Ситуація на атомних об’єктах України станом на 15.03.2022

Комітет
15 березня 2022, 19:20

Інформація щодо Чорнобильської АЕС

Чорнобильська АЕС перебуває під контролем російських військових формувань.

Військова агресія рф порушила усі міжнародні принципи забезпечення ядерної безпеки у світі, та така агресія має усі ознаки ядерного тероризму.

На Чорнобильській АЕС перервано матеріально-технічне постачання та не проводиться планова ротація працівників. Персонал Чорнобильської АЕС, який знаходиться на станції з початку захоплення, перебуває на своїх робочих місцях і не зважаючи на фізичне та моральне виснаження, виконує свої посадові обов’язки.

Високовольтна лінія електропередачі, яка живить ЧАЕС та місто Славутич відремонтована.

Наголошуємо, що Чорнобильська АЕС є важливим об’єктом, який не може залишатися без надійного енергоживлення. Також від лінії, що живлять атомну станцію, залежить електропостачання мешканців міста Славутич. Тому безперешкодний і швидкий допуск ремонтних бригад «Укренерго» до цієї лінії для проведення оглядів та ремонтів є вкрай важливим не лише для українських споживачів, але й для Європи в цілому. Адже це допоможе уникнути повторної катастрофи на Чорнобильській АЕС та зберегти життя і здоров’я людей, що можуть стати її жертвами.


Про радіаційну ситуацію в зоні відчуження в районі пожежі.

В межах зони відчуження продовжують фіксувати 4 осередки займання за даними супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA).

Ймовірно займання сталося внаслідок збройної агресії Російської Федерації, а саме потрапляння снаряду або навмисного підпалу. З тих самих причин та враховуючи працювання в умовах воєнного стану пункти АСКРС не можуть виконувати свої функції в повному обсязі, як і персонал ДСП "Екоцентр". Відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій критерії пожежі в Зоні Відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05-0,2 кв. км, але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів.

З точки зору радіаційних ризиків, зафіксованих автоматизованою системою контролю радіаційного стану (АСКРС) в 39 пунктах, особливу небезпеку становлять існуючі пожежі на територіях зі значними рівнями забруднення радіонуклідів та у місцях розташування інфраструктури поводження з радіоактивними відходами у межах 10- кілометрового радіусу навколо ЧАЕС.

 

Інформація щодо Запорізької АЕС

Запорізька АЕС та місто Енергодар, починаючи з 04.03.2022 року,  перебувають під контролем російських військових формувань.

Поточний стан енергоблоків без змін: працюють два енергоблоки, два енергоблоки в ремонті (№ 1 та № 6), інші – зупинені.

Дві високовольтні лінії 750 кВ (Запорізька та Південно-Донбаська) досі не підключені.

Незалежний регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі не здійснюється. Держатомрегулювання перебуває на постійному зв’язку із ЗАЕС.

За інформацією керівництва ЗАЕС:

- оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації.

- відбувається постійна ротація як оперативного, так і денного персоналу.

- на майданчику ЗАЕС та прилеглій території продовжують пошук небезпечних предмети, що опинилися там в результатів обстрілу ЗАЕС російськими військовими. Пошуком та знешкодженням небезпечних об’єктів займаються виключно представники окупанта. Персонал ЗАЕС до цього процесу не залучається.

- змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

14.03.2022 року російські окупаційні війська у безпосередній близькості до енергоблоків ЗАЕС здійснили підрив боєприпасів, які не розірвалися під час обстрілу промайданчика 04.03.2022.

Наголошуємо, що застосування зброї на об’єктах ядерної енергетики, у тому числі і знешкодження шляхом підриву боєприпасів, створює загрозу безпеці ядерних установок та являється передумовами ядерної аварії.

На майданчику ЗАЕС продовжують перебувати представники державної корпорації з атомної енергії РФ «Росатом». Достовірна інформація щодо мети та планів перебування на ЗАЕС цивільних Росатома наразі невідомі. Експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС.

 

Щодо взаємодії з Всесвітньою асоціацією організацій, що експлуатують атомні електростанції – ВАО АЕС (WANO)

Україна закликає керівників ВАО АЕС сприяти в зупиненні ядерного тероризму, який чинять окупаційні війська росії

Керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін взяв участь у 85-му засіданні Ради керуючих Паризького центру Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (85TH WANO PC GOVERNING BOARD). Під час свого виступу він наголосив, що вперше у світовій історії планета зіткнулася з очевидним і цинічним ядерним тероризмом, замовником якого є безпосередньо володимир путін.

«Із танків і важкої артилерії була обстріляна мирна атомна електростанція – шестиблокова Запорізька АЕС, найбільша не лише в Україні, а й у Європі. Це зробили російські війська. І вони зробили це не тому, що хотіли, або тому, що не знали потенційних наслідків, а тому, що отримали наказ від російського вищого керівництва. Вони зробили це, ігноруючи людей, котрі живуть і працюють поблизу, ігноруючи спокій міста поруч та небезпеку, якій вони піддають увесь світ», – сказав пан Котін.

Він підкреслив, що відповідальність за наслідки потенційної катастрофи та відповідальність за майбутнє не лише Європи, а й всього світу зараз несе кожен, адже радіація не має кордонів.

Керівник Енергоатома закликав присутніх не припуститися фатальної помилки: «Припиніть те, що відбувається, якщо ви хочете жити, виховувати своїх дітей, бачити своїх онуків. Зупиніть ядерний тероризм, його божевільного замовника та виконавців, які не мають ні душі, ні розуму. Зупиніть, поки все це можна зупинити! Завтра може бути пізно. Для всіх нас!».

А очільникам центрів ВАО АЕС в Парижі, Атланті й Токіо Петро Котін озвучив чотири ініціативи:

-        співпраця між НАЕК «Енергоатом» і ВАО АЕС може здійснюватися через Паризький центр або внаслідок подальшого приєднання до Атлантського центру;

-        для операторів АЕС із реакторами типу ВВЕР створити ще один регіональний центр, де всі фахівці матимуть належний зв'язок між собою, що дасть їм змогу повноцінно виконувати всі програми ВАО АЕС. Водночас – розглянути можливість ліквідації Московського центру;

-        підготувати офіційні заяви до ООН, НАТО, урядів та міжнародних організацій із проханням закрити український повітряний простір для російської авіації та заборонити російським військовим перебувати в межах 30 км від мирних ядерних об'єктів і сховищ відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів, а тим паче атакувати такі об’єкти;

-        розглянути можливість організувати термінові місії на Чорнобильську та Запорізьку АЕС задля моніторингу рівня ядерної безпеки – звісно, без залучення московського регіонального центру організації.

Сподіваємось, що у вкрай складній та небезпечній ситуації, в яку рашистські загарбники поставили Україну та її ядерні об’єкти, ВАО АЕС не залишиться осторонь та підтримає ці ініціативи. Передусім – щоб уникнути будь-якої потенційної ядерної катастрофи, подібної до Чорнобиля та Фукусіми.