Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України № 5119 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гуманного ставлення до тварин з метою морального розвитку суспільства

09 листопада 2016, 11:45

Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України № 5119 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гуманного ставлення до тварин з метою морального розвитку суспільства, поданий народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Вовком В.І., Лозовим А.С., Петренком О.М., Ленським О.О., Алексєєвим І.С., Рибаком І.П., Чепиногою В.М. (реєстр. № 5119).

Метою проекту є підвищення відповідальності за прояви жорстокого поводження з тваринами, зменшення кількості випадків жорстокого поводження з тваринами та виховання в суспільстві принципів гуманного та відповідального ставлення до тварин.

Для реалізації цієї мети пропонується доповнити статтю 89 (Жорстоке поводження з тваринами) Кодексу України про адміністративні правопорушення новими адміністративними стягненнями: повторне протягом року порушення норм цієї статті; неналежний нагляд за твариною наслідком якого стала втеча тварини; відмова власника тварини від подальшого утримання тварини внаслідок чого вона стала безпритульною. Суми штрафів пропонується підвищити з 9-21 до 50-100 неоподатковуваних мінімумів громадян.

Законопроектом також пропонуються уточнення терміну "жорстоке поводження з тваринами" (внесення змін до Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження") та надати право громадським організаціям, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, подавати позови до суду про припинення права власності на об'єкти тваринного світу (внесення змін до Закону України "Про тваринний світ").