Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування за період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання

20 січня 2020, 09:37

Затверджено

рішенням Комітету з питань екологічної політики та природокористування

від  15  січня  2020 року № 21/8

Протокол № 21

 

 

Звіт про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань

екологічної політики та природокористування

за період другої сесії Верховної Ради України

дев’ятого скликання

 

          За період роботи другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проведено – 23 засідання Комітету, на яких розглянуто – 152  питання, в тому числі по контролю за виконанням законів, постанов, власних рішень – 45. Внесено на розгляд Верховної Ради України та розглянуто на засіданні Комітету – 20 законопроектів, з підготовки яких Комітет визначено головним, та 67 висновків на законопроекти направлено до головного комітету.

Прийнято Верховною Радою України: законів України 5, постанов Верховної Ради України – 10, прийнято у першому читанні – 1 законопроект.

 Проведено парламентських слухань – 1, виїзні засідання Комітету – 2, робочих нарад, зустрічей – 18, круглих столів тощо – 3, з питань, які віднесено до предметів відання Комітету. Комітетом проведено 1 особистий прийом громадян. Брали участь у 13 заходах (конференції, семінари, засідання колегій тощо). Розглянуто листів і звернень народних депутатів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадян та громадських організацій – 1834.

За звітний період Комітет приділяв увагу правовому регулювання питань, що належать до предметів відання Комітету.

 

 Закони, прийняті Верховною Радою України:

 

1.      Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування» (Закон 233-ІХ                   від 29.10.2019).

Закон спрямований на вдосконалення правового регулювання водних відносин з питань забезпечення безперешкодного та безоплатного         доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування.

2.      Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону» (Закон № 249-ІХ від 30.10.2019).

Закон прийнято з метою вдосконалення заходів щодо охорони ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону від суцільного вирубування як з підприємницькими, так і з оздоровчими цілями, Законом України вноситься ряд змін до законів України «Про природно-заповідний фонд України» та «Про мораторій на проведення суцільних рубок на гірських схилах в ялицево-букових лісах Карпатського регіону»

3.      Закон України «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами» (Закон  № 376- ІХ від 12.12.2019).

Положення Закону спрямовані на створення сприятливих правових, організаційних умов для виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері охорони озонового шару та запобігання зміні клімату, а також адаптацію законодавства України до законодавства ЄС.

4.      Закон України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» (Закон № 377- ІХ від 12.12.2019).

Законом України врегульовуються правові та організаційні засади функціонування системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів в Україні.

5.  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про видобуток бурштину та інших корисних копалин» (Закон № 402-IX від 19.12.2019).

Законом України врегульовуються правові відносини щодо користуванням надрами з метою видобування бурштину, припинення незаконного видобування бурштину, а також створення сприятливих умов для розвитку в Україні галузі економіки, залучення у цю галузь інвестицій та нових технологій, зростання рівню життя населення в місці видобування бурштину, забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель.

 

Усього: 5

 

Постанови, прийняті Верховною Радою України:

 

1.          Постанова Верховної Ради України «Про проведення парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років» від 18 вересня 2019 року № 103-IX.

2.          Постанова Верховної Ради України «Про повернення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи поводження з небезпечними відходами» від 29 жовтня 2019 року № 226-IX.

3.          Постанова  Верховної Ради України «Про відхилення проекту Закону України про державне регулювання у сфері мийних засобів» від 29 жовтня 2019 року № 227-IX.

4.          Постанова Верховної Ради України «Про повернення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до Лісового кодексу України щодо встановлення мораторію на суцільну вирубку лісів та зелених насаджень» від 30 жовтня 2019 року № 247-IX.

5.          Постанова Верховної Ради України «Про повернення на доопрацювання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів» від  30 жовтня 2019 року № 248-IX.

6.          Постанова Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» від 12 листопада 2019 року № 279-IX.

7.          Постанова Верховної Ради України  «Про відхилення проекту Закону України про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами» від 12 листопада 2019 року № 281-IX.

8.          Постанова Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» від 12 листопада 2019 року № 290-IX.

9.          Постанова  Верховної Ради України «Про затвердження Голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України»            від 20 грудня 2019 року № 426- IX.

10.       Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років» від 14 січня 2020 року № ____.

 

Усього: 10

 

Законопроекти, які прийняті у першому читанні:

 

1.          Проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1 від 18.09.2019), внесений народними депутатами України Юрченком О.М., Кривошеєвим І.С., Жупаниним А.В., Шипайлом О.І., Овчинниковою Ю.Ю. та іншими народними депутатами України. Прийнято у першому читанні 12 листопада 2019 року.

 

Усього: 1

 

Законопроекти, які внесені на розгляд Верховної Ради України та розглянуті на засіданні Комітету:

 

1.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод) (реєстр.       0870 від 29.08.2019) (друге читання).

2.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року» (реєстр. № 2157 від 19.09.2019), внесений народним депутатом України Бабенком М.В.

3.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин (реєстр. № 2232    від 04.10.2019), внесений народним депутатом України Качурою О.А.

4.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (реєстр. № 2351                  від 30.10.2019), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Овчинниковою Ю.Ю., Бондаренком О.В., Криворучкіною О.В.,     Нестеренком К.О., Андрійовичем З.М., Фельдманом О.Б. та іншими народними депутатами України.

5.          Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України     щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379                     від 05.11.2019), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В.,         Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П., Овчинниковою Ю.Ю.,         Криворучкіною О.В.

 

Усього: 5

 

Проекти Постанов, які внесені на розгляд Верховної Ради України та розглянуті на засіданні Комітету:

 

Усього: 0

 

Законопроекти, які знаходяться на розгляді Комітету (визначено головним):

1.          Проект Закону про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1 від 18.09.2019) (друге читання).

2.          Проект Закону про управління побутовими та іншими відходами (реєстр. № 2207 від 03.10.2019), внесений народними депутатами України Скороход А.К., Галушком М.Л., Дубінським О.А. та іншими народними депутатами України.

3.          Проект Закону про управління відходами (реєстр. № 2207-1                 від 16.10.2019), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Маріковським О.В., Нестеренком К.О. та іншими народними депутатами України.

4.          Проект Закону про відходи (реєстр. № 2207-2 від 17.10.2019), внесений народними депутатами України Юрченком О.М., Фрісом І.П., Гузенком М.В. та іншими народними депутатами України.

5.          Проект Закону про відходи електричного та електронного обладнання (реєстр. № 2350 від 30.10.2019), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Бондаренком О.В., Нестеренком К.О. та іншими народними депутатами України.

6.          Проект Закону про батареї і акумулятори (реєстр. № 2352                       від 30.10.2019), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Бондаренком О.В., Нестеренком К.О. та іншими народними депутатами України.

7.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні (реєстр. № 2360 від 31.10.2019), внесений народним депутатом України Литвиненком С.А.

8.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні (реєстр. № 2360-1 від 14.11.2019), внесений народними депутатами України Тарасовим О.С., Давиденком В.М., Івченком В.Є., Богданцем А.В., Шол М.В.

9.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду) (реєстр. № 2448                        від 14.11.2019), внесений народним депутатом України Качурою О.А.

10.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження європейських принципів модернізації української промисловості (реєстр. № 2464 від 18.11.2019), внесений народними депутатами України Магерою С.В., Магомедовим М.С.,  Шпеновим Д.Ю.

