Про відкритий лист Асоціації екологічного миробудування

Комітет
19 квітня 2022, 11:13

 

На засіданні Асамблеї ООН з довкілля у м. Найробі наприкінці лютого цього року 108 організацій громадянського суспільства з усього світу наголосили на серйозних екологічних ризиках, які несе вторгнення РФ, і закликали надати підтримку Україні для їх моніторингу та подолання. Тоді ж Асоціація екологічного миробудування ініціювала підписання окремого відкритого листа, яким закликала міжнародне співтовариство розслідувати та контролювати можливі порушення міжнародного екологічного права та прав людини.

Станом на 04.04.2022 лист підписали 1134 особи і 203 організації з більш ніж 75 країн світу. Вони висловили свою солідарність з народом України перед обличчям агресивного вторгнення РФ. Ця війна завдає удару по основам міжнародного порядку, встановленого після Другої світової війни.

Підписанти зазначили, що як громадяни та професіонали, які присвятили своє життя та свою кар’єру, працюючи над розбудовою миру у всьому світі, глибоко усвідомлюють глибинні зв’язки між конфліктом та навколишнім середовищем, життєво важливе значення здорового середовища для постконфліктного миру та стабільності, а також, відповідно, фундаментальну важливість вирішення екологічних вимірів війни.

Агресія РФ проти України має негайні наслідки для прав людини та людських життів. Ці впливи будуть посилені потенційно катастрофічними впливами війни на навколишнє середовище, які самі по собі становлять як безпосередню, так і довгострокову загрозу правам людини, її здоров’ю, добробуту та життєдіяльності.

Навмисне захоплення та окупація зони відчуження Чорнобильської АЕС створює глибокі та потенційно довгострокові ризики для народу України та країн Європи. Під час російських військових операцій у зоні відчуження було мобілізовано радіоактивний пил та посилено випромінювання. Це викликає серйозні занепокоєння, що російські війська та техніка можуть поширити радіоактивний матеріал на інші території. Більш тривожним є те, що захоплення РФ об’єкта ядерного стримування, який не має військової мети, має викликати глибоке занепокоєння всіх країн.

Чорнобильська АЕС не є єдиним ядерним об’єктом, що знаходиться під загрозою. Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про ракетні удари поблизу двох окремих сховищ радіоактивних відходів. Військові дії в країні з п’ятнадцятьма діючими ядерними реакторами становлять безпрецедентні ризики, які можуть поставити під загрозу навколишнє середовище та здоров’я населення України та великих регіонів Європи протягом поколінь.

Екологічні ризики вторгнення для українського народу виходять далеко за межі потенціалу навмисної чи ненавмисної ядерної катастрофи. Військові дії РФ в сильно індустріально розвиненій, густонаселеній країні, яка містить численні нафтопереробні, хімічні та металургійні підприємства, ще більше посилюють загрозу цих військових дій для українського народу та довкілля як зараз, так і на роки вперед. Напади на цивільні та військові об’єкти спричинили серйозні пожежі на складах палива, що загрожує серйозному забрудненню повітря, землі та води, а під час бойових дій у Харкові був прорваний газопровід. Автори відкритого листа також стурбовані тим, що забруднення російськими боєприпасами зі збідненим ураном додасть війні токсичної спадщини.

Широкомасштабні напади на цивільну інфраструктуру, у тому числі на водну інфраструктуру без певної військової переваги, є явними порушеннями міжнародного права. Більше того, бої біля дамб ГЕС загрожують катастрофою.

Бойові дії в Чорноморському біосферному заповіднику – найбільшій охоронюваній території в Україні, внесеній до списку водно-болотних угідь, передбачених Рамсарською конвенцією – призвели до пожеж, які можна побачити з космосу.

Війна також загрожує продовольчій безпеці мільйонів людей в Україні та багатьох інших країнах, які покладаються на пшеницю та кукурудзу.

Російська агресія в Україні та економічна воєнізація російських нафтових і газових ресурсів проти тих країн, які прийдуть на допомогу Україні, є яскравим нагадуванням про повторювані перетини між ресурсами викопного палива та насильницьким конфліктом. Оскільки Міжурядова група експертів зі зміни клімату публікує свої останні суворі попередження про скорочення можливостей людства для запобігання справді катастрофічного та незворотного кліматичного хаосу, вторгнення РФ в Україну є похмурим нагадуванням про життєву важливість та нагальну необхідність припинення залежності світу від викопного палива.

Підписанти закликають міжнародне співтовариство діяти швидко для відновлення миру, свободи та суверенітету України, а також наполягають на:

· негайному припиненні націлювання РФ на ядерні та хімічні об’єкти, які створюють надзвичайну небезпеку довготривалої, широкомасштабної або серйозної шкоди здоров’ю людей та навколишньому середовищу, як у межах України, так і за її межами;

· визнанні та захисті міжнародним співтовариством захисників довкілля в Україні;

· мобілізації міжнародним співтовариством фінансів та проведенні технічної експертизи для дистанційної швидкої екологічної оцінки конфлікту, підтриманні місцевих зусиль з виявлення та моніторингу екологічної шкоди, пов’язаної з конфліктом;

· проведенні відповідними органами влади – включно з Міжнародним кримінальним судом, Управлінням Верховного комісара з прав людини та Програмою ООН з навколишнього середовища – моніторингу та розслідування потенційних порушень міжнародного права, що захищає права людини та довкілля, під час збройного конфлікту.

 

За матеріалами https://www.environmentalpeacebuilding.org/library/multimedia/infographics/show/LibraryItem-6566