Комітет вважає за доцільне відхилити проект Закону України № 7357 про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо розширення переліку суб’єктів, які мають право утворювати професійні спілки)

25 травня 2018, 15:52

Комітет розглянув проект Закону України про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо розширення переліку суб’єктів, які мають право утворювати професійні спілки), внесений народним депутатом України Мисиком В.Ю. (реєстр. № 7357 від 05.12.2017 року).
Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу Цивільного захисту України у зв’язку з необхідністю підвищення гарантій соціального захисту рятувальників шляхом надання права всім без винятку рятувальникам, в тому числі особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, утворювати власні професійні спілки з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів.
Частина перша статті 7 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» визначає, що членами профспілок можуть бути особи, які працюють на підприємстві, в установі або організації незалежно від форм власності і видів господарювання, у фізичної особи, яка використовує найману працю, особи, які забезпечують себе роботою самостійно, особи, які навчаються в навчальному закладі.
Таким чином, законом чітко визначено, що членами профспілок можуть бути громадяни, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи, яка використовує найману працю, на підставі трудового договору, укладеного відповідно до Кодексу законів про працю України.
Разом з тим питання проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу регулюється Кодексом цивільного захисту України, Дисциплінарним статутом служби цивільного захисту, Законом України «Про Стройовий статут Збройних Сил України» та Положенням про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 р. № 593.
Тобто, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту як такі, що проходять саме службу цивільного захисту (державну службу особливого характеру), належать до спеціальних суб’єктів права, правовідносини з якими регулюються нормами спеціального законодавства, їх правовий та соціальний статус регулюється спеціальним законодавством, а не трудовим законодавством (Кодексом законів про працю України).
Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні відхилити проект Закону України № 7357 про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо розширення переліку суб’єктів, які мають право утворювати професійні спілки).