Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко звернувся до міжнародної спільноти стосовно закриття неба над Україною, оскільки існують високі, як ніколи раніше, ризики глобальної ядерної катастрофи

Комітет
10 березня 2022, 16:21

 

Критична інфраструктура України, включаючи ядерні об’єкти, які перебувають під захистом МАГАТЕ, знаходиться під постійними повітряними та артилерійськими обстрілами.

Повномасштабна військова агресія Російської Федерації проти України з використанням усіх наявних сил армії, флоту і повітряних сил створює пряму загрозу ядерним об'єктам і установкам в Україні та кидає виклик безпеці та добробуту як всього європейського континенту, так і за його межами.

За рішенням Комітету звертаємося до міжнародних організацій, парламентів інших країн та екологічної спільноти світу з питань, пов’язаних з агресією Російської Федерації, зокрема, щодо порушень ядерної та екологічної безпеки, загроз цілісності екосистем, порушення прав України з боку Російської Федерації у міжнародних організаціях і відповідальності Російської Федерації за ці порушення аж до її виключення з міжнародних організацій, а саме: закрити повітряний простір над Україною від атак мирного населення з повітря; надати гуманітарну допомогу і забезпечення «зелених» евакуаційних коридорів для населення; запровадити ембарго на експорт російської деревини.

Об 11:22 09 березня 2022 року відбулось аварійне знеструмлення Чорнобильської АЕС (відключення ВЛ 750 кВ Київська-УА). В результатів всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» знеструмлені. На майданчику ввімкнені аварійні дизель-генератори для забезпечення живлення систем, важливих для безпеки. За умови безвідмовної роботи, запасу дизельного палива на дизель-генераторах вистачить на 48 годин. Знеструмлення ДСП «Чорнобильська АЕС» унеможливлює контроль параметрів ядерно та радіаційної безпеки на об’єктах підприємства. За інформацією НЕК «Укренерго», бойові дії в регіоні унеможливлюють ремонтні роботи з відновлення енергопостачання підприємства.

В.о. директора ДСП «Чорнобильська АЕС» В. Сейда вважає, що основними ризиками знеструмлення ЧАЕС є:

повна втрата контролю за станом ядернонебезпечних об'єктів;

непрацездатність систем, важливих для безпеки, систем життєзабезпечення (водопостачання, опалення, вентиляція), а також системи пожежогасіння;

втрата підживлення басейнів витримки відпрацьованого ядерного палива СВЯП-1, що може призвести до радіаційної аварії;

втрата функції безпеки, яка виконується на НБК, наслідки оцінити неможливо.

У своїй заяві від 27 лютого 2022 року було підкреслено, що «будь-який збройний напад або загроза ядерним об'єктам, призначеним для мирних цілей, є порушенням принципів Статуту Організації Об'єднаних Націй, міжнародного права та Статуту Агентства», відповідно до рішення, ухваленого Генеральною конференцією МАГАТЕ у 2009 році.

Міжнародна спільнота неодноразово закликала Російську Федерацію припинити збройну агресію проти України та утриматися від нападів на ядерні об’єкти, оскільки трагічні наслідки потенційної ядерної катастрофи можуть вплинути не лише на Україну, але це може обернутися й глобальною ядерною катастрофою.

На жаль, усі звернення були марними. Більше того, на фоні постійних повітряних атак Росія поширює дезінформацію про «брудну» ядерну бомбу, нібито, створену в Україні і таким чином ставить під сумнів процедури МАГАТЕ по контролю за ядерними матеріалами.

Втрата зв’язку із системами радіаційного моніторингу ядерних об’єктів України тільки погіршує ситуацію.

Україна наполегливо просить міжнародну спільноту ввести Зону заборони доступу/закриття території (Зона A2/AD) над територією України або принаймні над ядерними об'єктами України.