпеки.

Разом з цим, у положенні про Державну пенітенціарну службу України так функція передбачена, а саме: забезпечення виконання завдань з пожежної безпеки щодо захисту життя і здоров’я громадян, державної власності від пожеж та підтримання належного рівня пожежної безпеки в апараті служби, органах і установах, що належать до сфери її управління, проводить експертизу проектної та іншої документації відповідно до нормативних актів з пожежної безпеки, забезпечує установи виконання покарань та слідчі ізолятори протипожежними засобами.

У зв’язку з цим проектом Закону пропонується Державу виконавчу службу виключити з переліку органів, у яких створюється служба пожежної безпеки, натомість включити Державну пенітенціарну службу.

У висновку Головного науково-експертного управління, зазначено, що законопроект за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу.

Зважаючи на викладене, Комітет  вирішив, що за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України “Про внесення зміни до статті 61 Кодексу цивільного захисту України" підготовлений Кабінетом Міністрів прийнятий за основу.