Ситуація на атомних об’єктах України станом на 19.03.2022

Комітет
19 березня 2022, 21:09

 

 

Інформація щодо Чорнобильської АЕС

З самого початку російської військової агресії проти України всі об’єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об’єкти, що знаходяться у зоні відчуження, перебувають під контролем військових країни-агресора. Вже 24 доби поспіль персонал ДСП «Чорнобильська АЕС» без ротації мужньо та героїчно виконує свої функції із забезпечення безпечної експлуатації цих об’єктів.

Враховуючи психологічну, моральну та фізичну втомленість персоналу, а також відсутність денного та ремонтного персоналу, заходи з технічного обслуговування та ремонту обладнання, важливого для безпеки об’єктів на майданчику АЕС, не здійснюються, що може призвести до зниження його надійності та відмов цього обладнання, аварійних ситуацій та аварій.

Регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та на території зони відчуження, а також контроль ядерних матеріалів наразі неможливий.

Держатомрегулюванням налагоджено канали зв’язку з персоналом на майданчику через керівництво ДСП «Чорнобильська АЕС» в м. Славутич. 19.03.2022 отримана інформація щодо основних показників роботи об’єктів на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та оперативного стану радіаційної обстановки на майданчику цієї станції.

Згідно з отриманою інформацією контрольовані параметри об'єкта «Укриття» (далі – ОУ), потужність дози гамма-випромінювання та щільність нейтронного потоку у реакторних приміщеннях зруйнованого енергоблоку № 4 не перевищують експлуатаційних меж, встановлених технологічним регламентом безпечної експлуатації комплексу «Новий безпечний конфаймент-ОУ».

Параметри радіаційної обстановки на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» (за наявними результатами вимірювань) не перевищують своїх контрольних рівнів. За відсутності показань по АСКРО RADOS дані, отримуються за допомогою вимірів, проведених оперативним персоналом ДСП «Чорнобильська АЕС» переносними приладами в точках розташування датчика ПЕД АСКРО RADOS. Окремі точки контролю є недоступними для вимірювання переносними приладами.


Інформація щодо Запорізької АЕС

18.03.2022 о 19:48 відновлено працездатність високовольтної лінії 750 кВ «Каховська», що була відключена 16.03.2022 у зв’язку із пошкодженням у результаті бойових дій.

Наразі в роботі знаходяться дві з чотирьох штатних високовольтних ліній. Також, в працездатному стані лінія автотрансформаторного зв’язку ЗАЕС (750 / 330 кВ) з Запорізькою ТЕС.

Нагадуємо про те, що Запорізька АЕС та місто Енергодар починаючи з 04.03.2022 року перебувають під окупацією російських військових формувань.

За інформацією керівництва ЗАЕС:

- оперативний персонал продовжує контролювати стан енергоблоків та забезпечувати їх безпечну експлуатацію згідно вимог експлуатаційної документації;

- експлуатація АЕС здійснюється виключно персоналом Запорізької АЕС, відбувається постійна ротація персоналу;

- змін радіаційного стану на майданчику АЕС, в зоні спостереження та санітарно-захисній зоні не зафіксовано.

На майданчику ЗАЕС досі незаконно перебувають представники російської корпорації з атомної енергії «Росатом».

Регулюючий нагляд за ядерною та радіаційною безпекою безпосередньо на майданчику ЗАЕС наразі все ще неможливий.


Про ЯПУ «Джерело нейтронів»

За інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) ситуація на ЯПУ «Джерело нейтронів» залишається без змін.

Станом на 15:00 19.03.2022 року:

- оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів»;

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє із-за бойових дій, які проводяться в районі П’ятихатки міста Харків і які призвели до ушкоджень ліній електроживлення, що змусило припинити електропостачання на ЯПУ «Джерело нейтронів»;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Водночас, відновлювальні роботи ускладнені через ведення бойових дій та небезпекою нових бомбардувань.

Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.