Комітет розглянув ЗП про доповнення статті 23 Кодексу України про надра (щодо спеціальних дозволів на користування надрами, реєстр. № 4391)

12 червня 2014, 13:20

користування надрами4 червня 2014 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув на своєму засіданні проект Закону про доповнення статті 23 Кодексу України про надра (щодо спеціальних дозволів на користування надрами, реєстр. № 4391), поданий народними депутатами України Негоєм Ф. Ф. і Аверченком С. М.

Метою законопроекту є визначення поняття "власні господарсько-побутові потреби" задля використання підземних вод без отримання спеціального дозволу (ліцензії) на користування надрами, зокрема, у випадках використання води землевласниками і землекористувачами для господарсько-питного водопостачання (централізованого та нецентралізованого) територій житлової забудови та громадських будівель кондиціонування повітря в громадських та житлових будівлях; для поливу та миття територій населених пунктів, роботи фонтанів; сільського господарства; промислових (виробничих та технологічних) потреб.

Незважаючи на численні звернення щодо необхідності удосконалення статті 23 Кодексу України про надра запропоноване визначення містить внутрішню неузгодженість, допускає різні трактування і є також недосконалим. Не підтримали законопроект Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Кабінет Міністрів України, Держгеолслужба, а Комітети Верховної Ради України з питань бюджету та з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики висловили ряд зауважень, врахування яких потребує доопрацювання законопроекту.

Враховуючи викладене, Комітет рекомендував повернути законопроект на доопрацювання.