Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України прийняти в цілому проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря" (реєстр. № 5339)

Комітет
05 липня 2022, 17:16

 

На виконання пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 15 липня 2021 року № 1683-IX "Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря", Комітетом з питань екологічної політики та природокористування опрацьовано та підготовлено до розгляду у другому читанні зазначений законопроект (реєстр. № 5339).

Законопроект розроблений з метою удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, видачі дозволів на викиди, покращення державного регулювання, господарських відносин, зменшення адміністративного тиску на суб’єктів господарювання та скорочення їх адміністративних витрат.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України "Про охорону атмосферного повітря" та Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

До законопроекту надійшли поправки та пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи, які стосуються, зокрема, контролю обсягів і складу викидів в атмосферне повітря; ведення обліку викидів; порядку та підстав для видачі, отримання, анулювання; строків дії дозволу на викиди, а також термінів та їх визначень у тому числі ті, які враховують більшість зауважень Головного науково-експертного управління.

Всі поправки попередньо були опрацьовані підкомітетом з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря за участі народних депутатів, представників центральних органів виконавчої влади, фахівців, експертів та представників громадськості.

Загалом до законопроекту надійшло понад 140 поправок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, які розглянуто Комітетом і частково враховано в остаточній редакції законопроекту.

Крім того, до законопроекту Головним юридичним управлінням надано зауваження, які стосуються, зокрема, викладення змісту частини шістнадцятої статті 11 Закону України "Про атмосферне повітря", погодження видачі дозволу на викиди тощо. Більшість зауважень Головного юридичного управління Комітетом з питань екологічної політики та природокористування підтримано та враховано в остаточній редакції законопроекту.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у другому читанні прийняти в цілому як Закон проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря" (реєстр. № 5339).