11.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єктів підвищеної небезпеки  (реєстр. № 2562 від 10.12.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

12.       Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» щодо зобов'язань підприємств, установ, організацій та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов'язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, - встановлювати автоматизовані прилади контролю на стаціонарних джерелах викидів, а також оприлюднювати інформацію про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (реєстр. № 2638 від 19.12.2019), внесений народним депутатом України Мельником П.В.

13.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, (реєстр. № 2702 від 28.12.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

14.       Проект Закону про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки) (реєстр. № 2761 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України Шаховим С.В., Вельможним С.А., Суховим О.С.

15.       Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 2765 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Овчинниковою Ю.Ю., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України.

16.        Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження особливо цінних ділянок річок та прибережних захисних смуг (реєстр. № 2766 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Овчинниковою Ю.Ю., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України.

 

Усього:  16

 

ІІ. Законопроекти, які Комітет має розглянути і подати свої пропозиції

 

Законопроекти, які знаходяться на розгляді Комітету (до яких Комітет має подати пропозиції):

 

1.      Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України, що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (реєстр. № 2657 від 20.12.2019), внесений народними депутатами України Шкрум А.І., Рудик К.О. та іншими народними депутатами України.

2.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності (реєстр. № 2680                              від 27.12.2019), внесений народними депутатами України Шуляк О.О, Клочко А.А. та іншими народними депутатами України.

3.      Проект Закону про медіа ( реєстр. № 2693 від 27.12.2019), внесений народними депутатами України Ткаченко О.В., Потураєвим М.Р. та іншими народними депутатами України.

4.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» (реєстр. № 2707                        від 28.12.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

5.      Проект Закону про працю (реєстр. № 2708 від 28.12.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

6.      Проект Закону про працю (реєстр. № 2708-1 від 11.01.2020), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В. та іншими народними депутатами України.

7.      Проект Закону про працю (реєстр. № 2708-2 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Цимбалюком М.М., Кабаченком В.В., Івченком В.Є.

8.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для підвищення прожиткового мінімуму (реєстр. № 2720 від 13.01.2020), внесений Кабінетом Міністрів України.

9.      Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо сумісництва) (реєстр. № 2755 від 16.01.2020), внесений народним депутатом України Ткаченком О.М.

10.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» щодо відновлення перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства суб'єктами господарювання на території проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2764 від 16.01.2020), внесений народними депутатами України.

 

          Усього: 10

 

Законопроекти, які розглянуті Комітетом і до яких надані пропозиції:

 

Законопроекти, які розглянуті Комітетом і до яких надані пропозиції:

 

1.      Проект Закону про концесію (реєстр. № 1046 від 29.08.2019), внесений народними депутатами України Наталухою Д.А., Підласою Р.А.,          Фроловим П.В, Шуляк О.О. (від 10.09.2019 року доопрацьований).

2.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності (реєстр. № 1060 від 29.08.2019), внесений народними депутатами України Підласою Р.А., Шуляк О.О., Безгіним В.Ю.

3.      Проект Закону про внесення змін до статті 69-1 Бюджетного кодексу України (щодо збільшення доходів спеціального фонду бюджетів місцевого самоврядування в частині екологічного податку) (реєстр. № 1165                                   від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.

4.      Проект Закону про введення мораторію на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в населених пунктах  (реєстр. № 1130 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.

5.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо збереження родючості грунтів) (реєстр. № 1132 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.

6.      Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення пожежної безпеки в лісах) (реєстр. № 1149 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.

7.      Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо покращення стану навколишнього природного середовища  (реєстр. № 1151 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.

8.      Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення належних соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на виконання рішення Конституційного Суду України (реєстр. № 1117 від 29.08.2019), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Бойком Ю.А., Іоффе Ю.Я., Німченком В.І., Шуфричем Н.І., Рабіновичем В.З.

9.      Проект Закону про внесення змін до статті 65 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (реєстр. № 1163 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю.

10.   Проект Закону про внутрішній водний транспорт (реєстр. № 1182      від 06.09.2019, доопрацьований), внесений народними депутатами України Величковичем М.Р., Климпуш-Цинцадзе І.О., Синюткою О.М., Геращенко І.В., Фріз І.В., Іоновою М.М., Герасимовим А.В., Луценко І.С.,             Князевичем Р.П.

11.   Проект Закону про внутрішній водний транспорт (реєстр. № 1182-1 від 06.09.2019, альтернативний), внесений народними депутатами України Кісєльом Ю.Г., Тищенком М.М., Скічком О.О., Кубраковим О.М. та
Ковальовим А.В.

12.   Проект Закону про внутрішній водний транспорт (реєстр. № 1182-2 від 24.09.2019, альтернативний), внесений народними депутатами України Лабазюком С.П., Івченком В.Є.

13.   Проект Закону про Державний бюджет України на 2020 рік
(реєстр. № 2000 від 15.09.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

14.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для громадян, які проживають в гірських та високогірних населених пунктах (реєстр. № 2003 від 03.09.2019), внесений народними депутатами України Шкрум А.І., Волинцем М.Я., Івченком В.Є. та іншими народними депутатами України.

15.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання економічного розвитку та забезпечення соціальної стабільності гірських та високогірних населених пунктів (реєстр. № 2003-1 від 16.09.2019), внесений народними депутатами України Лопушанським А.Я.,        Княжицьким М.Л.

16.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення лікування та збільшення для них пільг (реєстр. № 2006 від 03.09.2019), внесений народними депутатами України Цимбалюком М.М., Волинцем М.Я., Пузійчуком А.В. та іншими народними депутатами України.

17.   Проект Закону про внесення доповнення до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (щодо мешканців тимчасово окупованих територій) (реєстр. № 2015 від 03.09.2019), внесений народними депутатами України Цимбалюком М.М., Волинцем М.Я., Пузійчуком А.В. та іншими народними депутатами України.

18.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (щодо надання права безоплатної реєстрації особам з інвалідністю та особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС) (реєстр. № 2030 від 03.09.2019), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Цимбалюком М.М., Івченком В.Є. та іншими народними депутатами України.

19.   Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або переміщення його через митний кордон України (реєстр. № 2059                          від 04.09.2019), внесений Президентом України та визначений ним як невідкладний.

20.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів щодо кримінальної відповідальності за незаконне видобування бурштину або будь-які інші незаконні операції з ним (реєстр. № 2059-1 від 11.09.2019), внесений народними депутатами України Луценко І.С., Южаніною Н.П., Забродським М.В. та іншими народними депутатами України.

21.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян (реєстр. № 2083                від 06.09.2019), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Бойком Ю.А., Німченком В.І., Шуфричем Н.І. та іншими народними депутатами України.

22.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію (реєстр. № 2083-д від 26.11.2019), внесений народними депутатами  України Третьяковою Г.М., Цимбалюком М.М., Королевською Н.Ю та іншими народними депутатами України

23.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку встановлення тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого водопостачання (реєстр. № 2099 від 09.09.2019), внесений народним депутатом України Кучеренком О.Ю.

24.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства (реєстр. № 2100 від 09.09.2019), внесений народним депутатом України Кучеренком О.Ю.

25.   Проект Закону про окремі питання по запровадженню ринку землі та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо викупу державою земельних часток (паїв), недопущення знищення парків та спортивних об'єктів (реєстр. № 2109 від 10.09.2019), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Івченком В.Є., Лабунською А.В. та іншими народними депутатами України.

