Засідання Комітету № 130 від 07.07.2022

07 липня 2022, 17:42

Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 07.07.2022 розглянув проект Постанови Верховної Ради України про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо недопущення створення державного унітарного комерційного підприємства "Ліси України" (ДУКП "Ліси України") та руйнування лісової галузі в Україні (реєстр. № 7517), поданий народними депутатами України Фрісом І.П., Матусевичем О.Б., Бакунцем П.А., Прощуком Е.П., Мандзієм С.В. та іншими народними депутатами України.

Метою проекту визначено недопущення прийняття Кабінетом Міністрів України управлінських рішень щодо ліквідації державних лісогосподарських підприємств, які перебувають у сфері управління Держлісагентства, та утворення ДУКП "Ліси України".

В обговоренні проекту (реєстр. № 7517) взяли участь народні депутати України – Голова Комітету Бондаренко О.В., голови підкомітетів Овчинникова Ю.Ю., Прощук Е.П., члени Комітету Матусевич О.Б., Лабунська А.В., а також Фріс І.П., Іонова М.М., керівники Міндовкілля та Держлісагентства, представники асоціацій і громадських організацій – "Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття", "Асоціації національної системи добровільної сертифікації", "Асоціації "Національна система лісової добровільної сертифікації", "ЛІіС", "Відкритий ліс".

Щодо утворення ДУКП "Ліси України" доповів представник Міндовкілля як ініціатора такого рішення, заступник Міністра Міндовкілля Власенко С.Г., проблемні питання створення такого підприємства висвітлив Голова Держлісагентства Болоховець Ю.В., який також відповів  на запитання народних депутатів України.

Під час засідання було відзначено, що в результаті здійснення відповідної реформи та створення державного унітарного комерційного підприємства "Ліси України" діяльність державних лісогосподарських підприємств у територіальних громадах буде ліквідовано/призупинено. У свою чергу це може призвести до прямих втрат надходжень податку на доходи фізичних осіб, які після реорганізації будуть зараховуватися до бюджету за місцем реєстрації новоствореного підприємства. Проект Постанови Кабінету Міністрів України про деякі питання управління об’єктами державної власності у сфері лісового господарства суперечить розділу IV Державної стратегії управління лісами України до 2035 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1777-р, зокрема провадження господарської діяльності у лісовій галузі постійними лісокористувачами передбачається забезпечити шляхом внесення змін до законодавства з метою запровадження ефективного управління та визначення державного суб’єкта господарювання, уповноваженого здійснювати управління державними лісогосподарськими підприємствами, з урахуванням необхідності збереження за кожним підприємством статусу юридичної особи, а також заборони їх для приватизації.

Комітет підтримав необхідність реформування галузі лісового господарства, однак вважає, що концепція створення державного унітарного комерційного підприємства "Ліси України", запропонована зазначеним проектом Постанови Кабінету Міністрів України вимагає обґрунтувань, в тому числі ефективності реформування лісової галузі в умовах воєнного стану, необхідності вирішення питання щодо міжнародної сертифікації лісогосподарських підприємств, попереднього розроблення відповідних проектів законодавчого акту з цього питання, установчого документу підприємства. Ніхто з учасників обговорення не висловився на підтримку створення державного унітарного комерційного підприємства "Ліси України".

Голова Комітету, народний депутат України Бондаренко О.В. відзначив необхідність надання фінансово-економічних обґрунтувань, врахування можливих соціально-економічних ризиків запропонованого створення державного підприємства, громадського обговорення цього питання.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію прийняти в цілому зазначений проект Постанови Верховної Ради України. Звернутися до Кабінету Міністрів України, Міндовкілля та Держлісагентства щодо надання актуальної інформації стосовно необхідності реформування галузі лісового господарства, фінансово-економічного обґрунтування та можливих соціально-економічних наслідків у результаті створення державного унітарного комерційного підприємства "Ліси України".

Переглянути матеріали до засідання