24 червня 2022 року відбулося онлайн-засідання у Державному агентстві України з управління зоною відчуження стосовно презентації міжнародним організаціям проектів відновлення, а також впровадження принципових покращень з безпеки в зоні відчуження

Комітет
27 червня 2022, 14:38

 

24.06.2022 керівник секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Борисюк М.М. та головний консультант секретаріату Комітету Гуцало І.В. взяли участь в онлайн-засіданні у Державному агентстві України з управління зоною відчуження стосовно презентації міжнародним організаціям проектів відновлення, а також впровадження принципових покращень з безпеки в зоні відчуження.

В заході взяли участь представники МАГАТЕ, ЄБРР, Єврокомісії та офісу JSO, Уряду США (Міністерства закордонних справ, Міністерства енергетики, Національної адміністрації ядерної безпеки, Тихоокеанської північно-західної національної лабораторії, Окриджської лабораторії, Комісії з ядерного регулювання, Міжнародного бюро з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження), Управління з виведення з експлуатації ядерних об’єктів Великобританії NDA, Японського агентства з міжнародного співробітництва JICA, Уряду Німеччини, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Міністерства закордонних справ України.

На зустрічі було обговорено втрати внаслідок окупації, представлені проекти відновлення та розвитку, а також запропоновано взяти безпосередню участь в їх реалізації та надати допомогу.

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький зазначив про важливість для України політичної підтримки міжнародної спільноти та підкреслив, що підтримуючи зону відчуження, тим самим світ забезпечує для себе підвищення ядерної безпеки і робить внесок у перемогу над країною, що стала ядерним терористом світового масштабу.

Голова ДАЗВ Євген Крамаренко подякував міжнародним учасникам за те, що знайшли час приєднатись та за колосальну підтримку заходів, що здійснюється на високому рівні в рамках міжнародного співробітництва, ініціатив та вже надану допомогу протягом останніх 3 місяців.

Заступник голови ДАЗВ Максим Шевчук показав наслідки російської окупації, презентував докази, що підтверджують акти вандалізму та ядерного тероризму з боку агресорів на території Чорнобильської зони та підприємствах, підпорядкованих ДАЗВ, а також повідомив про збитки та втрати. Також були представлені 9 програм відновлення, які включають 35 проектів, спрямованих, у першу чергу, на забезпечення безпеки та розвитку.

Учасники засідання висловили підтримку Україні, виявили бажання допомагати, визначили модель взаємодії та подальші дії, що сприятимуть реалізації проектів у зоні відчуження.

За результатами онлайн-засідання учасники домовились щодо подальших кроків, а саме: кожному донору запропоновано обрати програми та проекти, які можливо реалізувати в рамках проектів.