26.   Проект Закону про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо встановлення мінімального розміру плати за оренду земельних ділянок під зоологічні парки (реєстр. № 2114 від 10.09.2019), внесений народним депутатом України Соболєвим С.В.

27.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо захисту населення від шуму та інших факторів (реєстр. № 2135 від 12.09.2019), внесений народними депутатами України Івченком В.Є., Абдулліним О.Р., Цимбалюком М.М., Лабунською А.В.

28.   Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів (реєстр. № 2174               від 25.09.2019), внесений народним депутатом Луценко І.С

29.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення природоохоронного режиму використання земель сільськогосподарського призначення у процесі запровадження обігу земель) (реєстр. № 2178-5 від 09.10.2019), внесений народними депутатами України Шаховим С.В., Вельможним С.А. та Суховим О.С.

30.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо актуалізації статусів та пільг ветеранів війни та членів їх сімей (реєстр. № 2191 від 30.09.2019), внесений народжними депутатами України Фріз І.В.,    Зінкевич Я.В., Іоновою М.М. та іншими народними депутатами України.

31.   Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Сольським М.Т., Нагаєвським А.С. та іншими народними депутатами України.

32.   Проект Закону про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину  (реєстр. № 2241 від 08.10.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

33.   Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (реєстр. № 2242 від 08.10.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

34.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства в сфері поводження з тваринами
(реєстр. № 2246 від 08.10.2019), внесений народним депутатом України Яценком А.В.

35.   Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за діяння, наслідком яких є ведення надзвичайного стану, спричинення техногенної катастрофи, зупинення теплопостачання, водопостачання, електропостачання, вивезення відходів (реєстр. № 2263                 від 15.10.2019), внесений народними депутатами України Третьяковою Г.М., Струневичем В.О., Арсенюком О.О., Гривком С.Д., Остапенком А.Д.

36.   Проект Закону про електронні комунікації (реєстр. № 2264                      від 15.10.2019), внесений народними депутатами України Федієнком О.П., Крячком М.В. та іншими народними депутатами України.

37.   Проект Закону про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо надходжень до місцевих бюджетів Донецької та Луганської областей податку на доходи фізичних осіб та екологічного податку) (реєстр. № 2273 від 16.10.2019), внесений народними депутатами України Ткаченком М.М., Горбенком Р.О, Трухіним О.М. та Кузнєцовим О.О.

38.   Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель
(реєстр. № 2280 від 17.10.2019), внесений народними депутатами України Чорноморовим А.О., Нагаєвським А.С., Костюком Д.С. та
 іншими народними депутатами України.

39.   Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зміни спрямування екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров'я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України (реєстр. № 2281                       від 17.10.2019), внесений народним депутатом  України Шевченком Є.В.

40.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров'я населення (реєстр. № 2296 від 19.09.2019), внесений народними депутатами України Радуцьким М.Б., Зінкевич Я.В., Макаренком М.В. та іншими народними депутатами України.

41.   Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи (реєстр. № 2318-1 від 14.11.2019), внесений народними депутатами  України Гетманцевим Д.О., Ковальчуком О.В., Совою О.Г. та іншими народними депутатами України

42.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу) (реєстр. № 2339 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Якименком П.В., Тищенком М.М. та іншими народними депутатами України.

43.   Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо збільшення розмірів штрафів за забруднення атмосферного повітря) (реєстр. № 2339-1 від 29.10.2019), внесений народними депутатами України Василевською-Смаглюк О.М., Матусевичем О.Б. та Овчинниковою Ю.Ю.

44.   Проект Закону про українську жестову мову (реєстр. № 2340                        від 29.10.2019), внесений народним депутатом України Борзовою І.Н.

45.   Проект Закону про рекультивацію порушених земель лісогосподарського призначення (реєстр. № 2366 від 31.10.2019), внесений народними депутатами України Іванісовим Р.В. та Литвиненком С.А.

46.   Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку з метою проведення додаткових заходів, що сприятимуть зміцненню здоров'я та покращенню медико-санітарного забезпечення громадян України (реєстр. № 2367 від 01.11.2019), внесений народними депутатами України Шевченком Є.В., Гетманцевим Д.О., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України.

47.   Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку та впровадження європейських принципів модернізації української промисловості (реєстр. № 2367-1                        від 18.11.2019), внесений народними депутатами України Магерою С.В., Магомедовим М.С. та Шпеновим Д.Ю.

48.   Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку для впровадження європейських принципів модернізації української промисловості (реєстр.                 2367-2 від 19.11.2019), внесений народним депутатом України Морозом В.В

49.   Проект Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних (реєстр. № 2370 від 01.11.2019), внесений Кабінетом Міністрів України. 

50.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії (реєстр. № 2372 від 01.11.2019), внесений народними депутатами України Шипайлом О.І., Припутенем Д.С., Жупаниним А.В. та іншими народними депутатами України.

51.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 2380 від 05.11.2019), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М.

52.   Проект Закону про внесення змін до пункту 2 розділу ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (реєстр. № 2380-1 від 22.11.2019), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та             Солодом Ю.В. 

53.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері доступу до інформації щодо вдосконалення їх окремих положень (реєстр. № 2381 від 05.11.2019 р.), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М.

54.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів України щодо користування державними інформаційно-телекомунікаційними системами (реєстр. № 2463                              від 18.11.2019), внесений народним депутатом України Папієвим М.М.

55.   Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення цільового використання екологічного податку та впровадження європейських принципів модернізації української промисловості (реєстр. № 2465 від 18.11.2019), внесений народними депутатами України Магерою С.В., Магомедовим М.С., Шпеновим Д.Ю.

56.   Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення цільового використання екологічного податку (реєстр.       2465-1 від 10.12.2019), поданий народними депутатами Цабалем В.В., Василенко Л.В.

57.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розвитку сфери використання рідкого біопалива (біокомпонентів) (реєстр. № 2471 від 19.11.2019), внесений народними депутатами України Семінським О.В., Бондарем М.Л., Юрченком О.М. та іншими народними депутатами України.

58.   Проект Закону про Митний тариф України (реєстр. № 2482                       від 21.11.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

59.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» (реєстр. № 2500 від 27.11.2019), внесений народним депутатом України Лічман Г.В.

60.   Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження) (реєстр. № 2526             від 04.12.2019), внесений народними депутатами України Копанчук О.Є., Саламахою О.І., Германом Д.В. та іншими народними депутатами України.

61.   Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» (щодо визначення електричних автомобільних транспортних засобів, зарядних станцій під них та створенню умов для переходу на екологічний транспорт до 2030 року) (реєстр. № 2532                                 від 04.12.2019), внесений народним депутатом України Куницьким О.О.

62.   Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами (реєстр. № 2548 від 06.12.2019), внесений народними депутатами України Халімоном П.В., Грищенко Т.М., Чернявським С.М. та іншими народними депутатами України.

63.   Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України що стосуються відносин у сфері перевезення живих тварин, а також окремих питань карантину (інших ветеринарно-санітарних положень) (реєстр. № 2558 від 09.12.2019), внесений народними депутатами України Шкрум А.І., Овчинниковою Ю.Ю. та іншими народними депутатами України.

64.   Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності керівників лісових господарств за необґрунтовану вирубку лісів) (реєстр. № 2581 від 12.12.2019), внесений народним депутатом України Костюком Д.С.

