Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту (реєстр. № 6349)

Комітет
12 липня 2023, 10:03

Метою законопроекту визначено приведення норм Закону України "Про екологічний аудит" у відповідність із законодавством України, а також уточнення положень цього Закону України для забезпечення прозорих механізмів здійснення екологічного аудиту.

Законопроектом усуваються існуючі прогалини у законодавстві щодо здійснення обов’язкового екологічного аудиту для об’єктів та видів діяльності, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля. Положення Закону України "Про екологічний аудит" приводяться у відповідність до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", а також вносяться зміни до законів України "Про охорону навколишнього природного середовища", та "Про угоди про розподіл продукції" задля забезпечення прозорих механізмів здійснення екологічного аудиту.

Головне науково-експертне управління до законопроекту надало зауваження, які можуть бути врахованими до другого читання.

За висновками Комітету з питань бюджету та Міністерства фінансів України реалізація законопроекту не впливає на показники державного і місцевих бюджетів та не суперечить законам, що регулюють бюджетні відносини.

За висновком Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу положення законопроекту регулюються національним законодавством країн-членів ЄС та не підпадають під дію міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.

Комітет з питань цифрової трансформації надав пропозиції, які можуть бути врахованими до другого читання.

За висновком Комітету з питань антикорупційної політики законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

У зв'язку із запровадженням воєнного стану Комітет з питань екологічної політики та природокористування відповідно до частини 5 статті 44 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" переглянув висновок до законопроекту. Запропоновані зміни дозволять впровадити механізми здійснення спеціального екологічного аудиту на об’єктах, які зазнали впливу внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та забезпечить збільшення інструментів для притягнення країни агресора до відповідальності за нанесення шкоди довкіллю.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту (реєстр. № 6349) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу з урахуванням вимог частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України.