17 лютого 2022 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України»

Комітет
17 лютого 2022, 18:00

17 лютого 2022 року Комітетом з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції було проведено засідання круглого столу на тему: «Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України».

Відкрив засідання голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Бондаренко О.В., який у своєму виступі відзначив актуальність теми круглого столу, необхідність знайти порозуміння усіх заінтересованих сторін, які мають відношення до виробництва, обігу та утилізації пластикової продукції. За дорученням Голови Комітету засідання круглого столу вів голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, народний депутат України Кривошеєв І.С. У засіданні взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, зокрема Міндовкілля, Мінфіну, Мінекономіки, Держпродспоживслужби, громадськості, наукової та бізнес спільноти.

Під час засідання обговорювалися питання забезпечення наближення національного законодавства у сфері виробництва, обігу та утилізації пластикової продукції до законодавства ЄС; відповідальність у сфері обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання; скорочення впливу пластикової продукції на навколишнє природне середовище; здійснення перевірок щодо стану дотримання законодавства в цій сфері; технології перероблення пластикової продукції.

Зокрема обговорювалися положення законопроекту про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України (реєстр. № 6077), метою якого визначено зменшення утворення відходів, запобігання негативного впливу пластикової продукції одноразового використання на навколишнє природне середовище та здоров’я людини шляхом встановлення правових та організаційних засад щодо обмеження (заборони) виробництва, ввезення на митну територію України, введення в обіг та розповсюдження на території України окремих видів пластикової продукції одноразового використання та оксорозкладної пластикової продукції.

Учасники круглого столу обговорювали питання технічного регулювання у сфері одноразового пластику, контролю за його обігом, впливу одноразового пластику на здоров'я людини. Серед основних проблем, які потребують вирішення, названо роздільне збирання і сортування пластику, його класифікація, переробка і повторне використання, а також пов'язані з цим способи контролю складу і характеристик пластику, підтвердження його безпечності, відповідальності за небезпечний пластик. Також під час засідання було запропоновано прискорити розгляд рамкового законопроекту про управління відходами, після прийняття якого розглянути законодавчу ініціативу щодо одноразового пластику.

За результатами круглого столу планується підготувати відповідні рекомендації. Пропозиції і зауваження запропоновано надіслати до Комітету до 25 лютого 2022 року.