65.   Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України, щодо кримінальної відповідальності керівників лісових господарств (реєстр. № 2581-1 від 20.12.2019), внесений народним депутатом України М’яликом В.Н.

66.   Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 2607 від 17.12.2019), внесений народними депутатами України Дмитруком А.Г., Леоновим О.О. та іншими народними депутатами України.

67.   Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків» (18 травня 2020 року), (реєстр.       2622 від 18.12.2019), внесений народними депутатами України Третьяковою Г.М., Струневичем В.О. та іншими народними депутатами України.

 

Усього: 67

 

Закони, які скасовані Верховною Радою України, та законопроекти, які були заслухані на сесії Верховної Ради України, або відкликані суб’єктами права законодавчої ініціативи, чи повернуті суб’єкту права законодавчої ініціативи:

 

1.      Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо встановлення мораторію на суцільну вирубку лісів та зелених насаджень (реєстр. № 1155 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю. Повернуто на доопрацювання ініціатору внесення 30 жовтня 2019 року.

2.      Проект Закону про державне регулювання у сфері мийних засобів (реєстр. № 1170 від 29.08.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю. Проект відхилено та знято з розгляду 29 жовтня 2019 року.

3.      Проект Закону про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу (реєстр. № 2051 від 04.09.2019), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю. Питання заслухано та знято з розгляду     12 листопада 2019 року.

4.      Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи поводження з небезпечними відходами (реєстр.                     2066 від 05.09.2019), внесений народними депутатами України Івченком В.Є., Лабунською А.В., Кучеренком О.Ю., Мейдич О.Л. Повернуто на доопрацювання ініціатору внесення 29 жовтня 2019 року.

5.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами (реєстр. № 2115 від 10.09.2019), внесений народним депутатом України Соболєвим С.В. Знято з розгляду         12 жовтня 2019 року.

6.      Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів (реєстр.      2173 від 25.09.2019), внесений народним депутатом України Луценко І.С. Повернуто на доопрацювання ініціатору внесення 29 жовтня 2019 року.

7.      Проект Закону про видобуток бурштину-сирцю та тих корисних копалин, які економічно невигідно розробляти промисловими методами (реєстр. № 2348 від 30.10.2019), внесений народним депутатом України Костюком Д.С. Проект відхилено 12 листопада 2019 року.

 

Усього: 7

 

У рамках виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією Конституції України та законів України Комітетом було підготовлено або Комітет брав участь у підготовці таких заходів:

 

Парламентські слухання:

 

Парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років» (27 листопада 2019 року,                   м. Київ, вул. Грушевського, 5, парламентський зал Верховної Ради України).

На виконання Постанови Верховної Ради України від 18 вересня 2019 року № 103-IХ відбулися парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років», які було ініційовано Комітетом з питань екологічної політики та природокористування та здійснено заходи щодо їх організаційного та методичного забезпечення.

Для участі у парламентських слуханнях було запрошено представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, профільних міжнародних організацій, спеціалістів наукових установ.

Парламентські слухання відкрила Заступник Голови Верховної Ради України Кондратюк О.К., яка відзначила, що актуальність проведення парламентських слухань свідчить про важливість для України викликів, пов’язаних із станом довкілля та необхідністю впровадження належного екологічного врядування в нашій країні.

Міністр енергетики та захисту довкілля Оржель О. А. зупинився на екологічних проблемах, які є в Україні, серед яких: зростання кількості побутових і небезпечних відходів, парникових газів, забруднення підземних вод та повітря. Він запевнив, що з усіма цими проблемами Міністерство почало роботу, як і з питаннями розвитку відновлюваної енергетики, енергоефективності.

Голова Комітету Бондаренко О.В. зауважив, що країна потребує змін у природоохоронній сфері та сфері природокористування і нинішній склад Парламенту має унікальну можливість безперешкодно ухвалювати найважливіші рішення, і Комітет працюватиме над екологічними питаннями у співпраці з Урядом, бізнесом, громадськістю та науковою спільнотою.

Було відзначено, що на сьогодні першочерговими завданнями є: врегулювання питань видобутку бурштину, необхідність запровадження змін у лісовому господарстві, реформуванні системи державного екологічного нагляду, прийняття законопроекту «Про управління відходами», зменшення забруднення атмосферного повітря, забезпечення сталого розвиток і зберегти запаси прісної води, захист та розвиток рибної галузі, тваринного світу, біорізноманіття, розширення парків та природоохоронних зон, ефективне використання ресурсів, комунікація та просвіта з екологічних питань.

За результататами Парламенських слухань Комітетом підготовлено та внесено на розгляд Верховної Ради України проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років» (реєстр. № 2573      від 11.12.2019).

 

Усього: 1

 

Виїзні засідання Комітету або підкомітетів, наради, робочі зустрічі  тощо:

 

Комітетом Верховної Ради України екологічної політики та природокористування було проведено 2 виїзні засідання Комітету:

 

24-25 жовтня 2019 року виїзне засідання Комітету на тему: «Екологічний стан Кривбасу: проблеми та шляхи їх вирішення» м. Кривий Ріг Дніпропетровської обл.).

У засіданні прийняли участь народні депутати України, представники місцевих органів влади та представники місцевої громадськості, науковці та ЗМІ. Учасники виїзного засідання відвідали кар’єр підприємства Південний гірничо-збагачувальний комбінат (ЮжГОК), після чого оглянули промислові потужності гірничо-металургійного комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Важливим етапом зустрічі стало обговорення парламентарями шляхів вирішення екологічних проблем Кривбасу. Під час засідання були розглянуті основні екологічні проблеми Кривого Рогу: пошук методів зменшення викидів у атмосферне повітря гірничо-металургійними підприємствами; екологічне оздоровлення річки Інгулець; питання недотримання екологічних норм підприємствами міста.

 

13 грудня 2019 року відбулося виїзне засідання Комітету на базі відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція» на тему: «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання».

Народні депутати – члени Комітету, представники Національного університету біоресурсів і природокористування України, Держлісагенства, Мінекоенерго, Держекоінспекції, ДСНС, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, науковці ознайомилися з науково-виробничими об’єктами, зокрема пожежно-хімічною станцією та системою відео-нагляду за лісами, науково-дослідною лабораторією біотехнології рослин, комплексом по переробці деревини та долучилися до посадки дерев.

Під час засідання відбулося обговорення питань стосовно збереження, використання, відтворення лісів, проблематики всихання лісів, вплив шкідників та хвороб, реформування лісової та мисливської галузі та законодавчого врегулювання проблемних питань; обговорено проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379) та щодо функціонування виробничих підрозділів на базі Боярської ЛДС і інших питань (м. Боярка Київської обл.).

 

04 вересня 2019 року у Києві проведено робочу зустріч експертів ПАЕУ (Професійної асоціації екологів України) та представників Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

В форматі діалогу було окреслено важливі напрямки та термінові рішення, зокрема ключові проблеми сфери природокористування, регулювання, модернізації та пропозиції з їх вирішення; майбутня структура природоохоронної галузі України.

11 вересня 2019 року у Національному університеті біоресурсів та природокористування відбувся круглий стіл «Лісова політика України: першочергові завдання».

У заході взяли участь народний депутат України – член Комітету   Прощук Е.П., представники секретаріату Комітету, народні депутати України,  представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державного агентства лісових ресурсів України, провідні міжнародні та вітчизняні експерти лісової та мисливської галузі та інші.

Захід організовано Державним агентством лісових ресурсів України за сприяння німецько-українського агрополітичного діалогу та Товариства лісівників України. У рамках заходу обговорювалися законодавчі проблеми лісового та мисливського господарства, які потребують негайного вирішення. За результатами круглого столу вирішено створити робочу групу по доопрацюванню проектів законів, розміщених на сайті Товариства лісівників України.

 

16 вересня 2019 року голова Комітету Олег Бондаренко та народний депутат України – голова підкомітету лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова взяли участь в засіданні робочої групи з опрацювання законопроектів у галузі лісового господарства, які були представлені під час круглого столу у Національному університеті біоресурсів та природокористування на тему «Лісова політика України: першочергові завдання».

Під час засідання було обговорено напрацювання з розробки законопроектів щодо національної лісової політики та про створення Державного фонду розвитку лісового господарства (зміни до Бюджетного та Лісового кодексів України).

 

17 вересня 2019 року відбулася робоча зустріч голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування, народного депутата України Олега Бондаренка, з представниками Європейської Бізнес Асоціації.

Під час зустрічі були обговорені плани роботи Комітету та пріоритетні законопроекти, зокрема проект закону щодо врегулювання питань видобутку бурштину та пакет законів щодо врегулювання поводження з побутовими відходами у рамках Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Також обговорили основні напрями та принципи реформування Державної екологічної інспекції з метою посилення її ролі в збереженні навколишнього природного середовища. Одним із питанням зустрічі були перспективи прийняття нового Кодексу про надра.

 

27 вересня 2019 року у м. Харкові голова Комітету Олег Бондаренко та голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Павло Якименко провели робочу зустріч з колективом науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УКРНДІЕП).

 Під час робочої зустрічі обговорено питання досліджень з моніторингу та імплементації директив ЄС щодо природних складових атмосферного повітря і водного середовища, питанням поводження з відходами, дослідження процесів шкідливого «цвітіння» (евтрофування водних об'єктів) та їх впливу на здоров'я людей, а також взаємовпливу підприємств та евтрофованих водойм. Народні депутати зазначили, що велику актуальність представляють дослідження проблем водовідведення шахтних вод та впливу на підземні води.

 

30 вересня 2019 року відбулась зустріч голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка і голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Зіновія Андрійовича з керівником проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД) Фолькером Зассе, аграрним аташе посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні Германом Інтеманном та іншими представниками проекту.

Під час зустрічі відбулося обговорення питань, пов’язаних із збереженням, використанням, відтворенням, інвентаризацією лісів, реформуванням лісової галузі, а також тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді та інших питань.

Представники проекту АПД повідомили, що для проведення національної інвентаризації лісів в Україні існує три основні проблеми, зокрема, відсутність достатнього фінансування у Державному бюджеті України; недостатня організація співпраці центральних органів виконавчої влади; відсутність законодавчого врегулювання питання національної інвентаризації лісів. Також зазначили, що готові надавати експертну підтримку процесам прийняття рішень у лісовому секторі, включаючи їхній досвід та бачення суті реформування, сприяти технічно та фінансово в проведенні національної інвентаризації лісів.

 

30 вересня 2019 року голова Комітету Олег Бондаренко та народні депутати – члени Комітету провели робочу зустріч із посадовцями Представництва Європейського Союзу в Україні з метою забезпечення подальшого розвитку у взаємовідносинах між ЄС та Україною у сфері покращення екологічної ситуації, а також забезпечення подальшого розвитку співробітництва між представниками Єврокомісії  в Україні та Урядом у сфері імплементації українського законодавства відповідно до директив ЄС, які визначено в Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Метою обговорення було покращення екологічної ситуації в Україні, а також забезпечення подальшого розвитку співробітництва між представниками Єврокомісії  в Україні та Урядом у сфері імплементації українського законодавства відповідно до директив ЄС, які визначено в Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС.

Представниками Єврокомісії  проінформули народних депутатів та учасників зустрічі про пріоритети співпраці Україна-ЄС в галузі захисту довкілля. Також були широко обговорені пріоритетні плани роботи Комітету та новоствореного Міністерства енергетики та захисту довкілля. Голова Комітету Олег Бондаренко серед головних напрямків роботи визначив подальшу імплементацію директив  ЄС (зокрема, удосконалення законів «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку»); запровадження дієвого законодавства щодо управління відходами (прийняття рамкового закону «Про управління відходами» та двох законів щодо відходів (стосовно відпрацьованих батарейок, електронного та електротехнічного обладнання, а також закону «Про тару і упаковку»; створення ефективної системи екологічного контролю та нагляду; проведення реформи у сфері природокористування: лісової, водної галузей та надрокористування.

 

01 жовтня 2019 року голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко провів робочу зустріч з Віце-президентом компанії «Veolia» і керівником зони Центрально-Східної Європи Філіппом Гітардом та Виконавчим директором з питань поводження з відходами компанії «Veolia» у Центрально-Східній Європі та Україні Маттіасом Фогелем.

Підчас зустрічі обговорювалися першочергові та стратегічні кроки розвитку сфери поводження з відходами в Україні.  Голова Комітету Олег Бондаренко відмітив, що Україна зацікавлена у співпраці з міжнародними донорськими організації у розробці стратегії розвитку сфери поводження з відходами, поділився з учасниками зустрічі тим, що наразі в Україні відбувається перехід до інтегрованого підходу до управління відходами, запевнив, що Комітет і надалі буде працювати над адаптацією законодавства про відходи до законодавства ЄС і визначення шляхів його удосконалення,  комплексних стратегій і програм на державному рівні.

 

22 жовтня 2019 року у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відбулась робоча зустріч голови Комітету Бондаренка О.В. з директором напряму співробітництва з країнами Східної Європи та Центральної Азії, Африки та Близького Сходу Федерального міністерства охорони навколишнього природного середовища, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини Юргеном Кейнхорстом стосовно стану реалізації проектів двостороннього співробітництва та пріоритетних напрямів майбутнього співробітництва.

Учасники робочої зустрічі обговорили пріоритетні напрями майбутньої співпраці, зокрема: реформування екологічної галузі України (лісової, системи державного екологічного нагляду та ін.); продовження роботи Фонду енергоефективності, який надає підтримку об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з термомодернізації будівель; продовження імплементації директив ЄС, зазначених в Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (викиди промисловості, парникових газів); збереження букових пралісів Карпат; захист тварин; підтримка розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні (сонячної, вітрової та енергії біомас); управління відходами; підготовка другого Національно-визначеного внеску України до Паризької кліматичної угоди; поводження з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами; розширення співробітництва у Чорноморському регіоні.

 

22 жовтня 2019 року голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування О. Бондаренко провів робочу зустріч з Теодорою Андреевою - координатором сектору з питань транспорту Представництва ЄС в Україні та експертом програми ресурси та відходи Нікола Дойчиновим.

Теодора Андреева запевнила, що представництво ЄС в Україні готове надати будь-яку необхідну допомогу в опрацюванні законопроектів та здійсненні експертизи їх відповідності європейському законодавству. Здійснення кращого контролю за утворенням відходів сприятиме покращенню екологічної безпеки держави. Вона підкреслила, що міжнародні та європейські фінансові установи фінансуватимуть великі інфраструктурні проекти, Європейська комісія надаватиме технічну та фінансову допомогу на стратегічному рівні та рівні зміцнення спроможностей.

