Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України прийняти в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту (реєстр. № 7255)

Комітет
05 липня 2022, 12:41

 

На виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 21 квітня 2022 р. № 2226-IX «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту» Комітетом з питань екологічної політики та природокористування опрацьовано та підготовлено до розгляду у другому читанні зазначений законопроект (реєстр. № 7255).

Законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу цивільного захисту України, законів України «Про правовий режим воєнного стану», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оборону України» в частині імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту.

Прийняття законопроекту дозволить:

відобразити у національному законодавстві положення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та Додаткові протоколи до неї ратифіковані Верховною Радою України;

вдосконалити існуючі механізми захисту цивільного населення і територій в умовах відсічі та стримування військової агресії російської федерації проти України;

уточнити повноваження органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту в особливий період та з врахуванням змін, що відбулися в державі у зв'язку із децентралізацією влади.

До законопроекту надійшло 134 поправки і пропозиції суб’єктів права законодавчої ініціативи, які розглянуті Комітетом і більшість з яких враховано в остаточній редакції законопроекту. Також Комітетом в основному підтримано пропозиції Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України щодо необхідності уточнення норм законопроекту в частині внесення змін до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні прийняти в цілому проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту та імплементації норм міжнародного гуманітарного права у сфері цивільного захисту (реєстр. № 7255).