19 січня 2021 р. відбулися Комітетські слухання на тему: «Реалізація заходів з екологізації великих спалювальних установок та скорочення викидів забруднюючих речовин – шлях до чистого повітря в Україні»

Комітет
19 січня 2021, 17:28

19 січня 2021 року Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування було проведено комітетські слухання на тему: "Реалізація заходів з екологізації великих спалювальних установок та скорочення викидів забруднюючих речовин – шлях до чистого повітря в Україні".

У засіданні під головуванням народного депутата України, голови підкомітету з адаптації до змін клімату та охорони атмосферного повітря Василенко Л.В. взяли участь Голови комітетів Верховної Ради України Бондаренко О.В., Герус А.М., Наталуха Д.А., народні депутати України, керівники та представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства енергетики, інших центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, міжнародних партнерів, наукової та бізнес спільноти. Приєдналися до обговорення понад 100 учасників.

На засіданні обговорювалося питання реалізації Національного плану скорочення викидів великих спалювальних установок, яке турбує громадськість, зокрема, громадську організацію "Save Dnipro" та ще 30 інших органзацій, які представляють інтереси громад, що зазнають шкідливого впливу викидів з ТЕЦ і ТЕС.

Україною, яка є членом Енергетичного Співтовариства з 01.02.2011, прийнято зобов'язання дотримуватися положень Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та додатків до нього. Згідно з Додатком II до Договору всі великі спалювальні установки після 31.12.2017 мають відповідати вимогам Директиви ЄC про обмеження викидів деяких забруднюючих речовин у повітря від великих спалювальних установок.

У листопаді 2017 року Кабінетом Міністрів України було схвалено Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок (далі – НПСВ) з метою виконання зобов’язань України в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства в частині обмеження викидів забруднюючих речовин для забезпечення зменшення промислового забруднення, зокрема, від об'єктів теплової енергетики. Строк дії Національного плану скорочення викидів – з 0.01.2018 до 31.12.2033. Метою НПСВ задекларовано поступове скорочення викидів діоксиду сірки, оксидів азоту та пилу, від існуючих великих спалювальних установок, номінальна теплова потужність яких становить 50 МВт і більше, а перший дозвіл на викиди або дозвіл на проектування установки видано до 01.07.1992.

Для досягнення вимог Директиви ЄС 90 спалювальних установок, включених до НПСВ, повинні за 11 років скоротити валові викиди діоксиду сірки майже в 20 разів (з 1017035 до 51004 тон), а викиди пилу - майже в 40 разів (з 205878 тон до 5172 тон). До кінця 2033 року викиди оксидів азоту повинні скоротитися майже в 3,6 разів (з 191338 тон до 51791 тон).

В учасників слухань викликали занепокоєння темпи скорочення викидів великих спалювальних установок. Народні депутати України, представники громадськості та еко-свідомого бізнесу запропонували вжити заходів для недопущення подальшого відтермінування НПСВ. Для чого:

1) спрямувати звернення до Кабінету Міністрів України та Офісу Президента України про необхідність дотримання строків реалізації заходів щодо зменшення викидів від великих спалювальних установок;

2) розробити зміни до нормативно-правових актів у частині контролю та верифікації даних звітності про викиди двоокису сірки, оксидів азоту та зольного пилу від великих спалювальних установок, порядок ведення електронного реєстру цих викидів, а також визначити відповідальний за це державний орган, який контролюватиме своєчасність та достовірність даних;

3) розробити зміни до законодавства для забезпечення екологічного оподаткування з метою розширення фінансової бази для модернізації великих спалювальних установок.

На слуханнях було запропоновано їх учасникам подати свої пропозиції до 24.01.2021 для узагальнення народному депутату України, голові підкомітету з адаптації до змін клімату та охорони атмосферного повітря Василенко Л.В.

За результатами проведення комітетських слухань планується підготовка та ухвалення відповідних рекомендацій.

Переглянути відеоматеріали