Олег Бондаренко підкреслив, що метою нового складу парламенту є створення такого законодавства яке б існувало довгі роки, було високопрофесійним і повністю узгоджувалося з логікою тих вимог, які нам висуває Європейський Союз у зв'язку із підписанням Угоди про асоціацію. Тому для нас важлива як консультативна допомога, так і політична підтримка.

Підсумовуючи результати зустрічі Голова Комітету Олег Бондаренко наголосив на зацікавленості у прийнятті якісних законів і готовності до співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні.

 

30 жовтня 2019 року у Комітеті відбулась робоча зустріч голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренко з директором Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером та представником Чорнобильського фонду «Укриття» та Рахунку ядерної безпеки в Україні Олександром Славісом з метою обговорення низки питань стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС.

Учасниками робочої зустрічі були обговорені питання завершення у квітні наступного року контракту за міжнародним проектом з будівництва та введення в експлуатацію нового безпечного конфайменту, проведення у лютому наступного року «гарячих» випробувань за міжнародним проектом з будівництва та введення в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива. Представники української сторони поінформували про передбачення у Державному бюджеті України 2020 року фінансування експлуатації об’єктів, побудованих в рамках міжнародних проектів.

 

08 листопада 2019 року у Комітеті проведено робочу нараду на тему: «Зміна клімату: причини, наслідки, рішення» проведена за участі голови Комітету Олега Бондаренка та за підтримки Київського Бюро Фонду ім. Гайнріха Бьолля.

Під час наради були обговорені такі питання: Міжнародні зобов’язання з питань зміни клімату (а саме, Паризька кліматична угода до Рамкової конвеції ООН зі зміни клімату, Угода про Асоціацію України-ЄС, Договір про Європейське Енергетичне співтовариство); Національне законодавство (Концепція реалізації державної політики у сфері зміни клімату); Міжнародні кліматичні переговори в рамках чергової Конференції сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату (COP 25) у Мадриді у грудні 2019 року.

Також важливим пунктом зустрічі було обговорення причин та наслідків зміни клімату в Україні та визначення шляхів їх подолання.

 

11 листопада 2019 року у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування під головуванням голови Комітету Олега Бондаренка, за ініціативи першого заступника голови Комітету Степана Івахіва проведено робочу нараду на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення».

У нараді взяли участь народні депутати України, директор Шацького національного природного парку Марія Христецька, представники Мінекоенерго, Держводагенства, Інституту водних проблем і меліорації НААН України, Всеукраїнської екологічної ліги.

Головним меседжем наради стало питання з’ясування реальної причини зниження рівня води озера Світязь, встановлення причин обміління каскаду Шацьких озер. Зазначалося, що на сьогодні не вивчено вплив на обміління Шацьких озер від господарської діяльності приватних підприємств в аграрному та туристичному секторах регіону, не має даних про обсяг використання водних ресурсів в приватному секторі, де відбувається масове буріння локальних та індивідуальних свердловин.

Основною проблема падіння рівня води науковці називають кліматичні особливості - дуже низький рівень опадів навесні та влітку. Іншим чинником є інтенсифікація використання підземних вод на цій території.

За результатами проведеної робочої наради Комітет на своєму засіданні 26 листопада 2019 р. вирішив створити робочу групу щодо питання обміління Шацьких озер, затвердити її склад та схвалити рекомендації щодо питання обміління Шацьких озер.

 

10 січня 2020 року у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування під головуванням голови Комітету Олега Бондаренка проведено робочу зустріч з представниками Міністерства енергетики та захисту довкілля, Державного агентства лісових ресурсів України, Боярської лісової дослідної станції, громадськими організаціями та науковцями щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством.

Також під час зустрічі обговорювалися питання стосовно розвитку мисливського господарства та полювання в Україні, зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду та підготовки собак мисливських порід до полювання.

 

13 січня 2020 року у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування проведено нараду під головуванням голови Комітету Бондаренка О.В. щодо удосконалення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання.

У нараді взяли участь народні депутати України, представники Мінекоенерго, Держлісагентства, представники громадських організацій у сфері мисливського господарства, полювання та собаківництва та інші.

Під час наради були обговорені проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України, які стосуються підготовки собак мисливських порід до полювання, а також регулювання чисельності деяких видів диких тварин (реєстр. № 2232); про внесення змін до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» (щодо зміни порядку обліку тварин, які віднесені до державного мисливського фонду) (реєстр. № 2448) та інші питання удосконалення законодавства у галузі мисливського господарства, полювання та боротьби з браконьєрством.

 

13 січня 2020 року у Комітеті проведено робочу нараду щодо обговорення проекту закону України про управління відходами за участі голови Комітету Олега Бондаренка.

Були обговорені питання: розподіл повноважень у сфері управління побутовими відходами між центральними органами виконавчої влади; доцільність введення терміну «муніципальні відходи» на заміну терміну «побутові відходи»; визначенні послуги з управління побутовими відходами та можливості створення муніципальних операторів у сфері управління побутовими відходами; основні засади функціонування муніципальних пунктів роздільного збирання відходів; форми розширеної відповідальності виробників товарів та інших суб'єктів господарювання; механізми державного контрою за організаціями розширеної відповідальності виробника.

 

15 січня 2020 року у Комітеті проведено робочу зустріч стосовно проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності, за участі народних депутатів України, представників Міністерства культури, молоді та спорту України, Національного та Харківського державних цирків України і громадськості.

Метою прийняття Закону є гуманізація ставлення до тварин у розважальній діяльності. Завданнями проєкту Закону є посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, вдосконалення законодавства в сфері поводження з тваринами та гуманізація суспільства.

Під час робочою зустрічі були вислухані думки і практичний досвід у цій сфері всіх учасників зустрічі.

За результатами зустрічі голова Комітету попросив представників Мінкульту та Держекоінспекції надати інформацію про факти жорсткого поводження з тваринами у цирковій діяльності за останні 5 років, а також доручив організувати Круглий стіл по обговоренню порушеного питання.

 

15 січня 2020 року Комітеті відбулося засідання підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами з питання підготовки до другого читання проекту Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1).

В засіданні окрім народних депутатів України – членів підкомітету взяли участь експерти та представники Міністерства енергетики та захисту довкілля, виробників упаковки і громадських організацій.

Під час засідання обговорювалися пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи, яких надійшло більше 200, щодо можливості їх врахування та підготовки узгодженої редакції для розгляду на засіданні Комітету.

 

Усього: 20

 

Участь у засіданнях  підкомітетів  та робочих групах

 

Комітет екологічної політики та природокористування для виконання законопроектної функції Комітету брав участь у засіданнях 6 підкомітетів та 10 робочих груп, зокрема,

Робоча група з питань підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами;

Робоча група щодо розроблення проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря»;

Робоча група із законодавчого врегулювання питань щодо видобутку бурштину;

Робоча група щодо підготовки проектів законів про внесення змін до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку» та про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля»;

Робоча група по впровадженню концепції «Зелений офіс» у Верховній Раді України;

Робоча група для напрацювання змін до Бюджетного кодексу щодо розподілу екологічного податку;

Робоча група з питань охорони, використання та відтворення водних біоресурсів;

Робоча група з питань законодавчого врегулювання поводження з миючими засобами.

