Голова Комітету обговорив питання розвитку законодавства про відходи з посадовцями Представництва Європейського Союзу в Україні

22 жовтня 2019, 18:33

22 жовтня 2019 року Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування О. Бондаренко провів робочу зустріч з представниками Європейського Союзу в Україні на якій були обговорені питання розвитку законодавства про відходи. У ній взяли участь Теодора Андреева - координатор сектору з питань транспорту Представництва ЄС в Україні та експерт програми ресурси та відходи Нікола Дойчинов.
Теодора Андреева зазначила, що ЄС започатковує співпрацю з новим складом Комітету Верховної Ради України і готове у стислі терміни починати спільну роботу. За її словами питання поводження з відходами в Україні - це вагома складова забезпечення сталого розвитку, що передбачає, зокрема раціональне використання природних ресурсів, підвищення рівня екологічної безпеки. Представництво ЄС в Україні наразі вивчає проекти законів, які зареєстровані у Верховній Раді України і стосуються сфери управління відходами. Вона висловила надію, що основні принципи, закладені в європейське законодавство про відходи будуть відображені в оновленому українському законодавстві про відходи. Теодора Андреева запевнила, що представництво ЄС в Україні готове надати будь-яку необхідну допомогу в опрацюванні законопроектів та здійсненні експертизи їх відповідності європейському законодавству. Економічне врядування, регіональний розвиток та охорона навколишнього середовища тісно переплітаються з цією пріоритетною сферою, тому взаємодія дозволить просунутися у декількох ключових сферах реформування. Здійснення кращого контролю за утворенням відходів сприятиме покращенню екологічної безпеки держави. Вона підкреслила, що міжнародні та європейські фінансові установи фінансуватимуть великі інфраструктурні проекти, Європейська комісія надаватиме технічну та фінансову допомогу на стратегічному рівні та рівні зміцнення спроможностей.
Олег Бондаренко підкреслив, що метою нового складу парламенту є створення такого законодавства яке б існувало довгі роки, було високопрофесійним і повністю узгоджувалося з логікою тих вимог, які нам висуває Європейський Союз у зв'язку із підписанням Угоди про асоціацію. Тому для нас важлива як консультативна допомога, так і політична підтримка.
Голова Комітету поінформував, що на розгляді зараз знаходиться три законопроекти і запевнив, що і на засіданні Комітету і тих групах, які будуть працювати над ними, буде обраний саме той, що найбільше відповідатиме вимогам про асоціацію. Він підкреслив, що це буде рамковий закон і для того, що б він почав повноцінно працювати, потрібно буде прийняти низку спеціальних законів – це відходи електронного обладнання, тара і упаковка, розширена відповідальність виробника, як основний економічний механізм та інші. Звісно, що Комітет на цьому етапі буде звертатися до Європейської комісії про допомогу враховуючи значний досвіт у розвитку цієї сфері і можливість імплементації українського законодавства до європейського. Перед парламентом стоїть важливе завдання створити весь комплекс законодавчої бази у стислі строки.
Враховуючи кращі європейські практики, представники ЄС підтримали пропозиції щодо підготовки рамкового закону про управління відходами. Вони запевнили, що в усіх регіонах України підприємці чекають цього закону і після його прийняття питання інвестицій у цю сферу будуть вирішуватися набагато простіше. При цьому назвали досягненням останніх років в узгодженні українського екологічного законодавства із європейським – ухвалення стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля.
Голова Комітету наголосив на тому, що Комітет буде працювати виключно для інтересів народу України, а не певних груп. Має бути створено законодавство, яке б відповідало інтересам держави, її народу і, безперечно, бізнесу. Це дуже важливий закон для України, для співробітництва з Європейським Союзом і буде розглянутий найближчим часом.
Підсумовуючи результати зустрічі Голова Комітету Олег Бондаренко наголосив на зацікавленості у прийнятті якісних законів і готовності до співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні.