28 липня 2022 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
29 липня 2022, 10:43

 

28 липня 2022 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув підготовлену до повторного першого читання нову редакцію законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля (реєстр. № 7327) відповідно до Постанови Верховної Ради України від 08.07.2022 № 2380-IX та статті 115 Регламенту Верховної Ради України. У підготовленій до повторного першого читання редакції законопроекту опрацьовані та враховані зауваження та рекомендації, які були надані до законопроекту у першому читанні, зокрема, щодо усунення неузгодженостей з конституційними положеннями у частині доступу до екологічної інформації. Враховуючи результати обговорення, Комітет схвалив висновок і прийняв рішення затвердити у новій редакції на повторне перше читання законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля, а також доручити Голові Комітету, народному депутату України Бондаренку О.В. внести зазначений законопроект до Верховної Ради України.

Комітет повторно розглянув законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проходження служби цивільного захисту (реєстр. № 6230), поданий Кабінетом Міністрів України. Законопроект потребує коригування з метою усунення дублювання його положень у прийнятих цього року Верховною Радою України законах України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту". Комітет схвалив висновок та прийняв рішення залишити без змін своє рішення від 19.01.2022 щодо прийняття законопроекту за основу та просити головуючого на пленарному засіданні під час розгляду законопроекту у першому читанні оголосити необхідні зміни до Закону України "Про запобігання корупції", які не були предметом розгляду в першому читанні.

Комітет розглянув законопроект про запобігання та протидію загрозам національній безпеці України у сфері громадянства (реєстр. № 6369-д), поданий народними депутатами України Ткаченком М.М., Кузнєцовим О.О. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію зазначений законопроект за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо порушень законодавства у сфері цивільного захисту, вчинених в умовах воєнного стану (реєстр. № 7546), поданий народним депутатом України Кузьміних С.В. Комітет спільно з фахівцями ДСНС опрацював запропоновані законопроектом зміни та відмітив, що поняття "цивільний захист" є комплексним та включає в себе не лише оповіщення населення у разі виникнення чи загрози виникнення надзвичайних ситуацій, про що особливо наголошується у пояснювальній записці до законопроекту, а й інші заходи, зокрема, з питань пожежної, техногенної безпеки, створення та утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, діяльності аварійно-рятувальних служб, гасіння пожеж, ліквідації надзвичайних ситуацій тощо. Застосування у законопроекті мовної конструкції "порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту", зважаючи на її абстрактність, може призвести до неоднозначності її застосування. Враховуючи викладене, Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію відхилити законопроект (реєстр. № 7546). За пропозицією Голови Комітету, народного депутата України Бондаренка О.В., Комітет рекомендував МВС і ДСНС розробити законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо комплексного врегулювання зазначених питань.

Також Комітет взяв до відома інформацію щодо плану заходів з реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.07.2022 № 573-р. Керівництво Міндовкілля поінформувало про виконання заходів з реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки. Голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Овчинникова Ю.Ю. відзначила нагальність комплексного врегулювання питання щодо поводження з інвазивними чужорідними видами рослинного і тваринного світу та наголосила на важливості реалізації на всіх рівнях положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів".

Окрім цього Комітет розглянув питання про лист народного депутата України, голови підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Овчинникової Ю.Ю., щодо звернення Всеукраїнської спілки громадських організацій "Асоціація зоозахисних організацій України" за участі представників авторів звернення, комунального підприємства "Центр поводження з тваринами" у м. Харків (далі - КП "ЦПТ") і Департаменту житлово-комунального господарства Харківської міської ради. Голова підкомітету, народний депутат України Овчинникова Ю.Ю. наголосила на невиконані вимог законодавства з регулювання чисельності безпритульних тварин і численних скаргах щодо діяльності КП "ЦПТ". Голова Комітету Бондаренко О.В. поставив ряд уточнюючих запитань з приводу діяльності КП "ЦПТ" за період роботи з липня 2021 року по липень 2022 року. Член Комітету, народний депутат України Яценко А.В. запропонував подати до відповідних правоохоронних органів заяву про злочин з огляду на наведені зловживання. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення доручити голові підкомітету, народному депутату України  Овчинниковій Ю.Ю. разом з секретаріатом Комітету підготувати запит до Харківської міської ради для отримання вичерпної відповіді щодо порушених питань.