Робоча група з підготовки проектів законів України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відношення до тварин у розважальній діяльності), про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впровадження ідентифікації та реєстрації тварин з метою посилення відповідального поводження з ними).

Робоча група для напрацювання проекту Закону України про території Смарагдової мережі;

Робоча група щодо питання обміління Шацьких озер.

Для напрацювання пропозицій залучається багато експертів.

 

Комітетські слухання, круглі столи, конференції тощо:

 

1.      Круглий стіл на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень». (08 жовтня 2019 року    м. Київ, вул. Шовковична, 4, к. 306).

2.      Круглий стіл на тему: «Забруднення атмосферного повітря: види, моніторинг та рішення в контексті європейської інтеграції» (05 листопада  2019 року, м. Київ, вул. Шовковична, 4, к. 306).

3.      Круглий стіл на тему: «Екологічні проблеми та перспективи розвитку малої гідроенергетики, як відновлюваного джерела енергії в Україні»                (11 грудня 2019 року, м. Київ, вул. Грушевського 18/2, к.12).

 

Усього: 3

 

Участь у проведенні особистого прийому громадян у Верховній Раді України

 

03 жовтня 2019 року голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко Олег Володимирович провів особистий прийом громадян у Верховній Раді України.

На особистому прийомі громадяни порушували питання проведення державного обліку лісів України, продовження заборони відчуження земель сільськогосподарського призначення, забруднення атмосферного повітря ТОВ «Техноопторг-Тренд», впровадження сучасної системи моніторингу навколишнього природного середовища, фінансування модернізації сміттєспалювального заводу «Енергія», реформування та припинення окремих видів діяльності Дарницької ТЕЦ-4, пов’язаних із викидами, надання підтримки щодо захисту прав екологічних активістів, зокрема тих, що постраждали під час протесту проти забудови озера Качине, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передачі недобудованого будинку на баланс територіальної громади м. Вишневе, надання медичної і матеріальної допомоги та інші.
За наслідками розгляду отриманих під час особистого прийому звернень громадян Комітет відповідно до предметів відання вживає заходів щодо оцінки ситуації, пошуку шляхів розв'язання порушених проблем, залучення органів виконавчої влади та місцевого самоврядування до їх вирішення та надання максимально можливої практичної допомоги по кожному зверненню.

 

Усього: 1

 

Питання, які розглянуті на засіданнях Комітету в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень:

1.      Про законотворчу роботу Комітету у вересні 2019 року. Рішення Комітету № 2/2 від 04.09.2019.

2.      Інформація заступника голови Комітету Маріковського Олександра Валерійовича про проведення парламентських слухань. Рішення Комітету № 2/3 від 04.09.2019.

3.      Інформацію голови підкомітету Кривошеєва І.С. щодо можливого негативного впливу на довкілля будівництва турецьким будівельно-енергетичним холдингом GURIS вітрових електростанцій у Закарпатській області. Рішення Комітету № 2/4 04.09.2019.

4.      Інформація члена Комітету Криворучкіної О. В. про виїзне засідання Комітету до м. Кривий Ріг. Рішення Комітету № 2/5 04.09.2019.

5.      Інформація щодо підготовки законопроектів реєстр. №№ 0869, 0870, 0873, 0874, 0875. Рішення Комітету № 3/2 від 06.09.2019.

6.      Інформація Міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля Олексія Анатолійовича «Про основні напрями політики Кабінету Міністрів України в екологічній сфері». Рішення Комітету № 4/1 від 18.09.2019.

7.      Інформація голови Комітету Бондаренка О.В. та заступника голови Комітету Криворучкіної О.В. про виїзне засідання Комітету до м. Кривий Ріг Дніпропетровської області на тему: «Екологічний стан Кривбасу: проблеми та шляхи їх вирішення». Рішення Комітету № 7/6 від 09.10.2019.

8.      Про звернення Голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України щодо оновлення персонального складу НКРЗУ. Рішення Комітету № 8/11 від 16.10.2019.

9.      Затвердження Плану роботи Комітету на період другої сесії Верховної Ради України ІХ скликання. Рішення Комітету № 9/10 від 30.10.2019.

10.   Про проект рішення про рекомендації круглого столу на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень». Рішення Комітету № 9/11 від 30.10.2019.

11.   Про лист Державної аудиторської служби України щодо проведення аудиту діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів України. Рішення Комітету № 9/12 від 30.10.2019.

12.   Про доцільність включення до порядку денного другої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України: проектів законів реєстр. №№ 2157, 2232, 2207, 2207-1, 2207-2, 2240. Рішення Комітету № 9/13 від 30.10.2019.

13.   Інформація голови Комітету Бондаренка О.В. про проект рішення про рекомендації круглого столу на тему: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень». Рішення Комітету № 10/3 01.11.2019.

14.   Інформація голови Комітету Бондаренка О.В. та керівника секретаріату Комітету Борисюка М.М. про лист Державної аудиторської служби України щодо проведення аудиту діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України та центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів України. Рішення Комітету       № 10/4 01.11.2019.

15.   Стан підготовки до парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років». Рішення Комітету № 11/1 від 05.11.2019.

16.   Про схвалення рекомендацій виїзного засідання Комітету на тему: «Екологічний стан Кривбасу: проблеми та шляхи їх вирішення». Рішення Комітету № 11/2 від 05.11.2019.

17.   Інформація народного депутата України Прощука Е.П. стосовно круглого столу щодо техногенно-екологічної ситуації на території Калуського гірничо-промислового району, який відбувся 24 жовтня 2019 року у м. Івано-Франківськ. Рішення Комітету № 11/9 від 05.11.2019.

18.   Про лист народного депутата України Колихаєва І.В. щодо включення до порядку денного питання про вивчення викладених у зверненні трудового колективу державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб» фактів, щодо захоплення державної установи «Новокаховський рибоводний завод частикових риб». Рішення Комітету № 11/10 від 05.11.2019.

19.   Про розгляд електронної петиції Скічко Е.А. про заборону тестування косметики на тваринах, яка набрала більше 25 тисяч підписів. Рішення Комітету № 11/11 від 05.11.2019.

20.   Питання щодо попереднього розгляду та доцільності включення до порядку денного другої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України законопроектів. Рішення Комітету № 11/12 від 05.11.2019.

21.   Про лист Державного підприємства «Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут» щодо занепокоєння негативними екологічними, соціальними та макроекономічними наслідками масового ввезення застарілих легкових автомобілів, та необхідність вирішення цієї проблеми. Рішення Комітету № 11/13 від 05.11.2019.

22.   Інформація народного депутата України – члена Комітету Задорожного А.В. на тему «Загальний стан екосистем озер Волинської області» та Попову Н.В. - помічника народного депутата України ІХ скликання Івахіва С.П. Рішення Комітету № 12/5 11.11.2019.

23.   Про проект рішення про рекомендації засідання круглого столу на тему: «Забруднення атмосферного повітря: види, моніторинг та рішення в контексті європейської інтеграції». Рішення Комітету № 13/07 від 13.11.2019.

24.   Про лист Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо оновлення складу робочої групи з підготовки 2-го Національно-визначеного внеску України до Паризької угоди. Рішення Комітету № 13/08 від 13.11.2019.

25.   Про лист депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» щодо звернення голови Львівської обласної державної адміністрації            Мальського М.М. стосовно врегулювання проблеми випалювання сухої рослинності. Рішення Комітету № 13/09 від 13.11.2019.

