21 квітня 2021 року відбувся круглий стіл на тему: «Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС: сучасний стан, підсумки та перспективи»

Комітет
21 квітня 2021, 17:47

 

21 квітня 2021 року об 11:00 в Інституті агроекології і природокористування НААН відбувся круглий стіл на тему: "Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС: сучасний стан, підсумки та перспективи".

У засіданні круглого столу взяли участь представники Верховної Ради України, ДУ «Інститут охорони ґрунтів України, Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, природного заповідника «Древлянський», ННЦРМ НАМН України, Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, ДСП «Екоцентр», Української екологічної асоціації «Зелений світ», ВГО «Асоціація агроекологів України» Коростенської районної ради Житомирської області, Поліського філіалу Українського ордена «Знак Пошани» науково-дослідного інституту лісового господарства і агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Поліського національного університету та зацікавлені особи.

В ході круглого столу кожен з учасників мав нагоду висловити свої думки та побажання щодо обговорюваних проблем, а саме: потребу комплексного відродження агропромислового виробництва на реабілітованих радіоактивно забруднених землях Українського Полісся; нових особливостей медичних наслідків радіаційної аварії; проблем і перспектив діяльності об’єктів природно-заповідного фонду на радіаційно забруднених територіях; проблеми лісових пожеж, що у даному регіоні, а насамперед у зоні відчуження, мають низку особливостей; необхідності приділити особливу увагу зоні відчуження як об’єкту з особливим режимом експлуатації і управління.

Учасники круглого столу підняли й таке важливе питання як перегляд критеріїв зонування радіоактивно забруднених земель, а саме доцільності переходу із показника рівня щільності забруднення ґрунту ізотопами цезію, стронцію або плутонію при визначенні категорій зон радіоактивного забруднення на показник ефективної дози опромінення людини. В ході обговорення зазначеного питання член Національної комісії з радіаційного захисту населення України, керівник секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Борисюк М.М. наголосив, що на це питання мають дати точну відповідь тільки науковці, оскільки показник рівня щільності забруднення ґрунту є основоположним для законодавства України стосовно питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

У рамках заходу було приділено увагу й питанню необхідності удосконалення правових механізмів розвитку Чорнобильської зони відчуження, в тому числі порядку та умов перегляду меж зон радіоактивного забруднення з обов’язковим погодженням Національної академії наук, Національної комісії з радіаційного захисту населення України, центральних органів виконавчої влади, сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, безпеки використання ядерної енергії, управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов’язкового) відселення, на основі експертних висновків, як цього вимагає Закон України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Член Національної комісії з радіаційного захисту населення України, керівник секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Борисюк М.М. звернув увагу, що цьому перегляду меж зон радіоактивного забруднення має передувати загальнодержавна дозиметрична паспортизація населених пунктів, що зазнали радіоактивного забруднення (крайня дозиметрична паспортизація проводилась у 2011 році).