Комітет рекомендує прийняти за основу з урахуванням зауважень ЗП № 2109 про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів

02 жовтня 2019, 15:22

 Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує прийняти за основу з урахуванням зауважень Комітету проект Закону про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів (реєстр. № 2109).
Комітет з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до предметів відання, на своєму засіданні розглянув проект Закону про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів (реєстр. № 2109 від 10.09.2019 р.), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Івченком В.Є., Лабунською А.В., Мейдичем О.Л. та іншими народними депутатами України.
У проекті пропонується внести зміни до пунктів 14, 15 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (ЗКУ), відповідно до яких дія мораторію на купівлю-продаж та відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення іншим способом продовжується з 1 січня 2020 року до 1 січня 2023 року. Мораторій має поширюватися на: земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності; землі, що перейшли до комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; земельні ділянки і зміну цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства; земельні ділянки, виділені в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства; земельні частки (паї), крім передачі їх у спадщину, викупу органами місцевого самоврядування чи державою в особі уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу.
Також законопроект передбачає введення мораторію до 1 січня 2023 року на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення незалежно від форми власності в містах та інших населених пунктах, таких як земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень та земельні ділянки об’єктів фізичної культури і спорту.
Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру у своєму висновку до проекту Закону реєстр. № 2109 надала ряд зауважень.
Під час обговорення законопроекту на засіданні Комітету народні депутати України - члени Комітету наголосили на необхідності збереження окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах.
Члени Комітету відмітили, що у Верховній Раді України знаходиться на розгляді проект Закону про введення мораторію на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в населених пунктах (реєстр. № 1130), під час обговорення якого народними депутатами України - членами Комітету було зазначено, що відповідно до статті 63 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» на територіях рекреаційних зон забороняється господарська та інша діяльність, яка негативно впливає на навколишнє природне середовище або може перешкодити використанню їх за цільовим призначенням.
Комітет вважає за доцільне розглядати проект Закону про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів (реєстр. № 2109) на засіданні Верховної Ради України разом із проектом Закону про введення мораторію на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в населених пунктах (реєстр. № 1130).
За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів (реєстр. № 2109), з урахуванням зауважень Комітету, викладених у мотивувальній частині рішення.