26.   Про лист народного депутата України Прощука Е.П. стосовно запрошення на Міжнародну конференцію «Сталий розвиток і спадщина у спорті: проблеми та перспективи». Рішення Комітету № 13/11 від 13.11.2019.

27.   Про підготовку проведення парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років». Рішення Комітету № 14/01 від 15.11.2019.

28.   Про пропозиції Національної академії наук України та Товариства ветеранів – інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС щодо голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України та персонального складу НКРЗУ. Рішення Комітету № 15/06 від 26.11.2019.

29.   Про проект рішення Комітету, поданий першим заступником голови Комітету – народним депутатом України Івахівим С.П., щодо питання обміління Шацьких озер. Рішення Комітету № 15/07 від 26.11.2019.

30.   Про лист віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Д. Кулеби стосовно пропозиції Уряду до проекту спільної парламентсько-урядової Дорожньої карти євроінтеграційних законопроектів. Рішення Комітету № 15/08 від 26.11.2019.

31.   Питання щодо попереднього розгляду та доцільності включення до порядку денного другої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України законопроектів. Рішення Комітету № 15/11 від 26.11.2019.

32.   Інформація голови Комітету Бондаренка О.В та заступника голови Комітету Маріковського О.В. щодо підсумків засідання робочої групи з питання підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами. Рішення Комітету № 15/13 від 26.11.2019.

33.   Про звернення народного депутата України Костюка Д.С., звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради та про інформацію тимчасово виконуючого обов’язки Голови Державної екологічної інспекції України Фірсова Є.П. щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ. Рішення Комітету № 16/01 від 28.11.2019.

34.   Про включення до порядку денного питання про проведення виїзного засідання Комітету та внесення змін до Плану роботи Комітету на період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Рішення Комітету № 16/4 28.11.2019.

35.   Про Голову та персональний склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України. Рішення Комітету № 17/04                   від 04.12.2019.

36.   Про проект рекомендацій  парламентських слухань на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п'ять років». Рішення Комітету № 18/03 від 10.12.2019.

37.   Про лист Ради національної безпеки і оборони України щодо надання кандидатур до складу робочої групи з питань забезпечення роботи Головного ситуаційного центру України. Рішення Комітету № 18/04 від 10.12.2019.

38.   Про лист народного депутата України Маріковського О.В. про доповнення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) реєстр. № 2351, положеннями щодо заборони насильного годування тварин з метою отримання фуа-гра. Рішення Комітету № 18/05 від 10.12.2019.

39.   Про лист Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони фауни та флори згідно міжнародних угод) (реєстр.       № 0870 від 29.08.2019), (друге читання). Рішення Комітету № 20/09                     від 18.12.2019.

40.   Про пропозиції Комітету з питань екологічної політики та природокористування до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік. Рішення Комітету № 20/10 від 18.12.2019.

41.   Про схвалення рекомендацій виїзного засідання Комітету на тему: «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання». Рішення Комітету № 20/11 від 18.12.2019.

42.   Про звернення генерального директора ДП «Науково – виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод»» Львова В.І. та виконуючого обов’язки Генерального директора Державного підприємства «ВО Південмашинобудівний завод ім. О.М. Макарова» Войту С. стосовно зупинення виконання робіт з утилізації твердого ракетного палива у випадку прийняття проекту Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік». Рішення Комітету № 22/1 від 16.01.2020.

43.   Про лист виконавчого директора European Business Association Дерев’янко Ганни щодо звітності по підрхунку викидів парникових газів при виробництві кукурудзи та ріпаку. Рішення Комітету № 22/2 від 16.01.2020.

44.   Про лист Державного агентства водних ресурсів України щодо критичного забруднення річок Случ та Хомора. Рішення Комітету № 22/3       від 15.01.2020.

45.   Про звернення народного депутата України Швеця Сергія Федоровича щодо демеркуризації ртутєвмісних відходів на території ліквідованого ВАТ «Радикал». Рішення Комітету № 22/4 від 16.01.2020.

        

Усього:  45

 

          Участь у конференціях, симпозіумах, семінарах тощо:

 

1.      Участь у фотовиставці «Лісівники на службі лісу та суспільства»        (10 вересня 2019 року, м. Київ, вул. М. Грушевського, 5, кулуари Верховної Ради України).

2.      Участь у роботі Круглого столу на тему: «Лісова політика України: першочергові завдання» (11 вересня 2019 року, м. Київ, вул. Генерала Родимцева, 19).

3.      Участь у заході на тему: «Репутаційний аудит компоненту лісового господарства в межах діяльності Німецько-українського агрополітичного діалогу» (14 вересня 2018 року, м. Київ, вул. Володимирська, 55,  «Біла зала»).

4.      Участь у семінарі з питань стратегічного управління та бюджетування, що проводився в рамках співпраці Апарату Верховної Ради України із Програмою НАТО-Україна з професійного розвитку (24 вересня 2019 року, Верховна Рада України, м. Київ)

5.      Участь у інформаційно-дискусійному заході на тему: «Значення актуальності реформи ринку землі для розвитку сільської місцевості»                   (30 жовтня 2019 року, Міжнародний виставковий центр, м. Київ, Броварський пр-т, 15, Зал 8).

6.      Участь у підвищення кваліфікації державних службовців - працівників першого року роботи в Апараті Верховної Ради України за професійною програмою у галузі знань «Публічне управління та адміністрування» (23 жовтня - 13 грудня 2019 року, кімн. 214, вул. Банкова,    5-7, м. Київ).

7.      Участь в круглому столі НАЕК «Енергоатом» на тему: «Атомна енергетика у період трансформації. Як зберегти наявний потенціал для впровадження технологій майбутнього в рамках XVІІ Міжнародного форуму «Паливо-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє»                     (06 листопада 2017 року, м. Київ, МВЦ).

8.      Участь у експертному обговоренні на тему «Запровадження засад перехідного правосуддя як передумови підготовки до постконфліктного періоду, деокупації територій та реінтеграції населення», які проводились Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин (26 листопада 2019 року, Київ, вул. Грушевського12/2, к.12).

9.      Участь у комітетських слуханнях на тему «Стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини», які проводились Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин              (27 листопада 2019 року, Київ, вул. Грушевського12/2, к.12).

10.   Участь в круглому столі Верховної Ради України на тему: «Соціальний захист людей з інвалідністю. Найвагоміші проблеми людей з вадами слуху та зору» (04 грудня 2019 року, Верховна Рада України, м. Київ).

11.   Участь в семінарі в рамках проекту Спільного офісу підтримки  Інструменту Європейської Комісії з ядерної безпеки в Україні U4.01/12E «Вдосконалення національної системи підготовки в області поводження з радіоактивними відходами, зняття з експлуатації і реабілітації» (12 грудня 2019 року, м. Славутич Київської області).

12.   Участь в заході Верховна Рада України, на якому відбулась презентація Директора секретаріату Енергетичного Співтовариства Янеза Копача щодо стану виконання Україною своїх зобов’язань в Енергетичному Співтоваристві (16 грудня 2019 року, Верховна Рада України, м. Київ).

13.   Участь у навчальному занятті щодо електронного документообігу      (26 грудня 2019 року, м. Київ, вул. Шовковична, 4, комп'ютерний клас).

 

 Усього:  13

 

 

Голова  Комітету                                                            О. БОНДАРЕНКО