Голова Комітету Олег Бондаренко взяв участь у круглому столі «Досвід управління водним господарством Ізраїлю, можливості двосторонньої співпраці між українськими та ізраїльськими компаніями»

25 вересня 2019, 18:00

25 вересня 2019 року Голова Комітету екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко взяв участь у круглому столі «Досвід управління водним господарством Ізраїлю, можливості двосторонньої співпраці між українськими та ізраїльськими компаніями», який організовано Українським союзом промисловців і підприємців у партнерстві із Торгівельно-економічною Місією при Посольстві Держави Ізраїль.
Спеціалісти ізраїльського Управління водних ресурсів поділилися набутим досвідом та технологічними новинками з українським бізнесом та представниками влади.
Серед учасників – голова торгівельно-економічної місії Ізраїлю в Україні пані Берекет Кнафо, представник Управління водних ресурсів Ізраїлю пан Григорій Бернштейн, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців  з питань водних ресурсів Василь Сташук та ін.
Пані Берекет Кнафо зосередилась у своєму виступі на інноваціях, в яких лідирує Ізраїль, і яким чином вони можуть бути застосовані у різних сферах, у тому числі – водокористування.
«У нас відкривається до 1 тис. нових стартапів щороку, адже інноваційність – не просто пріоритет, а стиль життя в Ізраїлі. Загалом в країні працює більше 10 тис. стартапів, 42,8 мільярда доларів «принесли» саме високотехнологічні компанії», - наголосила вона.
За її словами, в країні працюють 250 високотехнологічних компаній лиш у сфері управління водними ресурсами: зрошення, менеджмент, забезпечення водою міст і населених пунктів. На ізраїльські системи припадає 50% світових зрошувальних систем низького тиску, зменшуючи споживання води в сільськогосподарській галузі на третину. Ізраїльські компанії встановили понад 350 заводів з опріснення майже в 40 країнах. Наразі вони - найдешевші у світі виробники знесоленої води. 87% стічних вод Ізраїлю очищується і йде на потреби сільського господарства: це найвищий відсоток у світі.
Голова Комітету Олег Бондаренко у привітальному слові поділився з учасниками круглого столу тим, що наразі в Україні відбувається перехід від адміністративно-територіального до басейнового управління водними ресурсами, впроваджується інтегрований підхід в управління водними ресурсами. Запевнив, що Комітет і надалі буде працювати над адаптацією водного законодавства до законодавства ЄС і визначення шляхів розбудови та удосконалення водогосподарського комплексу України.
Олег Бондаренко також проінформував присутніх про розгляд на найближчих засіданнях Комітету декількох законопроектів про внутрішній водний транспорт (реєстр. №№ 1182, 1182-1 та 1182-2), якими, зокрема, передбачається врегулювати використання річкових водних шляхів та їх берегових смуг для судноплавства.
Зазначив, що готується до розгляду законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування (реєст. № 0869), який вже пройшов перше читання. Висловив сподівання що його прийняття сприятиме створенню належних цивілізованих умов для здійснення громадянами загального водокористування, усунення зловживань правом користування прибережними захисними смугами та пляжними зонами з боку юридичних та фізичних осіб, яким надано це право.
Анатолій Кінах підкреслив: Україна також стала на шлях підвищення ефективності використання водних ресурсів, якісної очистки питної води тощо. Для цього потрібні комплексні стратегії і програми на державному рівні. Відтак, досвід Ізраїлю, у тому числі – результати обговорення на даному круглому столі – повинні лягти в основу рекомендацій, які Український союз промисловців і підприємців як співорганізатор заходу спрямує у парламент та уряд.
Очільник Комітету Олег Бондаренко погодився із цим, зазначивши, що Комітет готовий максимально сприяти тому, щоб пропозиції громадськості, бізнесу, а також міжнародних партнерів, були адаптовані в рамках національної політики водокористування. Такі кращі світові практики, як ізраїльська – безумовно, стануть корисним джерелом знань для вітчизняної моделі управління водними ресурсами.