Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (реєстр. № 5159).

Комітет
10 серпня 2022, 13:49

Відносини у сфері оцінки наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виконання документів державного планування регулює Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку». Однак, через відсутність відповідальності за недотримання вимог Закону, відбувається його системне порушення. Тому запровадження зазначеної відповідальності необхідне для забезпечення дотримання вимог Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Комітет з питань цифрової трансформації ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України законопроект прийняти за основу.

Комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу відмітив, що законопроект не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву ЄС.

Комітет з питань бюджету поінформував, що у разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у термін, визначений автором законопроекту.

Міністерство фінансів у своєму експертному висновку зазначило, що реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат з бюджетів.

Комітет з питань антикорупційної політики дійшов висновку та прийняв рішення, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Обговоривши законопроект, Комітет дійшов висновку врахувати при підготовці законопроекту до другого читання відповідно до частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України пропозиції і поправки зазначені у висновку Головного науково-експертного управління, що не були предметом розгляду у першому читанні та відповідають предмету правового регулювання законопроекту. А саме необхідно внести зміни до частини 2 статті 9 та до статті 11 Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку».

Комітет рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження відповідальності за порушення порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки (реєстр. № 5159) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахуванням пропозицій Комітету.